România a avut în al doilea trimestru din 2020 a patra cea mai mică creștere a datoriei publice din UE – Cronica dimineții

1. România a avut în al doilea trimestru din 2020 a patra cea mai mică creștere a datoriei publice raportate la PIB dintre statele membre UE față de trimestrul anterior dar s-a situat la media UE dacă raportarea se face față de același trimestru al anului precedent, potrivit datelor publicate de Eurostat. (Cursdeguvernare)

2. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a declarat că cel puţin până în primăvara sau în vara anului viitor nu va fi rezolvată problema cu noul coronavirus şi până atunci cetăţenii trebuie să înveţe să trăiască cu virusul şi să respecte toate regulile. (News.ro)

3. Doar 43.000 de români din diaspora s-au înscris pentru a vota la alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie. Termenul de înscriere a expirat. (G4Media)

4. Garda Naţională de Mediu a identificat posibila sursă de poluare a aerului din București, care a făcut să fie înregistrate valori peste medie ale poluanţilor în noaptea de sâmbătă spre duminică. Este vorba despre o topitorie care la momentul controlului nu funcţiona, însă primise în trecut o amendă. În acest caz a fost deschis un dosar penal. (News.ro)

5. Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea susţine că social-democraţii vor câştiga alegerile parlamentare, iar partidul va propune premierul. Firea a avansat patru nume pentru această funcţie: Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu sau Cristian Socol. (News.ro)

Una din Cronica de Carte: Revista Time a realizat o listă cu cele mai bune 100 de cărți de fantasy din toate timpurile, care include autori precum Neil Gaiman, Diana Gabaldon și George R.R. Martin. Printre recomandările din această listă, se află volume clasice precum ”1001 de nopți” și ”Alice în Țara Minunilor”, de Lewis Carroll, dar și volume recente precum ”Circe”, de Madeline Miller sau ”Orașul de sticlă”, de Cassandra Clare.  (Time)

6. Guvernul Spaniei a decretat din nou starea de urgență pe întreg teritoriul țării. Se instituie carantina pe timpul nopții, între orele 23 și 6, iar autoritățile locale pot extinde resticțiile. (ElPais)

7. Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat ieri că nu a văzut nimic ilegal în afacerile pe care Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, le-a avut în Ucraina sau Rusia. Declarația lui Putin contrazice una din principale linii de atac ale lui Donald Trump împotriva rivalului la președinția SUA, Joe Biden. (Reuters)

8. Mai mult de 52.000 de noi cazuri au fost depistate în ultimele 24 de ore, totalul persoanelor pozitive la coronavirus în Franţa fiind de 1.138.507. Numărul infecţiilor zilnice a crescut cu 6.588 de cazuri în raport cu sâmbătă, când numărul de teste pozitive a fost deja cel mai mare de la debutul epidemiei. (News.ro)

9. Aproape 200 de bănci din Germania au introdus dobânda negativă la depozite (plătești pentru a ține banii la bancă), unele de la primul euro depus, altele pentru sume mai mari. Inclusiv mobile bank-ul N26 a introdus dobânda negativă pentru depozite mai mari de €50.000. Măsura are legătura cu dobânda negativă aplicată băncilor, pentru depozite, de Banca Centrală Europeană. (Link)

10. Facebook se pregătește pentru a limita răspândirea mesajelor virale care ar duce la revolte, după alegerile prezidențiale din SUA, din 3 noiembrie. Astfel de măsuri au mai fost luate în țări ca Sri Lanka și Myanmar, considerante “cu risc crescut” de echipă care gestionează rețeaua socială. (WSJ)

Fotografia dimineții – Pelerinajul de Sf. Dimitrie cel Nou, din Capitală, s-a desfășurat ii în deplină ordine și liniște, cu respectarea măsurilor. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Haos în Venezuela
Comisia Europeană vrea să le permită guvernelor naţionale să pompeze în economie cât de mulţi bani este nevoie pentru a depăși criza – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău