România a cerut Comisiei Europene modificarea Planului său Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Cronica serii

1. România a cerut, vineri, Comisiei Europene modificarea Planului său Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi adăugare a unui nou capitol privind REPowerEU, care vizează consolidarea autonomiei strategice a Uniunii prin diversificarea aprovizionării cu energie şi prin sporirea independenţei şi a securităţii aprovizionării cu energie a UE. (Libertatea)

2. Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanțuri de magazine, în luna august a acestui an comparativ cu luna iunie din 2023, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței. (Profit.ro)

3. Guvernul ia în calcul acordarea tichetelor de masă sub formă de bani începând de anul viitor, au declarat surse oficiale. (Profit.ro)

4. Mihailo Podoliak, consilier la Preşedinţia ucraineană, a transmis vineri, pe Twitter, un scurt comentariu în legătură cu controversa iscată de presupusa cădere pe teritoriul românesc a unei drone ruseşti, reproşând autorităţilor române, aşa cum sugerase în urmă cu câteva zile şi ministrul de externe Dmitro Kuleba, o atitudine prea precaută în legătură cu Rusia. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Elon Musk a încercat să oprească Google să achiziționeze DeepMind și a vrut să cumpere chiar el compania britanică de inteligență artificială, conform biografiei scrise de Walter Isaacson. Cartea descrie și discuțiile contradictorii avute de Elon Musk cu Larry Page, pe tema pericolelor inteligenței artificiale. (BI)

5. Cu trei zile înainte de începerea şcolii şi implicit cu revenirea traficului la parametri de dinainte de vacanţă, pe multe din bulevardele Capitalei pot fi văzute nenumărate şantiere, unele dintre ele lăsate de izbelişte, care le dau mari bătăi de cap şoferilor, blocând în multe cazuri o bandă de circulaţie. Acestea aparţin fie de Administraţia Străzilor din subordinea primăriei, fie de reţelele de utilităţi, sau de sistemul de termoficare. (G4Media)

6. Succesul AUR „este garantat” la alegerile europene din anul 2024, la o prezență la vot de până la 30%, care este „absolut previzibilă”, consideră politologul Cristian Pîrvulescu. (Hotnews)

7. Excedentul de lichiditate al băncilor comerciale în raport cu banca centrală a scăzut în august la cel mai redus nivel de după februarie, dar rămâne la un nivel suficient de ridicat cât să asigure menținerea dobânzilor interbancare în jurul a 6% pe an. Băncile au înregistrat un excedent mediu zilnic al lichidității de 22,8 miliarde de lei în august, față de 26 de miliarde de lei în luna precedentă. (Profit.ro)

8. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, susține că Ucraina deține „informații” potrivit cărora Kremlinul este responsabil pentru moartea fondatorului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Zelenski l-a menționat public pe președintele rus Vladimir Putin în acest context. (G4Media)

Din Cronica de Divertisment: Serviciul de streaming SkyShowtime a anunțat o promoție pentru piața din România prin care oferă primele 3 luni de abonament pentru o plată unică de 8 euro, o reducere cu 4 euro comparativ cu tariful standard pe trei luni. Ulterior, clienții plătesc tariful standard de 4 euro pe lună. SkyShowtime este cel mai accesibil serviciu de streaming din România chiar și fără această ofertă promoțională. (SkyShowtime)

9. Coreea de Nord a anunţat vineri că a construit un „submarin nuclear tactic de atac” în cadrul eforturilor sale de a-şi consolida forţa navală, informează agenţia de presă nord-coreeană ACTC. (Digi24)

10. YouTube a lansat în Marea Britanie un sistem de verificare a angajaților din sănătate, pentru a combate dezinformările. Medicii, asistentele medicale și psihologii verificați în acest fel vor fi identificați în cadrul platformei printr-un badge afișat în dreptul numelui. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – ProRomânia vrea guvern de uniune națională după alegerile europarlamentare
Aproximativ 750.000 de angajați, din cei 1 milion care au beneficiat de șomaj tehnic plătit de la buget, au revenit la muncă – Cronica serii