România a fost dată din nou în judecată la Washington de investitori străini – Cronica de Business

1. China a înregistrat un excedent comercial lunar record în octombrie, după ce exporturile au crescut, în ciuda întreruperilor lanțului global de aprovizionare. Exporturile au crescut cu 27,1% în dolari luna trecută față de anul precedent, până la $300,2 miliarde. Aceasta a fost a 13-a lună consecutivă de creștere cu două cifre și a depășit așteptările economiștilor. Importurile au crescut cu 20,6%, ceea ce a generat un excedent comercial de $84,54 miliarde. Exporturile Chinei, până în octombrie, le-au depășit deja pe cele înregistrate pe tot anul 2020. (Bloomberg)

2. Unul dintre cele mai importante holdinguri energetice din Austria, cu încasări anuale de peste 1 miliard de euro și care deține 3 parcuri eoliene în România, a reclamat statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, acuzându-l de încălcarea așa-numitului Tratat privind Carta Energiei (TCE), un acord internațional încheiat în 1994 de statele din Europa și fosta Uniune Sovietică, ce statuează principiile colaborării internaționale în domeniul energiei și care conține și prevederi privind protecția investițiilor străine în sectorul energetic. (Profit.ro)

3. Acțiunile celui mai mare grup de ecommerce din Polonia, Allegro, au crescut cu 11% după ce compania a anunțat că a ajuns la o înțelegere pentru a cumpăra Mall Group din Cehia, pentru 881 milioane de euro. Allegro vrea sa creeze o platformă regională de ecommerce. (Reuters)

4. Elon Musk a realizat un sondaj pe Twitter, întrebându-și urmăritorii dacă să-și vândă 10% din acțiunile deținute la Tesla. Valoarea procentul ar fi de aproximativ $21 miliarde. Majoritatea celor care au răspuns la sondaj au fost de acord cu vânzarea acțiunilor. (Bloomberg)

5. Importul de cărbune al Chinei a atins 26,9 milioane tone în Octombrie, cu 96,2% mai mult decât în Octombrie 2020. Importuril de luna trecută sunt însă mai mici decât cele din Septembrie cu 18,2% (CNBC). Și importurile de petrol ale Chinei au scăzut luna trecută, fiind la cel mai scăzut nivel din septembrie 2018 până în prezent. (Reuters)

6. Cel mai mare fond de pensii din lume, Fondul Guvernamentul de Pensii Japonez, a avut un câștig de 1,8 trilioane de yeni ($17 miliarde de dolari) pentru al șaselea trimestru consecutiv, datorită performanței acțiunilor japoneze. (Bloomberg)

7. Senatorii Amy Klobuchar și Tom Cotton au prezentat vineri un proiect de lege care ar îngreuna achiziția companiilor rivale de către giganții Big Tech. Proiectul obligă marile companii de tehnologie să demonstreze că achizițiile propuse nu sunt anticoncurențiale. (Axios)

8. Dezvoltatorul software McAfee este în discuții avansate cu mai multe fonduri de investiții pentru a deveni o companie privată în urma unei investiții de peste $14 miliarde. Capitalizarea pe bursă a McAfee depășește $10 miliarde. (FT)

9. Lime, compania care închiriază trotinete și biciclete electrice, a strâns $523 milioane care o ajută să-și pregătească listarea pe bursa anului viitor. (TechCrunch)

10. Cash-ul deținut de Berkshire Hathaway, compania condusă de Warren Buffett, a ajuns la un nivel record, $149,2 miliarde, la finalul trimestrului 3. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Travis Kalanick a vândut acțiuni Uber de $882 milioane – Cronica de Business
Rafo își vinde activele pe OLX – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău