România a impus noi restricții de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina – Cronica dimineții

1. ANAF a colectat și în iulie, la buget, venituri sub programul stabilit, lună care fusese planificată de Guvern cu cele mai mari venituri din acest an. Astfel, în loc să aducă la buget suma prevăzută, de 40,89 miliarde lei, maximul acestui an, Fiscul a strâns cu 2,34 miliarde lei mai puțin, respectiv 38,56 miliarde lei. Pentru primele șapte luni ale anului, veniturile sunt cu 12,64 miliarde lei, 5,3%, sub plan. (Profit.ro)

2. România a impus noi restricții de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m. (EuropaLibera)

3. Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat că infectările cu Covid-19 au revenit în România la fel ca în alte ţări, fiind în jur de 2.000 de cazuri pe zi, însă consideră că acest val va mai dura circa o săptămână, două, iar apoi va scădea numărul de cazuri. (Hotnews)

4. Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane organizează, vineri, o grevă de avertisment, sindicaliştii atrâgând atenţia asupra problemelor sistemice cu care se confruntă. Protestul are loc între orele 07.00 şi 09.00, interval în care trenurile nu vor circula. CFR a anunţat că angajaţii CFR Călători nu vor lua parte la greva de avertisment. (News.ro)

5. Miruna Pascu, mama lui Vlad Pascu, șoferul care a condus drogat și a provocat accidentul tragic din stațiunea 2 Mai, a fost reținută joi seară, 14 septembrie. Femeia este acuzată că a încercat să șantajeze martorii în dosarul în care e judecat fiul ei, aflat în arest preventiv. (Libertatea)

Din Cronica Sportivă: Echipa feminină a României de tenis de masă a trecut cu bine de prima provocare de pe tabloul principal la Campionatul European 2023, calificându-se în sferturile de finală după ce a învins Serbia, scor 3-1.

6. Organizația Țărilor Producătoare de Petrol (OPEC) contrazice Agenția Internațională pentru Energie care a susținut, în 12 septembrie 2023, că cererea de combustibili fosili va atinge vârful înainte de 2030. OPEC anunță că previziunile consistente și bazate pe date nu susțin această afirmație. (Link)

7. NASA a anunţat joi că a numit un nou director de cercetare a ceea ce guvernul numeşte „fenomene anomale neidentificate” (UAP). Șeful agenţiei spaţiale americane a declarat că un grup de experţi care cere mai multe cercetări în acest sens nu a găsit nicio dovadă a unei origini extraterestre pentru aceste obiecte, dar nici nu le poate explica. (News.ro)

8. Preşedintele american Joe Biden intenţionează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, săptămâna viitoare, în marja reuniunii Adunării Generale a ONU, potrivit CNN. (News.ro)

9. Un rinichi de porc a funcționat normal, timp de două luni, în interiorul unui om aflat în moarte cerebrală, într-un spital din Statele Unite. Este cea mai lungă perioadă documentată pentru un astfel de transplant. (CNN)

10. Viceministrul ucrainean al Apărării a anunțat recucerirea localității Andriivka, la sud de Bahmut. La scurt timp, Brigada a III-a de asalt din armata ucraineană, implicată direct în luptele din zona respectivă, a dezminţit declaraţia ministrului adjunct al apărării, afirmând că „este prematur de anunţat recucerirea Andriivkăi”, în regiunea Doneţk. (G4Media)

Fotografia dimineții – Rămășițele presupuse „non-umane” au fost expuse în timpul unui briefing despre obiecte zburătoare neidentificate în capitala Mexicului. Henry Romero/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Raport Unicredit: România nu va reuși să evite recesiunea tehnică la iarnă – Cronica dimineții
Doar alte două state din UE, Letonia și Malta, au cheltuit, anul trecut, pe salarii mai mult decât România – Cronica dimineții