România a înregistrat în mai 2020 cel mai mic număr de decese din această lună în ultimii șapte ani – Cronica serii

1. Guvernul afirmă, în programul de relansare economică a României, că modelul de dezvoltare a României bazat doar pe consumul populaţiei, determinat de politicile pro-ciclice ale guvernărilor anterioare, trebuie schimbat. Obiectivul noului model este ca ”Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025”. (News.ro)

2. Ministerul Finanțelor a doborât în luna iunie un nou record de împrumuturi, cu 9,1 miliarde de lei luați prin emisiuni de titluri de la bănci și investitori. Suma este cea mai mare atrasă într-o singură lună de pe piața internă prin titluri în lei și urcă totalul împrumuturilor pentru primele șase luni ale anului la 71,3 miliarde lei, sumă ce reprezintă aproape 60% din necesarul total de împrumut pentru 2020, anunțat de autorități la 120 miliarde lei, de asemenea un record. Guvernul s-a împrumutat la dobânzi mai mici. (Profit.ro)

3. Ford România a anunțat că va renunța la unii dintre angajații cu contracte de muncă pe perioadă determinată de la uzina de la Craiova, ca urmare a cererii scăzute de mașini de pe piețele din Vestul Europei. (Automarket)

4. România a înregistrat în mai 2020 cel mai mic număr de decese din această lună în ultimii șapte ani. (G4Media)

5. Guvernul analizează oportunitatea unui nou mecanism de eșalonare a datoriilor firmelor către stat pe o perioadă de cel mult 12 luni, fără constituirea de garanții. Ratele ar urma să varieze în funcție de lichiditățile financiare pe care firmele previzionează să le aibă, potrivit Planului Național de Investiții și Relansare Economică, prezentat astăzi. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Producătorii chinezi Huawei și ZTE au fost numiți oficial “amenințări la securitatea națională” de autoritatea americană pentru telecomunicații. Firmele de telecomunicații nu mai pot acum folosi fondurile guvernamentale pentru a achiziționa echipamente de la cei doi producători. (The Verge)

6. Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe românii care vor să călătorească în Grecia că accesul rutier pe teritoriul acestei țări este permis, în perioada 1-15 iulie, numai prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas. Motivul acestei măsuri este introducerea obligativității completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența celor care se deplasează în această. (Profit.ro)

7. 90% dintre măștile controlate de Protecția Consumatorului in luna Mai au abateri de la prevederile legale. Au fost verificate aproape 800 de firme care comercializează măști de protecție. (Profit.ro)

8. SUA a cumpărat toate stocurile pentru următoarele trei luni de Remdesivir, unul dintre cele două medicamente care s-au dovedit eficiente împotriva Covid-19. Mișcarea lasă fără acces la acest medicament Europa și restul lumii. (Profit.ro)

9. Coreea de Sud are cea mai scăzută rată a natalității din lume, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite publicat ieri. Femeile din a patra cea mai mare economie a Asiei au probleme în a găsi un echilibru între muncă și viața personală. (Hotnews)

10. Luna trecută, pentru prima oară în istoria televiziunii din SUA, un canal de știri, Fox News, a fost cel mai urmărit post tv în prime time, depășind canalele generaliste. (AP)

Fotografia serii – S-au redeschis școlile în Thailanda. Diego Azubel/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Rusia nu a intrat în top 5 țări după cheltuielile militare pe 2018
Cronica serii – Iohannis: Adoptare unei ordonanţe de urgenţă pentru amnistie şi graţiere ”ar fi o catastrofă”

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău