România a intrat în Schengen cu granițele aeriene și maritime – Cronica dimineții

1. Românii care călătoresc în statele din spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontierele aeriene şi maritime începând de duminică. Concret,aceştia nu se vor mai opri la punctele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. Se vor mai face, însă, controale în baza unei analize de risc.  (News.ro)

2. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat sâmbătă, despre aderarea la Schengen pe aerian şi maritim, că în anul 2023, din aeroporturile din România au zburat spre spaţiul Schengen şi din spaţiul Schengen înapoi spre România 13 milioane de oameni. (Hotnews)

3. Prețul orar al pieței pentru ziua următoare pentru energia electrică tranzacționate sîmbătă cu livrare duminică este negativ în patru intervale orare ale zilei de mâine și zero în altele două. Ziua de azi fiind prima în acest an în care avem prețuri negative în piața pentru ziua următore (PZU). (Economica)

4. Ucrainenii care s-au adăpostit în România de război nu au primit în 2024 ajutoarele financiare de la stat. Ultimele plăți au fost făcute la jumătatea lunii februarie, dar tranșa de bani reprezenta suma restantă aferentă ultimelor luni din 2023. (Libertatea)

Știrea Hope.ro: Speranța de viață a celor care suferă de sindromul Down a crescut dramatic la ultimele două generații.

5. Desfășurarea unor forţe terestre în Ucraina din partea unui stat membru NATO nu ar însemna în mod automat că alte state din Alianţa Nord-Atlantică devin părţi la conflict, susține Serviciul de cercetări al Bundestagului, forul legislativ german. (Libertatea)

6. În martie, pentru prima oară în ultimele 6 luni, producția manufacturieră din China a crescut, arătă datele unui sondaj oficial publicate duminică. Indicele oficial al sectorul de producție a crescut la 50,8 în martie, de la 49,1 în februarie, potrivit Biroului Național de Statistică, peste pragul de 50 de puncte care separă creșterea de contracție. (Link)

7. Directorul general al celei mai mari firme private de energie din Ucraina, DTEK, a declarat sâmbătă că cinci dintre cele șase centrale ale companiei au fost avariate sau distruse, 80% din producție fiind afectată, după două săptămâni de atacuri rusești. El a mai anunțat că reparațiile ar putea dura până la 18 luni. (Reuters)

8. Record pentru o conexiune de internet. O echipă internațională, care a inclus oameni de știință de la Universitatea Aston din Birmingham, a stabilit noul record de 301 terabiți pe secundă – echivalentul a 9.000 de filme HD – folosind o fibră optică standard. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Federaţia Română de Tenis anunţă că Simona Halep nu va putea fi prezentă alături de echipa României la viitoarea confruntare din Billie Jean King Cup, împotriva echipei Ucrainei, care va avea loc la în Fernaninda Beach (Florida, SUA), pe zgură, în perioada 12-13 aprilie.

9. Papa Francisc a luat parte la Slujba de Înviere de la Bazilica Sfântul Petru, sâmbătă seară, după ce şi-a anulat în ultima clipă participarea la procesiunea din Vinerea Mare la Colosseumul din Roma. (News.ro)

10. O femeie din Texas, care a fost acuzată de crimă pentru că și-a autoprovocat un avort și a petrecut două nopți în închisoare, a dat în judecată procurorii de la granița dintre SUA și Mexic care au pus în mișcare cazul penal, deși ulterior l-au închis. Ea solicită daune de $1 milion. (G4Media)

Fotografia dimineții este de pe Aeroportul International Henri Coanda, Otopeni, după intrarea României în spațiul Schengen, în aceasta noapte. Inquam Photos, Octav Ganea:

Ți-ar mai putea plăcea
Nu există niciun pericol de holeră pe litoralul românesc – Cronica dimineții
Ministrul Agriculturii: În România nu va fi criză alimentară – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău