România a primit în ultimii 14 ani de la Uniunea Europeană 63,53 miliarde euro – Cronica dimineții

1. România a primit, în ultimii 14 ani, de la Uniunea Europeană, cu 42 de miliarde de euro mai mult decât a contribuit. Suma obținută este de 63,53 miliarde de euro, iar contribuțiile se ridică la 21,55 miliarde euro. (Profit.ro)

2. Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în primul trimestru din 2021 la 7,4% din PIB în zona euro și la 6,8% din PIB în Uniunea Europeană. România, cu un deficit de 8,3%, se află printre țările cu cel mai ridicat nivel, arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)

3. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că PSD ”bate câmpii” când afirmă că nu vor intra bani din PNRR în România în acest an. ”Anul ăsta vor intra 1,9 miliarde de euro în ţară din PNRR”, a declarat Ghinea. (News.ro)

4. Consiliul Local al Sectorului 1 a fost convocat, pentru vineri, la ora 12.00, în vederea discutării rezilierii contractului cu Romprest. Primăria estimează că s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici. Prefectura Bucureşti urmează să anunţe decizia cu privire la declararea stării de alertă. (News.ro)

Promo: Au apărut primele 2 episoade EIDOS Talks – proiect derulat în cadrul World Press Photo 2021.

Primul episod – disponibil aici – tratează problema credibilității și decredibilizării presei și este moderat de Claudiu Pândaru (Digi 24) avându-i ca invitați pe Cristian Tudor-Popescu (Republica), Cătălin Tolontan (Libertatea), Paul Radu (Rise Project) și Cosmin Savu (ProTV).

Episodul cu numărul doi – disponibil aici – este dedicat transparenței, moderator fiind Claudiu Leonte (ProTV) cu invitați Diana Oncioiu (DeLa0), Mirela Neag (Libertatea), Attila Biro (Rise Project) și Alex Nedea (Recorder). Au intervenții și premierul Florin Cîțu (PNL), vicepremierul Dan Barna (USR-PLUS) și senatorul Vasile Dîncu (PSD, inițiator al Legii 544/2001).

Proiectul e derulat de fundația EIDOS alături de UPGRADE 100 cu sprijinul UniCredit Bank și al reprezentanței Comisiei Europene în România.

5. Protecția pe termen lung împotriva coronavirusului crește la cei care au primit a doua doză de vaccin Pfizer la un interval mai mare. Însă creșterea intervalului între doze lasă persoana vaccinată vulnerabilă în fața variantei Delta. Concluzia apare într-un studiu publicat în Marea Britanie. (Reuters)

6. Statul Mississippi a cerut Curții Supreme a Statelor Unite să anuleze dreptul federal la avort susținând că prevederea adoptată în 1973, Roe v. Wade, încalcă prevederea Constituției SUA care stipulează dreptul statelor de a-și decide propriile legi. (WSJ)

7. Persoanele complet vaccinate au reprezentat 20% din cazurile de infectare cu coronavirus înregistrate luna trecută, în districtul Los Angeles. Procentul a crescut de la 11%, cât a fost în Mai. (Bloomberg)

8. Aproape jumătate dintre Republicanii care sunt membri ai congresului american, în Camera Reprezentanților, au refuzat să declare dacă s-au vaccinat împotriva Covid-19. (CNN)

Din Cronica Sportivă: Astăzi, de la ora 14.00, va avea loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, marcând startul oficial al competiției. Înainte de această ceremonie, mai mulți sportivi români își vor începe aventura de la Tokyo în această dimineață: Mădălina Amăistroaie va intra în concurs la tir cu arcul; două echipaje de la canotaj vor lua startul în calificările probelor de dublu vâsle masculin (Ioan Prundeanu și Marian Florian Enache) și dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuța Bodnar și Simona Geanina Radiș). (Eurosport)

9. Argentina devine prima țară din America Latină care recunoaște oficial persoanele non-binare. Cei care nu se regăsesc în genul masculin sau feminin vor avea posibilitatea să-și marcheze în documentele oficiale genul cu un X. (NYTimes)

10. USR PLUS a transmis că va depune plângere penală dacă primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, nu îl va demite pe directorul ASSMB și nu își va cere „scuze publice”. USR PLUS îl acuză pe edilul Capitalei de „tentativă de trucare a concursului pentru ocuparea postului de Director al Direcției Management și Structuri Unități Sanitare”. (Digi24)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
România urcă o poziție, pentru al doilea an consecutiv, și ajunge pe locul 43 în clasamentul mondial privind Indicele de Progres Social 2022 – Cronica dimineții
Cronica diminetii – România a ratat calificarea în finala FedCup

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău