România a menținut în septembrie a patra cea mai mare creștere a prețurilor de consum din UE – Cronica serii

1. Premierul Ludovic Orban i-a asigurat azi pe reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României că Executivul va menţine cota unică de impozitare şi nu are în vedere majorarea taxelor sau introducerea altora noi. (News.ro)

2. Peste jumătate dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi Regatul Unit, inclusiv România, sunt clasificate cu roşu pe o nouă hartă europeană privind restricţiile de călătorie publicată de către Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor. (News.ro)

3. PSD propune impozit pe venit zero la salariul minim, prin creșterea deducerilor personale, social-democrații precizând că impactul bugetar va fi de 0,2% din PIB. Inițiativa este inclusă în programul pentru alegeri parlamentare de la finele acestui an. O măsură similară a fost propusă și de USR în programul lor de guvernare. (Profit.ro)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: Deși numărul persoanelor infectate cu noul virus se apropie de 40 de milioane, la nivel global, mai puțin de 5 cazuri de reinfectare au fost documentate până acum. (NYTimes)

4. Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut în primele opt luni față de perioada similară din 2019, atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 3,7%, respectiv cu 3%. (Profit.ro)

5. Mecanismul simplificat de eșalonare la plată, pe 12 luni, fără garanții, va fi disponibil persoanelor fizice doar pentru sume începând de la 500 de lei, iar în cazul celor juridice, începând de la 5.000 de lei, prevede un proiect de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

6. România a menținut în septembrie a patra cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană, în pofida unei scăderi a inflației anuale, arată datele publicate de biroul european de statistică Eurostat. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportiva: Ultimul turneu important de tenis feminin din acest an va avea loc la Ostrava, între 17 și 25 octombrie, ultima din categoria Premier. Trei sportive din România vor participa în calificări, respectiv Irina Begu, Ana Bogdan și Sorana Cîrstea, ultima dintre ele anunțând deja pe paginile de socializare problemele de organizare din Cehia. (Gsp.ro)

7. Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu face apel la românii din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie şi precizează că mai sunt şase zile în care pot face acest lucru, termenul final fiind 21 octombrie. (News.ro)

8. Vânzările din retailul american au crescut în septembrie, pentru a cincea lună consecutiv. Creșterea a fost de 1,9% comparativ cu august, așteptările analiștilor fiind de 0,7%. (WSJ)

Una din Cronica de Tehnologie: Google anunță mai multe facilități noi bazate pe inteligența artificială pentru produsele sale. Printre altele, Google va putea recunoaște melodiile fredonate sau fluierate de utilizatori, va face corecturi mai bune în cazul căutărilor, va afișa gradul de aglomerare al restaurantelor și va ghida utilizatorii către paragrafele de text ale paginilor web care conțin termenii căutați. (Profit.ro)

9. Gigantul farmaceutic american Pfizer se pregăteşte să ceară o autorizare de urgenţă a vaccinului său împotriva covid-19 autorităţilor sanitare americane, în a treia săptămână din noiembrie, a anunţat vineri CEO-ul grupului Albert Bourla. (News.ro)

10. Bulgaria a fost luată cu asalt de români în acest sezon, românii fiind principalii turişti străini pe litoralul bulgăresc, cu o pondere de 40% din cifra totală. Peste 216.000 de români au mers în vacanţă în Bulgaria în primele opt luni ale anului. (News.ro)

Protestatarii pro democrație din Bangkok, Thailanda, și-au aprins lanternele de la telefoane în timpul mitingului de protest împotriva premierului, a cărui demisie o cer, împreună cu reformarea monarhiei. Diego Azubel/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
România cheltuie 8 euro pe cap de locuitor, anual, pentru cheltuielile medicale de prevenție – Cronica serii
Cronica serii – Gabriela Firea a numărat 800 de gropi în București

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău