România are cea mai ridicată rată de imunizare din Europa obținută în urma trecerii prin boală – Cronica serii

1. România are cea mai ridicată rată de imunizare din Europa obținută în urma trecerii prin boală – 70% – în timp ce Norvegia are cea mai mică rată – 3%. Concluzia apare intr-un studiu realizat de oamenii de știință britanici pe baza unui calcul statistic al distribuției imunității în funcție de ratele de imunizare din fiecare țară și de distribuția pe grupe de vârstă. (Hotnews)

2. Guvernul Ciucă a adoptat hotărârea care prevede ca ziua de 29 noiembrie (luni) să fie zi liberă pentru bugetari – personalul instituțiilor și autorităților publice – punte între weekend și sărbătorile legale din 30 noiembrie și 1 decembrie. Va fi zi liberă și pentru elevi, preșcolari, profesori – nu se face școală pe 29 noiembrie – 1 decembrie (luni-miercuri). Se revine la cursuri joi, 2 decembrie. (News.ro)

3. Primarul Nicușor Dan propune de la 1 decembrie o creștere a prețului gigacaloriei pentru populație de la 164 lei la 280 lei, a anunțat acesta în cadrul ședinței de Consiliu General de vineri. Noul ministru PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, a lansat un atac dur, vineri, la adresa primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, care a cerut Guvernului o subvenție de 968 de milioane de lei pentru gigacalorie: „Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dvs și nu avem nicio vină pentru faptul că cineva nu e gospodar, că n-are bani sau că cineva nu-l finanțează”. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Încrederea consumatorilor americani a scăzut în noiembrie, comparativ cu octombrie, la cel mai redus nivel înregistrat în ultimii 10 ani, din cauza creșterii prețurilor. (Bloomberg)

4. Lista ţărilor considerate cu risc epidemiologic a fost actualizată, vineri, printr-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), iar România a ieșit din zona roşie și a trecut în cea galbenă, urmare a scăderii ratei de incidență COVID. (G4Media)

5. Bugetul de 14 milioane de lei destinat voucherelor pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare s-a epuizat în 5 minute de la deschiderea primei sesiuni din decembrie a programului Rabla pentru electrocasnice. (Profit.ro)

Promo: Robert Roșu, avocatul condamnat în decembrie 2020 la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, a fost achitat de un complet al ÎCCJ și eliberat din penitenciar. Avocatul fusese condamnat pe nedrept, a constatat instanța supremă care a decis eliberarea. Primul mesaj al lui Robert Roșu, la ieșirea din închisoare: „Eu am crezut mereu în justiție, în adevăr, în dreptul la apărare, de aceea am ales să practic avocatura și să fiu avocat pledant. Într-un final, justiția a prevalat”. Detalii aici.

6. Guvernul a aprobat, vineri, propunerile făcute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) în 19 noiembrie pentru relaxarea unor restricții pentru parada de 1 Decembrie, competiții sportive și spectacole. (G4Media)

7. Comisia Europeană propune o suspendare a zborutilor din regiunea Africii australe, după descoperirea unei noi variante a SARS-CoV-2, a anunţat vineri preşedinta CE Ursula von der Leyen. (News.ro)

8. A fost confirmat primul caz de infectare în Europa cu nouă variantă „mutant” de coronavirus, B.1.1.529, depistată în Africa de Sud, care are mutații ce ar putea să o facă rezistentă la sistemul imun, fie că este vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală. Cazul a fost descoperit în Belgia. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Coreea de Sud a demarat un program pilot, ce prevede folosirea în grădinițele din Seul a unor roboți de mici dimensiuni, care să-i ajute pe cei mici să învețe. Un robot înalt de 24,5cm poate dansa, cânta, recita poezii și poate chiar să-i învețe pe copii mișcări de kung-fu. (TechXplore)

9. Pastila experimentală împotriva Covid-19 ”paxlovid” a laboratorului farmaceutic american Merck este eficientă, a anunţat vineri Agenţia americană a medicamentului (FDA). Agentia precizează că urmează să ceară avizul unor experţi externi cu privire la riscul unor malformaţii congenitale şi altor probleme în cazul femeilor însărcinate. (News.ro)

10. Bursa americană a deschis sesiunea de azi în scădere, indicele Dow Jones pierzând 800 de puncte pe fondul vânzării de acțiuni din cauza preocupărilor legate de o nouă variantă de coronavirus. Randamentele trezoreriei și prețurile petrolului au scăzut și ele. Bitcoinul a scăzut cu 8% până la $55.000. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – DNA: Mită de 2.000.000+ euro la Ministerul Transporturilor, plimbată prin Belgia și folosită apoi în campania electorală din 2012
Sondaj: Mircea Geoană ar câștiga alegerile prezidențiale din 2024 în orice scenariu – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău