România a primit ieri 3 miliarde de euro împrumut de la Comisia Europeană – Cronica dimineții

1. Comisia Europeană a plătit marți a treia tranșă, în valoare de 8,5 miliarde de euro, din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE, către cinci state membre, se arată într-un comunicat al Executivul comunitar. România a primit 3 miliarde de euro, Belgia – 2 miliarde de euro, Ungaria – 200 de milioane de euro, Portugalia – trei miliarde de euro iar Slovacia – 300 de milioane de euro. (Profit.ro)

2. Boala Covid-19 poate cauza leziuni pulmonare care pot fi observate la trei luni după o infectare cu noul coronavirus. Datele apar într-un studiu nou, realizat de Universitatea Oxford pe zece pacienţi. În cercetare a fost folosită o nouă tehnică de scanare pentru a depista leziuni care nu sunt observate prin scanări obişnuite. În cadrul acestor examinări prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) se foloseşte xenon în depistarea leziunilor pulmonare. (News.ro)

3. Împrumuturile bancare vor fi mai greu de accesat, potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale. Acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie 2020. Scrisoarea recomandă băncilor să reducă coeficientul de acceptare al dividendelor şi veniturilor din chirii în calculul pentru stabilirea scoringului la acordarea unui credit, deoarece pandemia va avea anul viitor un impact negativ asupra profiturilor companiilor şi asupra pieţei imobiliare. (Economica)

4. William Barr, procurorul general al Statelor Unite, numit și considerat un apropiat al președintelui Trump, a anunțat că Departamentul de Justiție nu a găsit dovezi ale unei fraude electorale care să schimbe rezultatul alegerilor prezidențiale, câștigate de Joe Biden. (CNBC)

5. CEO-ul Tesla, Elon Musk, a declarat că procesul trecerii de la mașini alimentate cu benzină și motorină la mașini electrice va dura 20 de ani. Musk estimează că necesarul de energie, la nivel global, se va dubla, pentru a putea alimenta toate mașinile electrice, iar energia solară și eoliana va trebui să fie stocată în baterii. (Reuters)

Una din Cronica Sportivă: Cu două zile înaintea startului Campionatului European de Handbal Feminin, Laura Moisă (CSM București) a fost depistată pozitiv la testul PCR din Danemarca, astfel încât întreaga delegație a României va efectua un nou test RT-PCR și va continua să fie izolată la hotel pentru următoarele 24 de ore. (Lead.ro)

6. Singapore devine prima țară din lume care aprobă comercializarea cărnii de pui dezvoltată în laborator. Compania americană Eat Just, care susține că acest timp de carne este produs fără a ucide vreo pasăre, a primit aprobarea autorităților pentru a începe vânzarea produsului. (FT)

7. Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis că, în noiembrie, cantitatea medie de precipitaţii a fost de doar 40% din norma acestei luni, respectiv 18,3 litri pe metru pătrat. Astfel, luna noiembrie 2020 este a cincea cea mai secetoasă lună din 1961 încoace. Meteorologii au mai anunțat că toamna acestui an a fost a treia cea mai călduroasă, din 1961 până în prezent, după cea de anul trecut și cea din 2012. (News.ro)

8. Salesforce a anunțat că va cumpăra Slack, serviciul de mesagerie internă pentru companii. Valoarea tranzacției este de aproape $28 de miliarde, fiind cea mai mare achiziție făcută de Salesforce până acum. (CNN)

9. Un nou telescop de mare capacitate, amplasat în sălbăticia australiană, a cartografiat zone vaste ale universului într-un timp record, reuşind să cartografieze aproximativ trei milioane de galaxii într-un interval de doar 300 de ore. (Hotnews)

10. Elliot Page, actorul nominalizat la Oscar, care a jucat în “Juno,” “X-Men”, “Inception” și “The Umbrella Academy,” a anunțat că este transgender, într-un mesaj de susținere pentru comunitatea trans. Până la anunț, Elliot era cunoscut că Ellen Page. (CNBC)

Bonus: Eurodeputatul ungar Jozsef Szajer, membru al partidului lui Viktor Orban, FIDESZ, și-a anunțat demisia și retragerea din viața politică. Szajer și-a cerut scuze pentru că a încălcat legea belgiană a carantinei. El a fost prins în timp ce încerca să scape pe fereastră, în timpul unui raid al poliției belgiene asupra unei orgii sexuale gay, la care participau circa 25 de persoane, din centrul Bruxellesului. Szajer, căsătorit cu o judecătoare, este unul dintre autorii Constituției maghiare din 2011 care prevede că instituția căsătoriei se bazează pe reuniunea dintre un bărbat și o femeie. Alți doi participanți la orgie au invocat imunitatea diplomatică în fața poliției. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Centrul orașului Alba Iulia a fost gol, ieri, de ziua Națională, după ce autoritățile au decis prelungirea carantinei cu încă 7 zile. Foto Alba24.ro:

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul cazurilor noi de Covid-19, la nivel global, a atins un nou record luni, când s-a apropiat de 1,5 milioane – Cronica dimineții
A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău