România a rămas și în 2019 lider în UE la cât alocă pentru salariile angajaților statului – Cronica dimineții

1. România a rămas și în 2019 lider în UE, pentru al treilea an consecutiv, la cât alocă pentru salariile angajaților statului din veniturile strânse prin taxe și impozite de la populație și firme, venituri care sunt printre cele mai reduse în rândul țărilor membre. (Profit.ro)

2. Legea carantinei intră în vigoare începând de astăzi, iar potrivit acesteia internarea persoanelor infectate cu noul coronavirus poate fi impusă fără acordul acestora pentru 48 de ore. Internarea și carantina individuală pot fi atacate în instanță. În plus, ordinele șefului Departamentului pentru Situații de Urgență și actele prin care se instituie măsurile din lege pot fi contestate în justiție de oricine se consideră vătămat într-un drept ori într-un interes legitim. (G4Media)

3. Liderii Uniunii Europene se apropie de un acord privind un pachet esenţial de relansare economică prin care Comisia Europeană va asuma în premieră o datorie masivă în comun, în efortul de reactivare a economiilor afectate de recesiune. Fondul de relansare va avea ca element central un program de granturi de 390 de miliarde de euro destinat ţărilor UE afectate din punct de vedere economic – o sumă semnificativ mai mică decât setul de 500 de miliarde de euro propus iniţial de Berlin şi Paris. În plus, liderii europeni sunt pe punctul de a aproba bugetul comunitar pe următorii şapte ani, în valoare de 1.074 de miliarde de euro. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Activitățile agențiilor turistice și turoperatorilor au înregistrat o scădere cu 43,5% în primele 5 luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2019, acestea consemnând cel mai mare recul în categoria serviciilor de piață prestate populației, conform datelor Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)

4. Premierul Ludovic Orban a afirmat aseară, că, dacă va creşte numărul de persoane infectate la peste 1.000 – 1.200, ”deja ne apropiem de un prag de risc şi putem ajunge să fim obligaţi să luăm măsuri restrictive”. Prim-ministrul a precizat că nu doreşte noi restricţii, dar se vor lua decizii în acest sens, pe plan local sau zonal, în funcţie e riscul epidemiologic. (News.ro)

5. Grupul de Comunicare Strategică a transmis aseară că, din data de 2 iulie, când a fost publicată decizia Curţii Constituţionale, au fost confirmate 10.393 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 351 persoane au decedat. Din statistici rezultă că 3.680 persoane confirmate pozitiv nu au fost deloc în spital. (News.ro)

6. Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca guvernul ia in calcul posibilitatea ca alegerile locale sa se desfasoare pe parcursul a doua zile. Scopul este acela de a scadea afluxul alegatorilor la urne, in conditiile sanitare impuse de epidemia de COVID-19. (Ziare)

7. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că restaurantele vor rămâne închise, ”atâta timp cât nu vedem o respectare a regulilor pe terase”. Cu toate acestea, ministrul se declară optimist şi afirmă că acestea vor putea fi deschise şi în interior, în luna august. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Poliția din Zimbabwe a confirmat arestul a peste 100.000 de oameni pentru violarea regulilor menite să restrângă extinderea coronavirus. Cifra reflectă perioada din martie până acum. Aproape 1000 de persoane au fost arestate în ultimele două zile pentru ”deplasări non-necesare” sau pentru că nu purtau măștile. (Link)

8. Ministerul Finanțelor Publice a respins toate ofertele primite de la bănci pentru licitația de obligațiuni scadente în ianuarie 2028, din cauza randamentelor prea ridicate. Guvernul urmărea să adune 500 de milioane de lei din piață, iar ofertele venite de la bănci și alți investitori au fost de circa 975 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor a respins, însă, toată subscrierea din cauza prețului prea ridicat cerut de creditori. (Profit.ro)

9. Warner Bros. a anulat lansarea filmului “Tenet” pentru o dată ce va fi anunțată ulterior. Este pentru a patra oară când filmul lui Christopher Nolan are premiera amânată. (Variety)

10. “Am fost bolnavă de Covid-19, şi soţul meu şi unul dintre copii. Acum suntem bine, avem un test negativ”, a declarat Andreea Esca într-un interviu pentru Ştirile Pro TV. Prezentatoarea a vorbit pentru prima dată după ce a fost diagnosticată cu Covid-19. (News.ro)

Fotografia dimineții – Donald Trump susținând purtarea măștii de protecție:

Ți-ar mai putea plăcea
Românii din străinătate au trimis în țară 3 miliarde euro anul trecut – Cronica dimineții
Biden și Putin au acceptat să se întâlnească pentru a discuta situația din Ucraina – Cronica dimineții