România apare în lista celor 52 de locuri din lume, prezentate de New York Times, de care să te îndrăgostești în 2021 – Cronica Stirilor Pozitive

1. Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de ei este eficient împotriva noilor versiuni de virus descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud. (NYTimes)

2. Două medicamente împotriva artritei reduc rata deceselor la pacienții Covid-19 intubați la Terapie Intensivă. Datele apar într-un studiu citat de guvernul britanic, în urma unor teste clinice care nu sunt încă revizuite științific. (NYTimes)

3. A patra tranșă de vaccin Pfizer a ajuns luni dimineață în România, cele 150.000 de doze fiind transportate cu aeronavele care au aterizat pe aeroporturile din București, Cluj-Napoca și Timișoara urmând să fie distribuite la Institutul Cantacuzino din Capitală și către centrele din țară. (Hotnews)

4. Ministerul Sănătății a anunțat duminică, într-o postare pe Facebook, că Biserica Ortodoxă Română va sprijini campania de vaccinare și va difuza materiale informative în eparhii, printr-o broșură intitulată “Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură.” (Hotnews)

5. Un român răpit la sfârşitul lunii noiembrie în largului portului Lome (Togo) a fost eliberat, în prezent fiind făcute demersuri pentru aducerea lui în ţară. (News.ro)

6. O decizie cu privire la autorizarea în Uniunea Europeană (UE) a vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca/Oxford ar putea fi luată la sfârşitul lui ianuarie, a estimat vineri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). AstraZeneca ar putea depune săptămâna viitoare la EMA o cerere de punere condiţionată pe piaţă a vaccinului său. (News.ro)

7. În Israel, 72% din populația țării cu vârsta peste 60 de ani a fost deja vaccinată. Procentul crește la 80% pentru cei peste 70 de ani. (Link)

8. Uniunea Europeană (UE) a încheiat un acord în vederea achiziţionării a 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva covid-19, dublând astfel cantitatea deja comandată (News.ro).

9. Marea Britanie a colectat de la aliaţii săi un miliard de dolari pentru a ajuta „ţările vulnerabile” să aibă acces la vaccinurile contra noului coronavirus, a anunţat duminică Ministerul de Externe. (Hotnews)

10. Ministrul Transporturilor a anunţat că s-a lansat licitaţia pentru lărgirea la 4 benzi a Centurii Bucureşti, sectorul de sud-vest, între autostrada A1 şi DN5, proiectare şi execuţie. (News.ro)

11. România a înregistrat o creștere a volumul comerțului cu amănuntul, în noiembrie, de 0.7%, comparativ cu luna precedentă, în timp ce în Uniunea Europeană scăderea a fost de 5%. (Profit.ro)

12. România apare în lista celor 52 de locuri din lume, prezentate de New York Times, de care să te îndrăgostești în 2021. (NYTimes)

13. Peste trei sferturi, respectiv 78,2%, din totalul gospodăriilor din România au acces la rețeaua de internet de acasă, în creṣtere cu 2,5 puncte procentuale față de anul anterior. Proporția persoanelor de 16-74 ani care au folosit vreodată internetul a fost de 85,9%, cu 3,6 puncte procentuale mai mult față de anul anterior, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

14. Rata șomajului a scăzut în luna noiembrie 2020 cu 0,2 puncte procentuale, la 5,1%, față de cea înregistrată în luna precedentă (5,3%), arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

15. Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat de 1,2 miliarde de lei pe o cerere ridicată din partea investitorilor. Costurile la împrumuturile pe termen lung au căzut sub 3% pe an și au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii șase ani și nu departe de cel mai redus nivel de după 1989. (Profit.ro)

16. Preşedintele ales Joe Biden a spus că americanii au nevoie de ajutoare economice mai mari din cauza pandemiei de coronavirus şi că săptămâna viitoare va prezenta un plan care costă mii de miliarde de dolari. (News.ro)

17. Înmatriculările de automobile din Germania au încheiat luna decembrie cu o creștere de 10%, ceea ce duce scăderea anuală din 2020 la sub 20%. (Profit.ro)

18. A început certificarea dispozitivelor cu Wi-Fi 6E, cel mai nou standard de comunicare wireless. Acesta aduce un al treilea spectru de benzi, 6GHz, alături de cele de 2.4GHz și 5GHz, care, dincolo de sporul de viteză, va reduce problema congestionării semnalului în zonele aglomerate și va include un nou protocol de securitate, WPA3. Peste 338 de milioane de dispozitive compatibile sunt așteptate să intre pe piață anul acesta. (Cnet)

19. Tehnica de modificare a ADN-ului CRISPR vindecă sindromul Hutchinson-Gilford (o boală foarte rară, care duce la îmbătrânirea rapidă din primii doi ani de viață) la șoareci. Cercetători speră să aibă aceleași rezultate și în testele umane și să poată oferi un leac celor care suferă de această afecțiune. (STAT)

20. Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunțat duminică lansarea proiectului unui oraș ecologic cu „zero mașini, zero drumuri, zero emisii de CO2” în NEOM, o zonă din nord-vestul regatului în plină dezvoltare. (Hotnews)

21. Sectorul muzical, afectat de Covid-19 de mai bine de un an, speră la concerte-test pentru a aduce spectatorii şi artiştii în săli în siguranţă după experimentul de la Barcelona. Experienţa realizată la festivalul Primavera din Barcelona pe 12 decembrie a adus speranţă. În jur de 500 de persoane au asistat la un concert în picioare, în interior, cu teste antigen prezentate la intrare, cu mască, dar fără distanţare, şi posibilitatea de a renunţa la mască atunci când au băut ceva. După analiza rezultatelor comunicate de festivalul catalan, nu a existat niciun caz de contaminare. (News.ro)

22. Mai multe teatre din România transmit în această perioadă spectacole online, în contextul în care instituțiile de cultură sunt închise din cauza pandemiei. Teatrul Radu Stanca din Sibiu oferă 30 de producții care pot fi vizionate pentru 30 de lei pe spectacol sau pe baza unor abonamente. De asemenea, Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe a lansat “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, primul spectacol în realitate virtuală. Teatrul Avangardia și Unteatru oferă la rândul lor spectacole online. (Urban)

23. Papa Francisc a anunțat că se va vaccina săptămâna aceasta, într-un interviu pentru televiziunea italiană Canale 5 în care a afirmat că opoziția față de vaccinul împotriva Covid ține de un „negaționism suicidar”. (Hotnews)

Din Cronica de Carte:

24. Ziarul spaniol La Vanguardia a inclus romanul ”Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, printre cele mai bune 21 de cărți din secolul XXI. De asemenea, revista ”Achtung!” a ales ”Orbitor II”, aparținând aceluiași scriitor, drept cea mai bună carte de ficțiune apărută în Spania în 2020. (La Vanguardia)

25. Proiectul volumului ”The Ultimate Guide To Rebuilding A Civilization” a strâns peste 2 milioane de dolari pe Kickstarter, ținta inițială fiind 8.000 de dolari. Cartea oferă ilustrații detaliate despre felul în care s-a construit civilizația umană (Link)

26. Maloi Lannan, în vârstă de paisprezece ani, a început să vândă acum doi ani cărți de colorat desenate manual, care explică agricultura regenerativă, cu scopul de a-și cumpăra o turmă de miei. Acum, a ajuns la o turmă de 15 animale (NewsBreak)

27. Ocir Black, un adolescent de 15 ani, a publicat o carte (”Love Letters to My Son”), având ca inspirație scrisorile de dragoste pe care bunica sa, profesoară de limba engleză, le-a scris copiilor și nepoților săi (WSLS 10)

28. În Philadelphia, s-a lansat o nouă linie telefonică, intitulată ”Healing Verse”. Dacă veți suna la numărul 1-855-763-6792, veți auzi o poezie de 90 de secunde a unui poet din zonă, cu o nouă poezie în fiecare zi de luni a anului 2021 (Inquirer)

29. n SUA, pandemia a dus la o creștere a vânzărilor manualelor digitale. În cazul Cengage, o editură de top din domeniu, vânzările digitale reprezintă acum 68% din veniturile totale, în creștere față de 58% în urmă cu trei ani (Boston Globe).

Fotografia dimineții – Soarele răsare printre turnurile din Manhattan, New York City, New York. Gary Hershorn/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu Israel: Eficientă de 99,3% obținută la 35 de zile de rapelul cu vaccinul Pfizer/BioNTech – Cronica Știrilor Pozitive
Numărul persoanelor vindecate de Covid-19, la nivel global, a depășit 6 milioane – Cronica Știrilor Pozitive