România ar putea lua în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen – Cronica serii

1. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, în prima ședință de guvern, va revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, privind limitarea cash-ului. Astfel, toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi. (Profit.ro)

2. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că, după 15 ani, fondurile de pensii private sunt acum cel mai important actor din sectorul financiar după bănci, banii administrați de aceste fonduri – circa 25 de miliarde de euro în prezent – reprezentând al doilea cel mai important activ financiar al populației, după depozitele bancare. (Economica)

3. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în ultimii 12 ani, acoperirea vaccinală în România a scăzut de la peste 90 % cât era în 2010 la în jur de 80 %. El a precizat că Strategia naţională de vaccinare nu are nimic de-a face cu obligativitatea vaccinării. (News.ro)

4. 103 cetățeni români din Fâșia Gaza și membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopții, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah și de a intra în Egipt, a anunțat  Ministerul de Externe. (Libertatea)

Stirea Hope.ro: Orasul italian Milan vrea să interzică circulația mașinilor în centrul orașului.

5. Bugetul Educaţiei pentru 2024 va fi unul extrem de consistent, cu aproape 57% mai mare faţă de cel alocat pentru acest an, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. De asemenea, un buget consistent este alocat şi Sănătăţii, prin PNRR şi Programul Operaţional de Sănătate, domeniu în care se vor face numeroase investiții. Boloș a mai explicat, de altfel, că anul viitor este unul orientat pe investiţii. (Digi24)

6. România ar putea lua în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen dacă negocierile ar indica un rezultat favorabil, a declarat premierul Marcel Ciolacu într-un interviu acordat Bloomberg. (Profit.ro)

7. Ministerul Apărării a anunţat că primele cinci aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat la Feteşti. Avioanele vor deservi Centrul European de Instruire F-16. (News.ro)

8. Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a anunțat demisia din funcția de președinte executiv al PUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu. El s-a declarat nemulțumit că PUSL a anunțat luni, peste capul său, că o susține pe Gabriela Firea la un nou mandat de primar general. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: OpenAI a anunțat că 100 de milioane de oameni folosesc ChatGPT săptămânal, iar printre clienți se numără 92% dintre companiile de Fortune 500. API-urile companiei sunt folosite acum de peste două milioane de programatori. (Profit.ro)

9. Premierul portughez António Costă și-a prezentat marți demisia, după ce șeful său de cabinet a fost reținut în cadrul unei investigații privind posibile infracțiuni de corupție. Vitor Escăria, șeful de cabinet al premierului, se numără printre cele cinci persoane reținute în cadrul unei anchete în desfășurare legate de concesiunile de explorare a lițiului și un proiect de producție de hidrogen. (Bloomberg)

10. Rebelii yemeniţi au revendicat luni un atac împotriva Israelului, iar în timpul acestui raid de la distanţă – între Israel şi Yemen sunt aproximativ 2.200 de kilometri – armata israeliană ar fi reuşit să doboare o rachetă balistică Qader, derivată din sistemul iranian Shahab 3, în afara atmosferei, ceea ce ar fi o premieră. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Curtea Constituţională: Carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de coronavirus este neconstituţională – Cronica serii
Cronica serii – Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu au fost excluși din PSD

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău