România își va crește bugetul pentru Apărare de la 2% la 2,5% din PIB, începând de anul viitor – Cronica dimineții

1. România își va crește bugetul pentru Apărare de la 2% la 2,5% din PIB, începând de anul viitor. Anunțul a fost făcut de președintele Iohannis într-un mesaj transmis cu ocazia zilei forțelor armate terestre. “Consolidarea capacității de apărare reprezintă o prioritate strategică pentru România”. (G4Media)

2. Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că în Noaptea de Înviere numărul total de credincioşi care au mers la lăcaşurile de cult a depăşit 1,5 milioane. (News.ro)

3. Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că un caz de hepatită necunoscută la copii a fost confirmat în România. Potrivit ultimelor date disponibile, cel puţin 169 de cazuri au fost raportate până acum, în 12 ţări. Cel puţin un copil a murit şi 17 au avut nevoie de transplant de ficat. Ministerul Sănătăţii a precizat că pacientul din România este o fetiță de 5 ani, internată în spital din 4 aprilie. (News.ro)

4. Mai multe explozii au avut loc luni la sediul ”ministerului securităţii publice”, la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria. Exploziile au fost generate de un atac cu un lansator de grenade, care nu s-a soldat cu răniţi, a anunţat poliţia acestui teritoriu separatist din Republica Moldova, susţinut de Rusia (News.ro). ”În viitorul apropiat, va începe un atac militar asupra Transnistriei. Iar apoi România plănuiește să anexeze Moldova”, a anunțat politologul Serghei Markov. Serghei Alexandrovici Markov este vicepreședinte al Forumului public rus pentru afaceri internaționale și copreședinte al Consiliului Național Strategic al Rusiei. (G4Media)

5. Ucraina nu doreşte să elimine din Constituţie obiectivul privind aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). „Amendamentele la Constituţie nu sunt un scop în sine şi nu vor deveni unul”, a declarat preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Semifinale Ligii Campionilor încep marţi, de la ora 22.00, când este programat meciul Manchester City – Real Madrid, în manşa I, întâlnire arbitrată de o brigadă din România, cu Istvan Kovacs la centru. Miercuri, de la aceeaşi oră, se va juca partida Liverpool – Villarreal.

6. Lloyd Austin, șeful Pentagonului, a declarat luni, după vizita la Kiev, că Statele Unite vor „să vadă Rusia slăbită până la punctul în care să nu mai poată face lucrurile pe care le-a făcut în Ucraina”. Secretarul american al apărării a mai spus că SUA cred că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia. (Digi24)

7. Rusia susține eliminarea amenințării conflictelor nucleare, în ciuda riscurilor mari din acest moment, și dorește să reducă șansele de a crește „artificial” aceste riscuri, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu (Reuters). Lavrov a avertizat însă Occidentul să nu subestimeze riscurile unui conflict nuclear în Ucraina, declarând că alianța NATO este, „în esență”, angajată într-un război proxy cu Rusia, furnizând Kievului armament. (Reuters)

8. Elon Musk și boardul Twitter au ajuns la un acord de cumpărare a platformei sociale pentru $44 de miliarde. După finalizarea tranzacției, Musk va deveni proprietarul Twitter. (WSJ)

9. eMAG, bol.com, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy și Joom au semnat un acord de a coopera cu statele membre UE pentru a elimina produsele periculoase de pe site-urile lor, a anunțat Comisia Europeană. (Profit.ro)

10. Thailanda va renunța la testul Covid obligatoriu la intrarea în țară, pentru a încuraja turiștii să revină. Testele RT-PCR vor fi înlocuite cu teste antigene auto-administrate voluntar, de la 1 mai. Străinii vor fi în continuare obligați să furnizeze dovada vaccinării și o asigurare medicală de $10.000. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – O femeie și copiii ei se odihnesc într-o gară din Harkov, Ucraina. Alex Chan Tsz Yuk/Sopa/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Unicornul românesc UiPath va renunţa la aproximativ 400 de angajaţi, peste 10% din total – Cronica dimineții
Planeta a pierdut 178 milioane de hectare de pădure în ultimii 30 de ani – Cronica dimineții