Franța a “naționalizat” stocul actual și viitor de măști de protecție – Cronica dimineții

1. Joe Biden este, până la ora la care scriem această cronică, câștigătorul alegerilor preliminare ale democraților americani de Super Tuesday. Biden a câștigat în 8 state din cele 14: Alabama, Arkansas, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee și Virginia. Bernie Sanders a câștigat în 3: Colorado, Utah, Vermont. Rezultatele în două state, Maine, Texas, sunt prea strânse pentru declararea unui câștigător, iar în California încă se votează. De remarcat că Biden a câștigat în Massachusetts, statul “home” pentru candidata Elisabeth Warren. (USAToday)

2. Deși Rezerva Federală a redus dobânda de referință cu 0,5%, bursa americană a închis ziua de tranzacționare în scădere. Toți cei trei indici au scăzut cu aproape 3%. (WSJ)

3. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că parlamentarii formaţiunii vor participa la votul pentru învestirea Guvernului Cîţu şi vor vota împotrivă. Ciolacu a precizat şi că social-democraţii vor urmări cu atenţie dacă PNL va vota propriul guvern sau nu. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Vladimir Putin dorește revizuirea Constituției în sensul stabilirii în textul constituțional a uniunii dintre o femeie și un bărbat, precum și a credinței în Dumnezeu. Putin mai dorește interzicerea prin Constituție a înstrăinării oricărui teritoriu rusesc. (BBC)

4. Președintele Macron a anunțat că autoritățile din Franța au preluat tot stocul actual și viitor de măști de protecție pentru a asigura distribuția către cei care au nevoie, pacienții și angajații din sănătate. (AP)

5. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că în 21 martie va avea loc Congresul partidului, care se va desfăşura „în aceeaşi procedură – proiect politic şi o echipă”. Ciolacu a spus că din echipa sa va face parte Lia Olguţa Vasilescu. (News.ro)

6. Numărul firmelor cu capital străin nou înființate a scăzut, în ianuarie 2020, cu 10,8%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, la 387 de unități. (Profit.ro)

7. Donald Trump a avut o convorbire telefonică, o premieră pentru un președinte al SUA, cu unul din liderii talibanilor. Discuția a avut loc pe fondul reluării violențelor, după ce președintele afgan a anunțat că refuză eliberarea celor 5000 de prizonieri talibani. Eliberarea acestora era prevăzută în planul de pace semnat la Doha de SUA cu liderii talibanilor. (Axios)

Una din Cronica de Tehnologie: 61% din energia produsă de Germania în luna februarie a venit din surse regenerabile. Aproape jumătate din electricitatea țării a fost produsă luna trecută de vânt. (Renew Economy)

8. Alegerile europarlamentare şi referendumul din 2019 au costat 47 de milioane de euro, potrivit unui raport publicat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Pentru fiecare persoană care a votat costul a fost de 5,61 euro. (News.ro)

9. Twitter și Google le-au cerut angajaților lor să lucreze de acasă cu scopul de a limita propagarea coronavirusului. (Profit.ro)

10. Naționala de fotbal a României a fost repartizată în Grupa 1 a Diviziei B a Ligii Naţiunilor, alături de reprezentativele din Irlanda de Nord, Norvegia şi Austria. Competiția se va juca în toamnă. Mai multe din sport pe Cronica Sportivă.

Fotografia dimineții prezintă un grafic comparativ despre noul coronavirus:

Ți-ar mai putea plăcea
Valoarea producției agricole a scăzut cu 15,4% în 2020 – Cronica dimineții
30 de ani de la căderea zidului din Berlin – Cronica dimineții