România rămâne cel mai important furnizor de motorină al Ucrainei – Cronica dimineții

1. România rămâne cel mai important furnizor de motorină al Ucrainei, asigurând aproape 50% din diesel-ul importat de companiile ucrainene în primele 20 de zile ale lunii noiembrie. Exporturile de benzină către Kiev au crescut în această perioadă cu 51%, iar cele de motorină, cu 7%. (Profit.ro)

2. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu dosarul cu vaccinurile anti-COVID este cel mai important și a susținut că statul român trebuie să facă „o analiză pe cifre, pe comparații, pe fiecare spital, pe întreg sistemul de sănătate” în legătură cu faptul că România a fost pe primul loc în lume în timpul pandemiei la mortalitate excesivă. Premierul Ciolacu a menționat că există un precedent, fostul ministru al Sănătății din Franța fiind anchetat pentru mortalitatea din pandemie. (G4Media)

3. Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) din Dubai, că, până cel târziu în 2050, mixul energetic național al României va fi format în proporție de 86% din energie regenerabilă. (Profit.ro)

4. Peste 20 de țări, inclusiv România, SUA, Japonia, Canada și Franța, au lansat, în Dubai, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), Declarația privind triplarea energiei nucleare. Declarația recunoaște rolul-cheie al energiei nucleare în atingerea emisiilor globale nete de gaze cu efect de seră până în 2050. Elementele de bază ale declarației includ colaborarea pentru a promova obiectivul de triplare a capacității de energie nucleară la nivel global până în 2050. (Link)

Din Cronica Spațială: Misiunea Artemis III, care urmează să trimită primii astronauți pe Lună după 1972, are șanse minime să aibă loc în 2025, conform programării actuale din partea NASA, potrivit unui audit independent. Principalele probleme au fost identificate la dezvoltarea landerului și a noilor costume spațiale. Autorii auditului afirmă că, pe baza modului în care lucrează NASA în prezent, misiunea va avea loc abia în 2027. (GAO)

5. Aderarea Ucrainei la UE şi începerea negocierilor de aderare nu coincid cu interesele naţionale ale Ungariei în acest moment, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán. Uniunea Europeană ar trebui mai întâi să încheie un acord de parteneriat strategic cu Ucraina, iar sprijinirea ţării ar trebui rezolvată într-un mod transparent, în afara bugetului UE, A mai spus Orban. (News.ro)

6. Saleh Al-Arouri, numărul doi al Hamas, a declarat postului de televiziune Al Jazeera că nu va mai fi făcut niciun schimb de prizonieri cu Israelul până când nu va înceta focul în Gaza. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că singura modalitate de a distruge Hamas este continuarea invaziei terestre a Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) în Gaza. (News.ro)

Știrea Hope.ro: O mână robotică, cu tendoane și ligamente, a fost printată 3D într-un singur proces

7. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă apelurile administraţiei americane care presează Ankara să rupă legăturile cu mişcarea palestiniană Hamas. (Hotnews)

8. Liderii musulmani din mai multe state americane (Michigan, Minnesota, Arizona, Wisconsin, Florida, Georgia, Nevada și Pennsylvania) s-au întâlnit în Michigan pentru a lansa o campanie națională împotriva realegerii președintelui Joe Biden, ca răspuns la felul în care acesta a gestionat conflictul Israel-Hamas. (Politico)

Din Cronica Sportivă: România va juca în Grupa E la EURO 2024, cu Belgia, Slovacia și câștigătoarea play-off-ului B (Bosnia și Herțegovina – Ucraina / Israel – Islanda).

9. O genă mutantă ajută la reglarea apetitului, a greutăţii şi a insulinei, sugerează un nou studiu al unei echipe de cercetători din Marea Britanie. S-a descoperit că o mutaţie în gena ZFHX3 – despre care se crede că există doar la 4% dintre oameni – controlează părţi ale creierului responsabile de pofta de mâncare. (News.ro)

10. Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România, iar ideea acordării de tichete pentru achiziţia de carne e o mare prostie, pentru că încurajează consumul de carne de porc din străinătate, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. (Digi24)

Fotografia dimineții – Un avion înghețat pe aeroportul din Munchen unde s-a înregistrat cea mai mare cantitate, 44 cm, de zăpadă din 1933, de când au început măsurătorile oficiale:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Teodorovici: companiile nemultumite de deciziile guvernului pot aduce in strada cativa instigatori
Cronica diminetii – Amazon investește într-un constructor de case

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău