România și alte 14 state UE cer Bruxelles-ului plafonarea prețului angro la gaze naturale indiferent de sursă – Cronica serii

Cronica serii vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. România și alte 14 state membre UE au solicitat oficial Comisiei Europene, printr-o scrisoare adresată comisarului european pentru Energie Kadri Simson, plafonarea prețului angro la gaze naturale în spațiul comunitar indiferent de sursă, mai exact nu numai pentru importurile din Rusia. (Profit.ro)

2. Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut la valoarea de 45,6 puncte, iar rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungând la o valoare medie de 10,05%. (News.ro)

3. Copiii vor avea acces gratuit la terenul de sport din curtea şcolii, în afara orelor de curs, potrivit unui proiect legislativ adoptat miercuri de Senat. Proiectul pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69 din 9 mai 2000 reglementează problema accesului la o resursă pentru sport neutilizată în afara orarului şcolar şi care are avantajul de a se afla în proximitatea zonelor rezidenţiale, se arată în raportul de admitere întocmit de comisia de specialitate şi adoptat de Senat. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Mersul Trenurilor pentru anul 2023, care va intra în vigoare în luna decembrie a acestui an, va include timpi mai mari de parcurs pe numeroase rute, inclusiv București – Constanța și București – Brașov, iar unele trenuri Regio Express vor fi transformate în InterRegio și vor avea astfel prețuri mai mari. De asemenea, unele trenuri InterRegio vor fi transformate în InterCity și vor avea la rândul lor prețuri mai mari la bilete, deși durata de călătorie va fi aceeași sau chiar mai mare. (Club Feroviar)

4. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei românești în 2022 și 2023, dar avertizează că pentru anul viitor se așteaptă la o încetinire semnificativă a ritmului de creștere, potrivit unui raport publicat de instituția financiară internațională. Conform celor mai recente prognoze ale BERD, economia României ar urma să înregistreze un avans de 5,4% în acest an și de 1,9% anul viitor. Anterior BERD estima ca PIB-ul României urma să înregistreze o creștere de 2,9% în 2022 și o contracție de 1,1% în 2023. (Profit.ro)

5. Ministerul de Externe le recomandă românilor care se află în Rusia să părăsească țara „cât mai curând”, iar celor care au în plan astfel de călătorii să le evite, dacă nu sunt esențiale. În plus, ministerul îi sfătuiește pe românii din Rusia să evite adunările publice, să nu participe la acțiuni de protest și, în plus, să își înregistreze prezența pe platforma econsulat.ro. (Digi24)

6. Un proiect de lege semnat de mai mulţi parlamentari PSD şi depus în Senat prevede că minorii prinşi că fumează în spaţiile publice riscă amenzi între 100 şi 500 de lei. Senatul este primă cameră sesizată în cazul acestei propuneri legislative. (News.ro)

7. Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson îi cer miercuri preşedintelui rus Vladimir Putin anexarea acestor teritorii ucrainene la Rusia, la o zi după un vot de anexare amplu condamnat de către comunitatea internţaională. (News.ro)

8. Autorităţile germane se tem că gazoductul Nord Stream 1 ar putea deveni ”inutilizabil pentru totdeauna” în urma scurgerilor de gaze din Marea Baltică, relatează cotidianul german Tagesspiegel. Cantităţi mari de apă sărată vor ajunge în gazoducte şi vor provoca coroziune dacă scurgerile din cele două linii nu sunt reparate rapid, au declarat surse guvernamentale. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Meta lucrează la o interfață care simplifică gestionarea conturilor de Facebook și Instagram. Utilizatorii care au adăugat conturile de pe ambele platforme în Accounts Center, vor putea schimba rapid între acestea. În plus, utilizatorii noi își vor putea crea conturi pe ambele platforme printr-o singură înregistrare. (CNBC)

9. Rusia va solicita reuniunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite cu privire la scurgerile de gaze identificate în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să declare dacă Statele Unitee se află în spatele ”sabotajului”, a anunţat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. (News.ro)

10. Fostul cancelar german Angela Merkel afirmă că amenințările lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare ar trebui luate în serios. Ea a făcut comentariile în cadrul unui interviu acordat cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, afirmând despre amenințările lui Putin că „a lua în serios cuvintele, a nu le ignora ca pe o cacealma, dar a le lua în serios nu este nicidecum un semn de slăbiciune sau conciliere”. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Apple lucrează la mai multe produse cu mini-LED – Cronica de Tehnologie
Ministerul Finanțelor a majorat la 200 de miliarde de lei programul de împrumuturi pentru anul 2023 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău