România va avea în premieră un sistem naţional de prognoză a calităţii aerului – Cronica Stirilor Pozitive

1. România a fost singura țară din Uniunea Europeană în care investițiile productive au crescut în T2 și în prima jumătate a acestui an. (Hotnews)

2. România va avea în premieră un sistem naţional de prognoză a calităţii aerului. Sistemul va putea fi accesat de oricine de pe mobil şi chiar inserat în programele TV, după meteo, şi va fi singura prognoză oficială din România. (News.ro)

3. Diabetul poate fi vindecat definitiv „cu bisturiul”, adică printr-o intervenție endoscopică minim invazivă care remodelează o parte a intestinului (duodenul) folosind căldură; un fel de „lifting” al peretelui intestinal, care întinerește țesutul, producând o serie întreagă de modificări metabolice și hormonale. Aceasta este promisiunea care vine dintr-un studiu clinic pilot efectuat în Olanda. (Hotnews)

4. Un medicament antimicrobian împotriva ulcerului stomacal şi infecţiilor bacteriene s-a dovedit promiţător în lupta împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, în urma unor teste realizate pe animale, au anunţat cercetători de la Hong Kong. (News.ro)

5. Aproximativ 1 miliarde de persoane au călătorit cu avionul anul acesta și există doar 44 de cazuri documentate de transmitere a virusului la bordul avioanelor, iar acestea s-au întâmplat în primele săptămâni ale pandemiei, când nu existau măsuri de protecție. Datele au fost prezentate de Ed Bastian, CEO Delta Air Lines. (Newsweek)

6. Singapore a anunțat zero noi cazuri de infectare cu noul virus. Este pentru prima oară din februarie când orașul-stat anunță zero cazuri la nivelul unei zile. (Bloomberg)

7. Anticorpii pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 se menţin în organism timp de cel puţin patru luni după infectare şi ar oferi imunitate împotriva coronavirusului în această perioadă, potrivit unui studiu publicat marţi de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Asistenţă Socială (THL) din Finlanda. (Hotnews)

8. India a raportat marţi cea mai redusă creştere zilnică a numărului de contagieri de la jumătatea lunii august. (Hotnews)

9. Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit ușor prognoza privind evoluția economiei României în acest an și estimează o revenire mai accelerată pentru anul viitor, în linie cu proiecțiile globale. Instituția financiară estimează o scădere de 4,8% a economiei românești în 2020, ușor mai mică comparativ cu un declin de 5% preconizat anterior. Anul viitor, economia ar urma să crească cu 4,6%, față de un avans de 3,9% estimat în aprilie. (Profit.ro)

10. România este mai bine pregătită pentru crizele actuale din perspectiva PIB-ului, convergenţei şi pieţei investiţiilor, a declarat Jose Cabrita, senior manager de investiţii al Fondului European de Investiţii (FEI) în regiune. Acesta precizează că România va continua să fie atractivă şi să-şi dezvolte piaţa de capital prival şi de risc în beneficiul companiilor în creştere şi al start-up-urilor. (News.ro)

11. Energia produsă din surse regenerabile o va depăși pe cea bazată pe cărbune până în 2025, conform International Energy Agency. Agenția consideră că energia solară va înregistra cea mai mare creștere în următorii 10 ani, aproximativ 80% din total creștere. (Reuters)

12. Miniştrii Afacerilor Europene ai statelor membre UE au adoptat marţi, într-o reuniune la Luxemburg, criterii comune de coordonare a restricţiilor de călătorie în Uniune, pentru a pune capăt haosului provocat de pandemia covid-19, care s-a reintensificat îngrijorător pe continent. (News.ro)

13. Italia relaxează o parte dintre restricţiile impuse românilor la intrarea în ţară începând cu data de 14 octombrie. (News.ro)

14. Comisia Europeană a publicat marţi un raport privind calitatea vieţii în oraşele europene. Potrivit acestuia, 95% dintre clujeni şi 82% dintre bucureşteni se declară mulţumiţi de oraşul lor, comparativ cu o medie europeană de 89%. (Hotnews)

15. Norvegia va oferi vaccinul împotriva COVID-19 gratuit cetățenilor săi, acesta urmând să fie inclus în programul național de vaccinare, a anunțat marți guvernul de la Oslo. (Profit.ro)

16. Compania Terapia a anunţat că, din 15 octombrie, o primă cantitate de 220 000 de tablete de favipiravir, medicament destinat pacienţilor cu forme uşoare şi moderate de COVID-19, va ajunge în depozitele Unifarm. În total, va fi asigurată cantitatea necesară pentru circa 10.000 de pacienţi. (News.ro)

17. Piața PC-urilor a înregistrat în Q3 cea mai mare creștere YoY din ultimii 10 ani. Cu 79,2 milioane de unități livrate, piața PC-urilor a crescut, pe fondul pandemiei și al lucrului de acasă, cu 12,7%. Laptopurile au crescut cu 28.3%, în vreme ce desktop-urile au scăzut cu 26%. (Profit.ro)

18. Primele autobuze cu etaj bazate pe hidrogen au fost lansate în Aberdeen, unde urmează să fie testate vreme de câteva săptămâni, înainte de intra în uz în luna noiembrie. Proiectul, în valoare de £8.3 milioane, a fost parțial finanțat de Uniunea Europeană. (The Engineer)

19. Vânzările online ale colecției de mobilier fabricat în România au crescut de șapte ori în perioada stării de urgență, comparativ cu anul 2019, iar românii au cheltuit, în medie, cu 12% mai mult raportat la perioada de referință, conform Mobexpert. (Profit.ro)

20. Peste zece milioane de americani au votat în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, prin corespondenţă sau anticipat. (News.ro)

21. Gheorghe Hagi a fost nominalizat de France Football pentru echipa „Balonul de Aur – Dream Team”, alături de alți fotbaliști extraordinari. El concurează pentru postul de mijlocaș ofensiv alături de jucători precum Maradona, Zidane, Pele, Roberto Baggio, Michel Platini și Ruud Gullit. (Digi24)

22. România a cucerit șase medalii la Campionatele Europene de Canotaj de la Poznan, Polonia: patru de aur (la probele de dublu rame masculin și feminin, dublu vâsle feminin și 8 plus 1 feminin), una de argint (la 8 plus 1 masculin), respectiv una de bronz (dublu vâsle categorie uşoară). (News.ro)

Fotografia dimineții – Moscheea Çamlıcă din Istanbul iluminată pe timpul nopții. Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Sanofi va produce peste 100 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech – Cronica Știrilor Pozitive
Maria Branyas, din Spania, a devenit, la 113 ani, cea mai în vârstă persoana din lume care a învins virusul – Cronica Știrilor Pozitive
3 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău