România va continua vaccinarea cu AstraZeneca – Cronica dimineții

1. Autorităţile au decis, luni seară, continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european. Astfel, România va continua vaccinarea cu serul AstraZeneca (News.ro). Spania, Letonia și Portugalia au anunțat aseară suspendarea vaccinării cu serul AstraZeneca.

2. Comitetul de Coordonare a vaccinării a transmis, luni seară, că, până la ora 18.00, s-au programat pentru vaccinare, în etapa a III-a, 47.000 persoane, iar 353.332 persoane s-au înscris pe listele de aşteptare pentru a fi notificate atunci când vor fi locuri disponibile. Cu toate acestea, au fost şi persoane care au reclamat, chiar pe pagina de Facebook a campaniei de vaccinare, fie că nu au putut accesa platforma, fie că nu s-au putut programa sau că nu s-au putut înscrie pe listele de aşteptare. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Kosovo a deschis o ambasadă în Ierusalim, la câteva săptămâni după stabilirea relațiilor diplomatice cu Israel. SUA și Guatemala sunt singurele alte țări cu ambasade în Ierusalim, statut care se află în centrul conflictului israeliano-palestinian. (Link)

3. Ministerul Educaţiei a anunţat că, în perioada 8 – 15 martie, s-au infectat 181 de elevi şi 321 de angajaţi, media zinică fiind mai mică decât în perioada 1- 10 martie. (News.ro)

4. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că adeverinţa de vaccinare are o semnătură electronică prin care se pot face verificări, dacă persoana care prezintă acest document într-adevăr s-a vaccinat împotriva COVID-19. Momentan, această adeverinţă este folosită în scop medical. (News.ro)

5. Mărfurile încărcate și descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat anul trecut 47,22 milioane tone, volumul total de mărfuri marcând o scădere cu 11,1% față de 2019, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Un număr record de magazine au fost închise anul trecut în Marea Britanie – 17.500 sau echivalentul a 48 pe zi – ca urmare a efectului devastator al pandemiei asupra sectorului. (The Times)

6. Preşedintele SUA, Joseph Biden, intenţionează să efectueze cea mai semnificativă majorare a taxelor federale din ultimele trei decenii, pentru finanţarea programului economic care urmează să fie aplicat în contextul aprobării planului de asistenţă financiară de $1.900 de miliarde. Impozitul corporativ federal ar urma să fie majorat de la 21% la 28%, iar impozitul pe venit va fi majorat în cazul persoanelor care câştigă peste 400.000 de dolari anual. De asemenea, taxa pe proprietăţi imobiliare ar urma să fie extinsă, iar facilităţile fiscale acordate companiilor cu răspundere limitată vor fi restrânse. (Hotnews)

7. Spania ar putea deveni una din primele țări din lume care încearcă, într-un proiect pilot, sistemul de lucru de 4 zile pe săptămână. Unul din partidele de stânga, care susține guvernul socialist aflat la guvernare, a anunțat că propunerea de a testa acest sistem a fost aprobată de guvern, iar o decizie finală de începere a proiectului ar putea fi luată în următoarele săptămâni. (TheGuardian)

Una din Cronica Sportiva: Simona Halep a anunțat că va participa la turneul de la Miami, programat în 23 martie și 4 aprilie, primul turneu la care va participa după Australlian Open 2021. Simona va fi cap de serie numărul 3 la Miami Open 2021, primele două favorite fiind Ashleigh Barty și Naomi Osaka. (Spotmedia)

8. Telemunca face angajații mai eficienți, după cum reiese din studiul publicat în această lună de Institutul Sapiens și prezentat de „Le Parisien”. Potrivit grupului de reflecție, productivitatea angajaților care lucrează la distanță a crescut cu 22% în timpul episoadelor de închidere. (Hotnews)

9. DMT/dimetiltriptamina, o puternică substanță halucinogenă, folosită în ritualurile shamanice, va fi folosită pentru prima oară într-un test clinic pentru tratarea depresiilor. Cunoscută drept “molecula spiritului”, DMT-ul este o substanță interzisă în majoritatea țărilor. (BBC)

10. Vicepremierul Dan Barna a afirmat că blocajele de pe platforma de programare pentru vaccinare arată că “e o platformă vie la care se lucrează” și că funcționează. (Link)

Fotografia dimineții – Beijingul a fost afectat de una din cele mai severe furtuni de nisip din ultimii 10 ani. Leo Ramirez/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Kovesi a anunțat că e suspectă pentru abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă
Laureat al premiului Nobel și biofizician la Stanford: „Ceea ce trebuie să controlăm este panica și vom fi bine” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău