România va distruge 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca, al căror termen de expirare este 30 iunie – Cronica serii

1. Guvernul a anulat majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 iulie. Astfel, alocațiile nu vor mai fi majorate cu 20% de la 1 iulie, singura majorare urmând a fi cea din ianuarie 2022, iar începând cu 1 ianuarie 2023, alocațiile vor fi doar indexate cu inflația. (Profit.ro)

2. Vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech este eficient împotriva variantei Delta, provenită din India, a anunțat un oficial Pfizer în Israel. Delta a devenit versiunea dominantă a noului coronavirus, la nivel global, conform Organizație Mondiale a Sănătății. (YahooFinance)

3. România va distruge 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca, al căror termen de expirare este 30 iunie, a anunțat, joi, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Decizia, ca și cea a închiderii unor centre de vaccinare, vine în condițiile în care interesul populației pentru vaccinarea anti-COVID este într-o scădere accentuată. (Digi24)

4. Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă cu privire la coplată în sănătate. Premierul Florin Cîţu a precizat că implementarea coplății nu va scădea calitatea actului medical în sistemul public. (News.ro)

O stire din Cronica de Turism:  Numărul statelor din Uniunea Europeană care emit și acceptă certificate digitale de călătorie a crescut în prezent la 17, după ce Italia, Belgia, Portugalia și Finlanda s-au alăturat în ultimele zile. România este pregătită să emită și să accepte noile certificate începând din 1 iulie, în timp ce Ungaria și Malta sunt singurele state care încă derulează teste. Autoritățile maghiare susțin că vor implementa certificatul digital din 30 iunie. (European Union)

5. Premierul Florin Cîţu a anunţat noi relaxări ale unor măsuri impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Între altele, se permite organizarea de festivaluri, spectacole, concerte şi evenimente culturale cu peste 2.500 de spectatori, cu condiţia ca aceştia să fie vaccinaţi, să poarte mască de protecţie şi să li se asigure o suprafaţă de un metru pătrat pentru fiecare. (News.ro)

6. Scutirea de plata impozitului specific pentru sectorul HoReCa, decisă inițial până în luna martie, va fi prelungită până la finele acestui an, mai exact până la 25 decembrie. (Profit.ro)

7. Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a scăzut cu 2,5% în 2019, comparativ cu 2018, cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere fiind în România (96 de decese la un milion de locuitori), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică. (Hotnews)

O stire din Cronica de Tehnologie: Microsoft va prezenta azi Windows 11, sistem de operare ce este așteptat să vină cu o nouă interfață și un magazin de aplicații care să găzduiască inclusiv programe clasice de Windows. Cel mai probabil, upgrade-ul va fi gratuit pentru cei care au Windows 10. (The Verge)

8. Fondatorii firmei de investiții în criptomonede, Africrypt, doi frați din Africa de Sud, au dispărut cu aproximativ 69.000 de monede bitcoin, valorând acum peste $3,6 miliarde. Este unul din cele mai mari jafuri din istoria criptomonedelor. (Bloomberg)

9. În noua administrație americană există mai mulți oameni care au avut legături cu giganții din tehnologie. 11 dintre aceștia au lucrat cu Facebook, 10 cu Alphabet și 8 cu Microsoft. În Departamentul de Apărare sunt 6 oameni care au avut legături cu Apple (Washington Post)

10. ”Campania a fost un succes, practic am oprit pandemia. Faptul că avem așa puține cazuri – nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare”, a spus președintele Klaus Iohannis când a fost întrebat de ziariști despre încetinirea campaniei de vaccinare. El a spus și că acest succes a avut ca efect ”o reducere a dorinței de vaccinare”. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Un fost maior de securitate implicat în înregistrarea la tribunal a partidului PLUS
Productivitatea unui salariat român: 15.000 de euro/an, de trei ori mai mică decât media europeană – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău