Românii iși aleg azi Președintele – Cronica dimineții

1. Românii își aleg astăzi președintele dintre Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis. Secțiile de vot se deschid la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.

2. După două zile de vot, numărul românilor din Diaspora care au votat pentru alegerea presdintelui este cu aproape 100.000 mai mare decât al celor care au votat la primul tur al alegerilor prezidențiale. (News.ro)

3. Sistemul de sănătate din România este cel mai slab din UE. Creșterea salariilor și încercările de diminuare a corupției pot fi considerate un început al reformei. Însă deși salariile s-au dublat în ultimii ani, corupția, investițiile insuficiente și exodul personalului medical rămân cele mai mari probleme ale sistemului. (TheEconomist)

4. Cea mai mare pensie din sistemul public de stat calculată pentru luna octombrie 2019 de Casa Națională de Pensii Publice are un cuantum brut de 33.235 lei, adică echivalentul a circa 7.000 euro. (Profit.ro)

5. RADET a anunţat că, din cauza unei avarii la ELCEN-CTE Grozăveşti, nu poate furniza către locuitorii din sectoarele 1 şi 5 apă caldă şi căldură la parametrii contractuali, termenul de remediere fiind de 24 – 48 de ore. (News.ro)

Proiect special Cronica 30: România în 1991 (Link)

6. Uniunea Europeană pregătește lansarea unui fond de 3,5 miliarde de euro pentru investiții în tehnologii aflate în stadiu incipient de dezvoltare, în încercarea de a accelera inovațiile și de a reduce decalajul față de SUA și China. (Profit.ro)

7. Pennsylvania va cheltui $3 milioane pentru a analiza dacă există vreo legătură între apariția cancerului la copii și fracturarea hidraulică, folosită la extragerea gazelor și petrolului de șist. (Link)

8. Oamenii de știință maghiari au anunțat că sunt pe cale de a descoperi a cincea forță fundamentală din univers. Domeniul fizicii este construit pe investigarea a patru forțe care se manifestă în mediul înconjurător: gravitaţia, electromagnetismul, forţa nucleară tare şi forţa nucleară slabă. Fizicianul Attila Krasznahorkay, de la Institutul de cercetări Nucleare de pe lângă Academia Maghiară de Științe, a condus un colectiv de cercetători care susțin că au primele date privind o nouă forță fizică. Savanții au urmărit comportamentul unui atom de heliu care emitea raze de lumină pe măsură ce era supus descompunerii. (Link)

9. Actorul Sacha Baron Cohen a spus că dacă Facebook ar fi existat în anii ’30 i-ar fi permis lui Hitler să-și promoveze ideologiile lui antisemite. Cohen a criticat platforma socială în cadrul unui discurs susţinut la New York. Actorul a mai criticat Google, Twitter şi YouTube pentru că „ar distribui absurdităţi către miliarde de oameni”. (News.ro)

10. Românii din secția 551 din Harrow, Londra, s-au apucat să joace hora chiar în sala de sport în care se desfășoară procesul electoral, potrivit unor imagini filmate de un student și distribuite, pe Facebook, de europarlamentarul Rareș Bogdan. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Viitorul Constanţa a lansat cartea “Campionii creeează campioni”, în care Gheorghe Hagi îşi dezvăluie secretele prin care a creat acest club, prezentând conceptul tehnic care stă la baza formaţiei de la malul mării:

Ți-ar mai putea plăcea
Datoria publică a depășit pragul istoric de 500 de miliarde de lei – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Arabia Saudita expulzeaza ambasadorul canadian/productia de energie eoliana si solara a atins primul TW

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău