Românii plătesc cele mai mici prețuri pentru alimente și băuturi non-alcoolice din UE – Cronica serii

1. Românii plătesc cele mai mici prețuri pentru alimente și băuturi non-alcoolice la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat. O analiză privind evoluția din 2018 a prețurilor pentru un coș comparabil de alimente și băuturi non-alcoolice relevă că România rămâne statul cu cele mai mici prețuri, acestea fiind cu 34% sub media UE. Prețurile din România sunt de două ori mai scăzute comparativ cu Danemarca, țară care înregistrează cele mai ridicate prețuri din UE. (Profit.ro)

2. Preşedintele american Donald Trump ar fi aprobat atacuri militare împotriva Iranului joi, pentru ca apoi să se răzgândească, conform unor surse New York Times. Conform surselor, operaţiunea era deja în desfăşurare „în stadiul de început” în momentul în care Trump s-a răzgândit. Casa Albă nu a oferit comentarii. (News.ro)

3. Rezervă financiară în valută aflată la dispoziția Ministerului Finanțelor se situează, potrivit celor mai recente date disponibile, la 5,3 miliarde de euro, echivalentul a 4 luni din necesarul brut de finanțare al statului. Suma reprezintă cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. (Profit.ro)

4. Primăria Capitalei propune o rectificare bugetară negativă de 608 milioane lei, bugetul rămas fiind de 6,2 miliarde lei, potrivit unui proiect de hotărâre afișat pe site. Cele peste 600 milioane lei se taie de la cultură și biserici (90 milioane lei), învățământ (35 milioane lei), subvenția la căldură (288 milioane lei), dar municipalitatea se va împrumută pentru plata ei, și de la investiții. (Hotnews)

5. Numărul societăților comerciale și a pfa-urilor intrate în insolvență a scăzut cu 28,49%, în primele cinci luni din 2019, comparativ cu perioada similară din anul anterior, până la 2.636 de insolvențe. (Profit.ro)

6. Autorii atacurilor cibernetice care au afectat mai multe spitale sunt de origine chineză, a anunţă Centrul Naţional Cyberint. ”În legătură cu atacurile ciberbetice de la spitale, Centrul Naţional Cyberint suspectează că atacatorii sunt de origine chineză. Au fost luate în calcul orele la care hackerii chinezi au fost activi şi indiciile lăsate în mesajele de răscumpărare”, transmite SRI. (News.ro)

7. Prețul aurului a depășit pentru prima oară, din septembrie 2013, prețul de $1400 per uncie. (CNBC)

8. Statele Unite au interzis zborurile companiilor aeriene americane în zona în care Iranul a doborât o dronă militară americanăCompanii aeriene care au anunțat că vor evita să zboare prin spațiul aerian iranian unde a fost doborâtă drona americană: United Airlines, Qantas, KLM, Lufthansa, British Airways, Emirates.

9. Războiul tarifelor dintre Statele Unite și China ar putea crește prețul Bibliei. China este cel mai mare publisher al cărții sfinte. (Quarz)

10. Cea mai mare companie de cannabis din lume a anunțat că vânzările de marijuana, în scop recreațional, au scăzut în Canada în trimestrul 2 comparativ cu trimestrul 1. (MarketWatch)

Fotografia serii – Coperta ultimului număr TheEconomist:

Ți-ar mai putea plăcea
Aproape patru milioane de români nu au trecut încă pe piața liberă a energiei electrice – Cronica serii
România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate țări din Europa – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău