Roubini: SUA se confruntă cu perspectiva unei recesiuni profunde, pe fondul dobânzilor în creștere și al gradului ridicat de îndatorare – Cronica de Business

1. Statele Unite ale Americii se confruntă cu perspectiva unei recesiuni profunde, pe fondul dobânzilor în creștere și al gradului ridicat de îndatorare, iar cei care se așteaptă doar la un declin superficial își fac iluzii, spune economistul Nouriel Roubini. (Profit.ro)

2. Contractele futures pe gaze naturale din SUA au crescut cu peste 11% în cursul zilei de marți, la $9,75 per MMBtu, cel mai ridicat nivel din iulie 2008. Ulterior cotațiile au scăzut, încheind ziua la $8,99 per MMBtu. Prețul gazelor naturale a crescut cu aproximativ 66% în iulie, cea mai mare creștere înregistrată din 1990, de când s-a început monitorizarea. (CNBC)

3. Administrația Biden a anunțat vânzarea a încă 20 de milioane de barili de petrol din Rezerva Strategică de Petrol a SUA. Aceasta este a cincea vânzare de petrol din Rezerva Strategică anunțată de administrația Biden. (FoxBusiness)

4. Alphabet și-a anunțat rezultatele pe trimestrul doi care arata cea mai slabă creștere din Q2 2020, când a început pandemia, până în prezent. Veniturile au crescut cu 13%, în ritm anual, până la $69,69 miliarde, iar profitul a scăzut la $16 miliarde, de la $18,53 miliarde cât a fost in Q2 2021. YouTube a generat venituri de $7,34 miliarde, sub așteptările analiștilor, în timp ce veniturile din Search au performat peste așteptări, înregistrând o creștere de 14%, până la $40,69 miliarde. (WSJ)

5. Microsoft a ratat țintă de vânzări pe trimestrul doi al acestui an. Compania a raportat venituri $51,87 miliarde, în creștere cu 12% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce profitul a crescut cu 2%, până la $16,7 miliarde. Analiștii așteptau venituri de 52,44 miliarde. Venituri din divizia de cloud Azure au crescut cu 40% YoY, în ritm anual, iar cele generate de LinkedIn cu 26%. (CNBC)

Din Cronica diminetii: La jumătatea acestui an, în România erau angajați oficial 84.936 de salariați străini, din 178 de ţări, de aproape două ori mai mulți decât în iunie 2019, o consecință a deficitelor de pe piaţa muncii de la nivel local, care a forţat mediul privat să caute personal în afara graniţelor ţării, în special în Asia. România a atras preponderent cetăţeni din afara UE, în special din Asia, iar cei mai mulţi străini lucrează în construcţii. (Cursdeguvernare)

6. Nivelul de mulțumire a americanilor cu privire la situația lor financiară este acum la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni. 43% dintre consumatori se așteaptă ca datoriile lor să crească în a doua jumătate a anului. (CNBC)

7. Acțiunile AT&T au scăzut cu 11%, cea mai mare scădere din 2002 până în prezent, după ce operatorul din SUA a anunțat că unii clienți au început să aibă întârzieri la plata facturilor, ceea ce îi va afecta free cash flow-ul pe acest an cu aproximativ $2 miliarde. (Bloomberg)

8. Acțiunile Shopify au scăzut cu 16% după ce compania a anunțat că va concedia aproximativ 1.000 de lucrători, 10% din forța de muncă globală. Într-o notă adresată angajaților, CEO-ul Tobi Lutke a recunoscut că a evaluat greșit cât va dura boom-ul comerțului electronic generat de pandemie și, pe fondul unei reduceri mai ample a cheltuielilor online, Shopify va renunța la o serie de locuri de muncă. (Profit.ro)

9. Primele acordate de statul german pentru cumpărarea de mașini electrice vor fi reduse anul viitor, după un acord în cadrul coaliției de guvernare. Primele plătite cumpărătorilor de mașini electrice vor expira complet odată ce va fi epuizat bugetul alocat de 2,5 miliarde de euro. Conform planului, primele pentru vehiculele pur electrice cu prețuri sub 40.000 de euro vor scădea de la 6.000 de euro, cât sunt în prezent, la 4.500 de euro la începutul anului viitor și la 3.000 de euro în cursul anului 2023. Suma plătită pentru mașinile electrice mai scumpe va scădea la 3.000 de euro la începutul anului viitor, de la 5.000 de euro, cât e în prezent. De la jumătatea anului 2023, aceasta va fi plătită doar pentru vehiculele evaluate până la 45.000 de euro. (Reuters)

10. Compania ucraineană de gaze Naftogaz a devenit prima entitate guvernamentală ucraineană care a intrat în incapcitate de plată de la începutul războiului, după ce firma energetică de stat nu a reușit să efectueze plățile datorate pentru obligațiunile internaționale înainte de expirarea, marți, a perioadei de grație. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
În primele 7 luni ale anului au fost înfiinţate 65.458 de firme şi 4.545 au intrat în insolvenţă – Cronica de Business
Indicatorii de încredere măsurați de Comisia Europeană au crescut în România, în septembrie – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău