La jumătatea acestui an, în România erau angajați oficial 84.936 de salariați străini, din 178 de ţări – Cronica dimineții

1. La jumătatea acestui an, în România erau angajați oficial 84.936 de salariați străini, din 178 de ţări, de aproape două ori mai mulți decât în iunie 2019, o consecință a deficitelor de pe piaţa muncii de la nivel local, care a forţat mediul privat să caute personal în afara graniţelor ţării, în special în Asia. România a atras preponderent cetăţeni din afara UE, în special din Asia, iar cei mai mulţi străini lucrează în construcţii. (Cursdeguvernare)

2. Mircea Geoană a fost întrebat, marţi, în cadrul vizitei oficiale de lucru pe care a făcut-o în România, ce şase are Klaus Iohannis să ocupe o funcţie în NATO. Geoană, care este Secretarul general adjunct al NATO, a declarat că nu au început discuţii cu privire la succesiunea la conducerea NATO. (News.ro)

3. Proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat cu 4,6% în cel de-al doilea trimestru al anului, față de cele trei luni anterioare, ajungând la un ritm de creștere anual de 14,3%. Totuși, la nivel național, cu o valoare medie de 1.745 euro/mp, apartamentele nu au atins încă nivelul de preț solicitat în 2008. (Profit.ro)

4. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că, cel târziu la începutul săptămânii viitoare, va fi semnat contractul pentru lotul Cornetu – Tigveni (37,4 km), din cel mai important rutier al Românei, și a adăugat că acest contract pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 din Autostrada Sibiu – Pitești va fi cel mai mare semnat de CNAIR, cu o valoare de 5,32 miliarde de lei. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Din 2000 până acum, Apple a obținut 248 de brevete pe zona auto, care arată cât de mult se concentrează compania americană pe acest segment. Brevetele Apple vizează, printre altele, tehnologia V2X (vehicle-to-everything) și aspecte ce țin de confortul pasagerilor. (Nikkei)

5. Grecia, alături de Lituania, România și Polonia sunt țările care consideră că sectorul sănătății este cel mai corupt în comparație cu alte sectoare. 18% dintre români au declarat că, pe lângă cheltuielile oficiale, au trebuit să ofere și o plată suplimentară sau un cadou de valoare unei asistente sau unui medic sau să facă o donație unui spital. În sondajul Eurobarometru din 2019, procentul a fost de 14%. Acesta este cel mai mare procent din UE, unde în medie doar 4% au fost nevoiți să dea „plicul”. (Hotnews)

6. Primarul unei comune din Gorj a promis recompense celor care își toarnă vecinii că risipesc sau fură apă. (Link)

7. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat de ce instituția pe care o conduce se opune adoptării proiectului de lege privind legalizarea canabisului în scop medical în România, ca analgezic pentru pacienții cu boli cronice în fază terminală. Alexandru Rafila a confirmat că Ministerul Sănătății își menține punctul de vedere negativ emis în anul 2021, motivând că „e vorba despre respectarea legislației europene în materie. Noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului, și în momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți – așa cum primește orice alt produs farmaceutic, pentru că ne referim la produse farmaceutice – bineînțeles că și România se va adapta legislației europene.” (Hotnews)

8. Principalele bănci din SUA şi Europa ar trebui să fie urmărite penal pentru ”comiterea de crime de război”, din cauza finanţării comerţului cu regimul rus, potrivit unui consilier de top al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Oleg Ustenko a declarat că guvernul ucrainean crede că bănci precum JPMorgan, HSBC şi Citi ajută eforturile de război ale Kremlinului în Ucraina prin finanţarea companiilor care fac comerţ cu petrol cu ​​Rusia. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Slovenul Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), care a încheiat pe locul doi Turul Franţei, nu va participa la Vuelta, competiţie care va avea loc în perioada 19 august – 11 septembrie, informează L’Equipe.

9. Cotidianul german BILD îl critică pe Viktor Orban pentru o ”glumă dezgustătoare despre evreii gazați în Holocaust”, susținând că acesta a avut o declarație profund deplasată cu privire la soarta tragică a evreilor gazați în Holocaust. În disputa premierului Ungariei cu liderii UE, pe tema reducerii consumului de gaze în Europa, Viktor Orban a spus că ”Germania are know-how pentru asta încă dinainte” făcând referire la modul în care liderii naziști au ucis milioane de evrei în lagăre, prin gazare. (G4Media)

10. O dezbatere în direct între cei doi candidaţi care iau parte la cursa de succesiune a fostului premier Boris Johnson, Liz Truss şi Rishi Sunak, s-a oprit brusc marţi, când s-a auzit o bubuitură puternică în studio, relatează Reuters. Redactorul politic al Talk TV, Kate McCann, a leşinat în direct, însă starea sa de sănătate este bună. A existat ”o problemă medicală, nu este o problemă de securitate şi candidaţii sunt bine”, a declarat o purtătoare de cuvânt a News UK. (News.ro)

Fotografia dimineții – O mașină încărcată cu fructe și legume pe străzile din Yaounde, Camerun. Ludovic Marin/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Raport: Cele mai mari companii de tehnologie americane și-au folosit dominația pe piețele unde activează pentru a-și elimina competiția și a bloca inovația – Cronica dimineții
Cele doua fete dispărute la Caracal au fost ucise – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău