Rusia a anunțat că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în Kaliningrad – Cronica dimineții

1. Moscova a anunțat că armata rusă a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina. (Hotnews)

2. Certificatele de naștere, căsătorie și deces vor putea fi obținute online începând de anul viitor. Direcția pentru Evidența Persoanelor va începe la 1 iunie testarea sistemului digital pentru obținerea documentelor de stare civilă, o etapă importantă pentru eliminarea birocrației. (Libertatea)

3. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre legea pentru combaterea speculei, la care se lucrează în Executiv, că este necesară, pentru că România s-a lovit de probleme de genul acesta și în perioada pandemiei. El precizează că autoritățile s-au inspirat de la americani, care au astfel de legislație din timpul Războiului Rece, și a anunțat că Guvernul va introduce și confiscarea profiturilor incorecte, pe lângă amenzi, dar în Parlament, prin lege. (Profit.ro)

4. Deputații USR au depus, la Curtea Constituțională, o sesizare cu privire la hotărârea Camerei Deputaților prin care Bogdan Licu a fost numit judecător la CCR. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: SafeGraph vinde datele de localizare ale persoanelor care vizitează clinici de avort din SUA, în contextul în care Curtea Supremă este pe cale să anunțe o decizie care va duce la interzicerea dreptului la avort în cel puțin 13 state. Datele de localizare pe o perioadă de o săptămână vândute de SafeGraph costă de la $160. (Vice)

5. Robert Negoiță, primarul sectorului 3, are calitatea de suspect de omor din culpă în dosarul de cercetare penală privind accidentul de muncă de la Biblioteca Națională, soldat cu doi morți. (Libertatea)

6. Vitali Ignatiev, care deţine funcţia de ministru de externe în guvernul autoproclamat al Transnistriei, a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că „situaţia este alarmantă” pentru că Transnistria ar fi suferit „atacuri teroriste”. El a acuzat Ucraina că se află în spatele acestor atacuri. (G4Media)

7. Conducerea comunistă chineză a ordonat să fie efectuat un „test de stres” cât mai cuprinzător pentru a studia în ce măsură economia Chinei ar rezista unor sancțiuni similare celor impuse Rusiei, după invadarea Ucrainei. (TheGuardian)

8. Un virus modificat genetic pentru a recunoaşte şi a ataca celulele tumorale s-a dovedit eficient în combaterea cancerului de pancreas în stadiu avansat, potrivit unui studiu desfăşurat de Institutul de Cercetare Biomedicală Bellvitge (Idibell) şi de Institutul Catalan de Oncologie (ICO). (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Real Madrid – Liverpool este finala ediţiei 2021/2022 a Ligii Campionilor. Echipa antrenată de Carlo Ancelotti a reuşit un nou miracol pe Santiago Bernabeu, învingând, miercuri, cu 3-1 (0-0, 2-1), după prelungiri, pe Manchester City, în manşa a doua a semifinalelor, după 3-4 în Anglia. City a condus cu 1-0, după reuşita lui Mahrez din minutul 73. În minutele ‘90 şi ‘90+1, Rodrygo a întors scorul şi a trimis partida în prelungiri. Benzema a pecetluit calificarea, cu un gol din penalti, în minutul 95.

9. Un studiu realizat la Universitatea din Cambridge dezvăluie că în următoarele şase luni după infectarea cu Covid, coeficientul de inteligenţă al unei persoane poate scădea cu până la 10 puncte. Este posibil ca infectarea cu Covid să promoveze declinul cognitiv în mai multe moduri, atât prin lezarea creierului din cauza unui exces de reacție imună, cât și pentru că infecția provoacă micro hemoragii, sau micro ischemii în diferite zone neuronale. (Hotnews)

10. Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că, începând din 2 mai, prenumele unei persoane nu poate fi compus din mai mult de trei cuvinte, menţionând că, până acum, cel mai lung prenume din România avea nouă cuvinte. (News.ro)

Fotografia dimineții o reprezintă pe Jackie Onassis in New York City, în octombrie 1971, și este realizată de Ron Galella, “nasul” paparazzilor americani, decedat la 91 de ani. WireImage:

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj: 55% dintre americani ar susține demiterea președintelui Trump – Cronica dimineții
Ministrul Educației: Elevii au plătit această inconştienţă a digitalizării fără resurse asigurate – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău