Rusia a anunțat că-și va reduce „drastic” operațiunile militare în zonele Kiev și Cernihiv – Cronica serii

1. Rusia a anunțat că-și va reduce „drastic” operațiunile militare în zonele Kiev și Cernihiv, pentru a „crește încrederea” în negocierile viitoare, după discuțiile de azi, de la Instanbul. Ucraina a propus să își asume statut de neutralitare, în schimbul garanțiilor de securitate. Între timp, Irpin a fost eliberat, forțele ucrainene avansează și recâștigă controlul asupra regiunii din jurul Kievului, a spus Volodimir Zelenski. El a cerut din nou țărilor occidentale să trimită Ucrainei arme și să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv printr-un embargo asupra petrolului. (Digi24)

2. Statele Unite se îndoiesc de faptul că Rusia este ”cu adevărat serioasă” în negocierile cu Ucraina, a declarat Secretarul de Stat american Antony Blinken, după anunţarea unor progrese în negocieri între Kiev şi Moscova, la Istanbul. (News.ro)

3. Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei susţine că ”anumite unităţi” ale armatei ruse se retrag de pe fronturile de luptă din capitala Kiev şi din oraşul Cernihiv. (News.ro)

4. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat marți că industria de apărare din România va produce în următorii ani drone militare și mini-submarine. Dîncu nu a dat detalii despre contractele în cadrul cărora vor fi construite aceste echipamente militare. (G4Media)

Din Cronica de Business: Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni a declarat că este încă prea devreme să estimăm impactul războiului asupra economiei europene. „Este clar că acea creștere economică de 4% pe care am prognozat-o în ianuarie, fiind de 4,2% pentru România, va trebui să fie revizuită în jos”. (Hotnews)

5. Parlamentul, prin votul final al deputaților, a adoptat proiectul de lege care reglementează fiscal activitățile casnice, desfășurate în mare parte până acum „la negru”, autoritățile susținând că proiectul îi sprijină atât pe angajatori, cât și pe prestatori. Persoanele care prestează aceste activități vor fi remunerate prin tichete de activități casnice, care vor fi preschimbate apoi în bani la agențiile pentru ocuparea forței de muncă. (Profit.ro)

6. Fostul ministru al Muncii în guvernul Orban, Violeta Alexandru, reprezentând Forţa Dreptei, susţine că Guvernul nu poate îndeplini mai mult de 50% din jaloanele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă până la termenul limită de 31 martie, restanţele fiind la Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii, Ministerul Turismului, la Ministerul Digitalizării. (G4Media)

7. Prețul local de facturare al energiei termice furnizate populației prin sistemul centralizat de încălzire din Capitală operat de Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) este pregătit să crească de vineri, 1 aprilie, de 2,4 ori, de la 137 lei/gigacalorie plus TVA la 330 lei/gigacalorie plus TVA, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București. (Profit.ro)

8. Viorica Dăncilă a anunțat marți că a demisionat din PSD și s-a înscris în partidul NOI (Națiune, Oameni, Împreună), o formațiune politică înregistrată în acest an. Dancilă a demisionat și din funcția pe care o avea la BNR. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Echipamentele și soluțiile software Nokia joacă un rol esențial în sistemele de supraveghere folosite de Rusia, fiind anterior implicate în urmărirea suporterilor lui Aleksei Navalny și a altor critici. Acestea sunt folosite în continuare, chiar dacă Nokia a decis să întrerupă vânzările din această țară. (NY Times)

9. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite apără importanţa OPEC+ pentru stabilitatea pieţei energiei şi s-au opus, marți, ideii excluderii Rusiei din această alianţă, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invazia în Ucraina. (Digi24)

10. Platforma de streaming Disney+ se va lansa în România pe 14 iunie. Prețul abonamentului lunar va fi de 29,99 de lei, iar al abonamentului anual de 299,90 de lei în România. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Gabriela Firea a anunţat că renunţă la ”taxă Oxigen” – Cronica serii
Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV, mecanismul de monitorizare a României, instituit în urmă cu 15 ani – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău