Ursula von der Leyen mai vrea încă un mandat în fruntea Comisiei Europene – Cronica serii

1. Cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum (FMCG) au crescut cu aproape 14% în 2023 faţă de anul anterior, iar volumele achiziţionate de gospodării au revenit pe un trend ascendent (+2,3%), pe fondul temperării inflaţiei în acest sector, arată datele Consumer Panel Services GfK România. (Economica)

2. Guvernul a semnat în ianuarie plăți de câteva miliarde de lei la contracte pentru înzestrarea armatei, ceea ce a urcat deficitul la 0,5% din PIB, circa 8 miliarde de lei, comparativ cu 0,3% din PIB, 3,7 miliarde de lei, în ianuarie anul trecut, conform unor surse. (Profit.ro)

3. Secretarul general al PNL, Lucian Bode, le-a transmis, luni, mai multor colegi de partid că miercuri urmează să fie convocat Biroul Politic Național pentru a aproba comasarea alegerilor locale cu europarlamentare și liste comune cu PSD. (Libertatea)

4. Dacia lansează Sandero, Jogger și Logan facelift, obligată de noile prevederi legale GSR2, care introduc o serie de echipamente obligatorii pe toate automobilele noi. Cele mai importante schimbări introduse pe cele trei modele, inclusiv pe versiunea Stepway a lui Sandero, care acoperă circa 60% din vânzări, sunt legate de sistemele de asistență a șoferului, care vizează printre altele alerta la schimbarea benzii și asistența la frânarea de urgență în cazul unui impact iminent, inclusiv cu pietoni sau bicicliști. Aceste tehnologii se regăsesc deja pe noul Duster 3. (Profit.ro)

5. Forțele militare ruse au lansat atacuri dure asupra unor localități din sudul Ucrainei, transmite presa internațională. Rezistența frontului sudic e esențială pentru securitatea Republicii Moldova. Moscova a profitat de lipsa de arme și de personal a Kievului pentru a ataca în cinci direcții deodată, potrivit New York Times. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Guvernul britanic confirmă planurile pentru interzicerea folosirii telefoanelor mobile în școli. Acestora le-a fost oferit un ghid care include diverse modalități pentru punerea în aplicare a deciziei, de la predarea telefoanelor la intrarea în școli, până la depozitarea acestora în dulapuri. (The Guardian)

6. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat luni că va candida pentru încă un mandat în acest post, candidatură confirmată de formaţiunea sa politică germană Uniunea Creştin-Democrată. (Hotnews)

7. Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Olenksandr Kubrakov, a catalogat drept o ”ameninţare la adresa securităţii” Ucrainei blocajul agricultorilor din Polonia la frontiera celor două ţări. (News.ro)

8. Pentru prima dată în istorie, cele mai mari bănci din Europa au avut anul trecut profituri cumulate de peste 100 de miliarde de euro. Profitul net combinat al celor mai mari 20 de bănci din Europa continentală, care au raportat până acum rezultatele pentru anul 2023, a urcat până la 103 miliarde de euro, de la 78 de miliarde de euro în 2022. În plus, trei sferturi din băncile din grupul analizat au înregistrat anul trecut cele mai mari profituri din istoria lor. (Bloomberg)

9. Economia Israelului a fost afectată de războiul împotriva Hamas, produsul intern brut scăzând cu 19,4%, în ritm anual, în ultimul trimestru al anului 2023. Pe tot anul, PIB-ul a crescut cu 2%. În 2022, economia a înregistrat o creștere de 6,55%. (FT)

10. Un satelit care nu mai este sub control este aşteptat să intre miercuri în atmosferă şi să cadă pe Pământ, la aproape 30 de ani de la lansarea sa. Este de aşteptat ca satelitul, cunoscut sub numele de ERS-2, să se spargă în bucăţi la reintrarea în atmosferă, iar majoritatea vor arde. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a discutat în ședința de miercuri plafonarea prețului la gaze naturale – Cronica serii
Dan Barna a fost desemnat candidatul comun la prezidenţiale al Alianţei 2020 USR PLUS – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău