Rusia se opune unei investigații despre presupusa otrăvire a disidentului rus Alexei Navalny – Cronica Externă

Europa

1. Ministrul de externe al Turciei a declarat că guvernul său este ”deschis pentru discuții” cu Grecia despre disputa lor cu privire la explorările de petrol din Marea Mediterană. Ministrul de Externe german s-a întâlnit separat cu oficialii Greciei și Turciei pentru a tempera tensiunile. (Link)

2. Prim ministrul israelian Benjamin Netanyahu a cerut Marii Britanii și altor state europene să termine ceea ce el a descris ca fiind sprijinul „revoltător și absurd” pentru acordul nuclear cu Iranul. Aflat în vizită în Ierusalim, ministrul de externe britanic s-a aflat sub presiune cu privire la decizia Marii Britanii de a se opune planului SUA de a reactiva toate sancțiunile împotriva Iranului. (TheGuardian)

Rusia

3. Rusia s-a opus apelurilor privind o investigație despre presupusa otrăvire a disidentului rus Alexei Navalny, subliniind necesitatea pentru mai multe dovezi că ar fi existat o conspirație. Kremlin a negat de asemenea implicarea lui Vladimir Putin. Franța, Germania și SUA sprijină găsirea probelor. (WSJ)

SUA

4. SUA a condamnat întâlnirea președintelui turc Recep Erdogan cu liderul Hamas în Istanbul weekendul acesta. ”SUA se opune puternic ca președintele turc Erdogan să găzduiască doi lideri Hamas în Istanbul. Continua extindere a președintelui Erdogan către această organizație teroristă servește doar izolării Turciei din comunitatea internațională, prejudiciază interesele poporului palestinian și periclitează eforturile globale de a preveni atacurile teroriste lansate din Gaza” a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. (Link)

Orientul Mijlociu

5. Organizațiile pentru drepturile femeilor și mai multe asociații ale oamenilor de afaceri protestează în Israel, în urma revoltei provocată de violul în grup al unei minore de 16 ani în hotelul Red Sea din Eilat în 20 august. Primele detalii despre caz au menționat un grup de treizeci de bărbați care au participat în atacul sexual asupra adolescentei. Poliția a arestat unsprezece suspecți, inclusiv șapte minori, însă investigația este abia la început. Violul brutal a generat furie în straturi largi și diverse ale societății. (Link)

Asia

6. Poliția din Hong Kong arestat doi membri ai opoziției din Consiliul Legislativ, pe fundalul unei intensificări a reprimării disidenței în oraș. Cei doi, Lam Cheuk-ting și Ted Hui, împreună cu alți paisprezece oameni au fost închiși pentru suspiciunea de implicare în demonstrațiile anti-guvern de anul trecut. (Link)

Bonus: Amnesty International a acuzat guvernul din Hong Kong de ”instrumentarea legii pentru a persecuta dizidenți”. Autoritățile din Hong Kong doresc să suprime disidența din ultimele luni, inclusiv prin implementarea unei noi legi privind securitatea națională impusă de Beijing și interzicerea unor reprezentanți pro-democrație să candideze pentru realegere. (NYTimes)

7. China a acuzat SUA că un avion spion a intrat în zona de no fly, în timp ce armata chineză efectua exerciții militare cu armament armat, sub aceasta. Armata SUA a declarat că zborul a fost în acord cu regulile internaționale. (Link)

Africa

8. Guvernul de tranziție al Sudanului nu are un mandat pentru a normaliza relațiile cu Israel, a transmis primul ministru sudanez Abdalla Hamdok secretarului de stat american Mike Pompeo în Khartoum, Sudan. (Link)

America Latină

9. Chilienii au început astăzi campania pentru referendumul din 25 octombrie pentru a decide dacă revizuiesc constituția țării. Protestatarii au cerut o actualizare a documentului, vechi din era dictaturii lui Pinochet, însă alții se opun modificărilor. (Link)

Global

10. Mișcarea MGTOW – ”Men going their own way” ia amploare. Idea inițiată undeva la marginea internetului a căpătat peste 30.000 de adepți își propune evitarea oricărui contact cu femeile și un trai de călugăr. Femeile sunt portretizate ca paraziți care profită de bărbați, însă odată eliberați, bărbații pot deveni liberi să își îndeplinească obiective mai înalte, cum ar fi descoperirile științifice. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia a oferit recompense unor militanți afiliați Talibanilor pentru uciderea forțelor coaliției din Afghanistan – Cronica Externă
Comerțul global va scădea cu până la o treime în acest an, din cauza pandemiei – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău