Rwanda va elibera din închisoare 50 de femei care au fost încarcerate pentru că au avortat – Cronica Știrilor Pozitive

1. Tratamentul cu anticorpi din sângele donatorilor și steroizi au dat rezultate în cazurile copiilor care au prezentat simptome specifice Covid-19. Datele apar într-un studiu realizat în Franța și Elveția pe 35 de copii cu vârste între 2 și 16 ani. (Link)

2. România a înregistrat ieri cel mai mic număr al deceselor cauzate de Covid-19 din 5 aprilie.

3. Primul aparat de plasmafereză din judeţul Hunedoara este funcţional, începând de joi, la Centrul de Transfuzie Judeţean Hunedoara. Laboratorul unde este instalat aparatul medical se află la ”Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu” – Hunedoara. Specialiştii Centrului de Transfuzie judeţean Hunedoara vor contacta persoanele vindecate de COVID – 19 care doresc să doneze sânge, urmând ca plasma rezultată să fie folosită în tratarea pacienţilor îmbolnăviţi de noul coronavirus şi aflaţi într-o stare avansată a bolii. (News.ro)

4. Autoritățile de la Atena au anunțat lista celor 19 țări care vor putea trimite turiști în Grecia din 15 iunie, pe listă figurând și România. Ministrul elen al Turismului, Harry Theoharis, a prezentat planul „Repornirea turismului”, în care se precizează că din 15 iunie Grecia va permite intrarea turiștilor, inițial din țările alese „pe criterii epidemiologice”. Theoharis a declarat că turiștii care vin în Grecia nu trebuie să se testeze pentru coronavirus înainte de a călători și nici nu vor fi în carantină după sosire. (Profit.ro)

5. Guvernul va acorda 45 de milioane de lei asistenţilor sociali şi va distribui pachete alimentare. Peste 38.000 de asistenţi sociali vor primi câte 1.150 de lei pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile din partea Guvernului. De asemenea, vor fi distribuite pachete alimentare şi de igienă în valoare de 225 de milioane de euro. (Hotnews)

6. Testarea vaccinurilor ar putea fi realizată mai rapid și mai ieftin, cu ajutorul inteligenței artificiale, capabile să calculeze un mare număr de situații prin simularea pacienților. (Wired)

7. Marea Britanie a înregistrat 30 de zile consecutive fără a folosi energie produsă de centralele pe cărbune. Acum 10 ani, 40% din totalul energiei folosite era generată de cărbune. (Gizmodo)

8. Italia a înregistrat un număr în scădere, atât al deceselor cât și al cazurilor noi de infectare cu noul virus. (Hotnews)

9. Numărul cazurilor noi în Franța au crescut cu doar 0.2%, până la 318. (TheGuardian)

10. Cea mai gravă urgenţă sanitară cauzată de noul coronavirus a trecut în Italia, care urmează să intre de-acum cu încredere şi responsabilitate într-o nouă fază, prin ridicarea treptată a măsurilor de izolare, a anunţat joi premierul Giuseppe Conte. (News.ro)

11. Rwanda va elibera din închisoare 50 de femei care au fost încarcerate pentru că au avortat. Președintele rwandez Paul Kagame a decis să le grațieze. Șase dintre aceste femei au fost condamnate la închisoare pe viață, două femei au împlinit deja 25 de ani de închisoare, iar altele au pedepse cuprinse între 12 luni și 20 de ani. Activistele pentru drepturile omului consideră că aceste femei nu trebuiau închise, iar guvernul Rwandei trebuie să abroge toate măsurile punitive împotriva femeilor care își exercită drepturile reproductive astfel cum aleg ele. (TheGuardian)

12. Abu Dhabi a anunțat cel mai mic preț înregistrat pentru energie solară, 1,35 cenți americani pe KWh. Cotația este cu 45% mai ieftină decât prețul de acum 3 ani. (Forbes)

13. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind acordarea de măşti de protecţie pentru categorii defavorizate, precizând că 2,3 milioane de persoane vor beneficia de acestea. „Menţionez că se acordă un număr de 50 de măşti de protecţie pentru fiecare persoană din categoriile precizate, aferente unei perioade de două luni”, a afirmat el. (News.ro)

14. România a trimis, joi, cu un microbuz al IGSU, 20.000 de măşti de protecţie FFP2 în Lituania, în sprijinul echipajelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19. (News.ro)

15. Pennsylvania a interzis căsătoriile între copii. Este al treilea stat american care nu mai permite minorilor până în 18 ani să se căsătorească. (CBSNews)

16. Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, a anunțat că hotelurile se vor deschide așa cum a fost planificat, pe 29 Mai. (TheGuardian)

17. Primăria Capitalei instituie, începând de sâmbătă dimineața, șapte zone de promenadă în centrul Bucureștiului, pe durata weekendului. Măsura va fi valabilă pe durata stării de alertă. Cele 7 zone de promenadă au ca scop să încurajeze „atât mișcarea în aer liber, cât și utilizarea mijloacelor de transport alternativ”. (Digi24)

18. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a oferit mai multe informaţii despre Ordonanţa de Urgenţă privind schema de stat pentru companiile mari, precizând că este vorba de un plafon de maxim 8 miliarde de lei şi se vor califica companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de euro. (News.ro)

19. Frontierele Serbiei sunt deschise de azi pentru toţi străinii, fără testare sau carantină. (Hotnews)

20. Spectacolul „Rinocerii”, bazat pe textul lui Eugène Ionesco şi montat de Robert Willson la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, va fi difuzat online în premieră pe 31 mai. „Rinocerii” va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a teatrului, pe 31 mai, de la ora 19:00. Robert Wilson, autor al mai multor spectacole-eveniment pe marile scene ale lumii, a montat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova capodopera dramaturgiei ionesciene în anul 2014. (News.ro)

În loc de fotografia dimineții avem un video:

Ți-ar mai putea plăcea
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că decesele cauzate de malaria au fost, anul trecut, la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată – Cronica Știrilor Pozitive
Două clinici din Queens, New York City, au înregistrat 68%, respectiv 56% persoane care au anticorpi la noul coronavirus – Cronica Știrilor Pozitive

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău