S-a depășit pragul de 7 miliarde doze de vaccin anti Covid-19 administrate la nivel global – Cronica dimineții

1. Peste 7 miliarde doze de vaccin anti Covid-19, suficiente pentru a vaccina 45,5% din populația planetei, au fost administrate până în prezent. (Bloomberg)

2. Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat că lista Guvernului şi programul de guvernare au fost depuse sâmbătă la Parlament. El a precizat că Programul de guvernare este centrat pe măsuri de primă urgenţă pentru criza pandemică şi că este nevoie de stabilitate. Audierile miniştrilor Cabinetului Ciucă în comisiile parlamentare de specialitate au loc marţi, începând la ora 10:00 şi se încheie la 20.30. (News.ro)

3. Guvernul propus de PNL şi UDMR sub conducerea lui Nicolae Ciucă susţine, în programul de guvernare depus sâmbătă la Parlament, retragerea dreptului de liberă practică, pentru jumătate de an, a acelor medici care exprimă în spaţiul public idei anti-vaccinare. (News.ro)

Din Cronica Spațială: O echipă de astronomi crede că a descoperit prima planetă din afara galaxiei noastre. Astronomii au analizat cu raze X un sistem binar din galaxia Whirlpool, situată la circa 30 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ. În timpul analizei de date, astronomii au observat o scădere de luminozitate în cadrul sistemului binar, fenomen care în mod tradițional se petrece atunci când o planetă trece prin fața unei stele. Potențiala planetă a primit deja și un nume: M51-ULS-1b. Astronomii vor continua însă să analizeze datele pentru a fi siguri de această descoperire. (EarthSky, studiul complet publicat în Nature, The Cosmic Companion)

4. Incidența cazurilor COVID-19 în Capitală a scăzut sâmbătă sub 15 la mia de locuitori, fiind a noua zi la rând de scădere, potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică București. Sâmbătă, rata de infectare în București este 14,8 la mie, față de 15,25 cu o zi în urmă. (Hotnews)

5. Medicii Alexandru Rafila şi Adrian Streinu Cercel, parlamentari PSD, au discutat la Palatul Victoria cu Nicolae Ciucă, Cseke Attila, Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă soluţii pentru criza sanitară. Social-democraţii au propus acordarea unui certificat verde temporar la 10 zile după prima doză de vaccin anti-COVID, urmând ca cel defintiv să fie emis după administrarea dozei de rapel. (News.ro)

6. Şefii statelor și guvernelor G20 au aprobat sâmbătă acordul istoric privind o reformă a impozitării internaţionale, care urmăreşte să pună capăt paradisurilor fiscale prin stabilirea unui impozit global minim de 15% asupra profiturilor multinaţionalelor. (Hotnews)

Din Cronica Sportiva: Simona Halep a câștigat ieri clar în fața adolescentei Marta Kostyuk, 6-0, 6-1, și s-a calificat în finala Transylvania Open, unde o va întâlni pe Anett Kontaveit, într-un duel al primelelor două favorite de la Cluj (astăzi, de la ora 17.30). E al 12-lea sezon consecutiv când Simona Halep joacă cel puțin o finală WTA. (Treizecizero)

7. Tabloidul german Bild, cel mai vândut ziar din țară, a atacat-o pe Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, numind-o “Doamna Inflație”. Lagarde este acuzată că a distrus câștigurile și economiile populației prin politica de tolerare a creșterii inflației. (Reuters)

8. Un studiu realizat în spitale din Statele Unite ale Americii arată că inocularea a două doze de vaccin produs de compania Pfizer are o eficienţă de 93% în prevenirea spitalizării din cauza COVID-19 a adolescenţilor cu vârste între 12 şi 18 ani. Studiul, realizat într-o perioadă în care predominantă a fost varianta Delta a virusului SARSCoV2, arată că aproape trei sferturi dintre copiii care au avut nevoie de spitalizare după infectarea cu coronavirus aveau şi cel puţin încă o afecţiune medicală. (News.ro)

9. Partidul Liberal Democratic, care a condus Japonia, aproape fără întrerupere în ultimii 70 de ani, este favorit să câștige alegerile generale de azi. Sondajele arată însă că e posibil să piardă majoritatea în camera inferioară a Parlamentului. (TheGuardian)

Din Cronica de DivertismentWarner Bros. și Legendary au confirmat oficial că apreciatul film SF “Dune” lansat de curând pe ecrane va avea o continuare. “Dune: Part Two”, care va aborda acțiunea din a doua jumătate a primului roman al seriei “Dune” de Frank Herbert, va avea premiera în cinematografe în 20 octombrie 2023. (Deadline)

10. Studenții Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș pot participa la cursuri fără dovada vaccinării, testării sau a trecerii prin boală, a decis Tribunalul Suceava, după ce Liga Studenților din Iași a atacat în instanță hotărârile universității care condiționa prezența la cursuri și cazarea în cămine de certificatul verde COVID. Universitatea a transmis că va respecta hotărârea instanței. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Un flashmob iniţiat de mai multe organizaţii civice la şase ani de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 65 de tineri şi-au pierdut viaţa, a avut loc sâmbătă pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, în semn de protest faţă de tergiversarea unei soluţi definitive în cazul colectiv. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Agenţia Fitch Rating estimează pentru România un deficit bugetar de 9,5% din PIB în 2020 – Cronica dimineții
Colegiul electoral din SUA a confirmat victoria lui Joe Biden în alegeri – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău