S-a instituit starea de urgență în România pentru 30 de zile – Cronica serii

Alte 19 cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate azi, numărul total ajungând la 168 158 .

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru 30 de zile. El a mulţumit medicilor şi personalului medical pentru ”extraordinara dedicare”. Şcolile vor fi închise pe toată perioada stării de urgență. Restul de măsuri le găsiți în link. (News.ro)

2. Comisia Europeană propune limitarea călătoriilor care nu sunt urgente, în interiorul Uniunii Europene, pentru cel puțin 30 de zile. Comisia mai propune interzicerea intrării pe teritoriul UE a cetățenilor care nu sunt din țările membre. (WSJ)

3. Suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare, rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi și suspendarea acțiunilor de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens sunt unele dintre măsurile pe care le va aplica Guvernul în relația cu firmele. (Profit.ro)

4. ING avertizează că epidemia de coronavirus poate urca deficitul bugetar la peste 5%.”Distanțarea socială” recomandată de autorități va avea un impact dramatic asupra serviciilor, se mai spune în raportul băncii. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Bursa de Valori de la București a pierdut în această săptămână peste 28,7 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 18%, pe fondul pandemiei de coronavirus. (Profit.ro)

5. Clienții persoane fizice de la Banca Românească pot beneficia de suspendarea temporară, de până la 2 luni, a plății ratelor datorate, a anunțat azi banca. (Profit.ro)

6. În luna ianuarie a acestui an s-au născut 15.971 copii, cu 1.012 mai mulți copii decât în luna decembrie 2019, în timp ce numărul deceselor înregistrate în luna ianuarie a fost de 23.352, cu 731 decese mai puține decât în luna decembrie 2019, astfel că sporul natural a fost negativ. (Profit.ro)

7. Producția industrială a Chinei a înregistrat în primele două luni din acest an cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani. (Profit.ro)

8. Numărul mediu de pensionari a fost de 5,140 milioane de persoane în trimestrul patru din 2019, în scădere cu 6.000 persoane față de trimestrul precedent (Profit.ro). Pensia medie lunară a crescut în trimestrul 4 al anului trecut cu 9 % faţă de trimestrul precedent, la 1.412 lei (News.ro).

9. Apple nu mai acceptă în App Store aplicații care au legătură cu virusul COVID-19, decât din surse autorizate, precum organizații guvernamentale, instituții de învățământ, companii și ONG-uri din zona de sănătate. (MacRumors)

10. Magazinele Apple din întreaga lume, cu excepția Chinei, vor fi închise până pe 27 martie, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Apple promite că va plăti salariile celor care stau acasă și-și va susține angajații în toate circumstanțele prin care aceștia vor trece din cauza virusului. (Profit.ro)

Fotografia serii – Un afiș care anunță cantitatea de hârtie igienică ce poate fi cumpărată într-un magazin din Burbank, California. Richard Vogel/AP:
Ți-ar mai putea plăcea
10 miliarde de tone de gheață s-au topit într-o singură zi, în Groenlanda – Cronica serii
Cronica serii – Guvernul a aprobat bugetul pe 2019

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău