Salariu mediu net a depășit pentru prima oară 1000 euro în decembrie 2023 – Cronica serii

1. Pentru prima oară, câștigul salarial mediu net a depășit 1000 de euro, fiind, în decembrie 2023, de 5.079 lei, în creștere cu 314 lei (+6,6%) față de luna noiembrie 2023, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15,5%. (Profit.ro)

2. Puțin peste 150.000 de copii au venit pe lume anul trecut, situație ne-mai-văzută din 1924 încoace, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică. (Hotnews)

3. Ministrul Transporturilor a declarat că stadiul lucrărilor este la 45% pe tronsonul 2 Ploieşti – Buzău al Autostrăzii A7 şi îşi doreşte să ajungă până la finalul lunii martie la 65%. El a precizat că doreşte ca în luna octombrie acestea să fie date în circulaţie. (News.ro)

4. Ministerul Sănătăţii a anunţat că 18 spitale din toată ţara sunt afectate de un atac cibernetic masiv de tip ransomware. ”În cursul nopţii de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, fişierele şi bazele de date sunt criptate”. (News.ro)

Stirea Hope.ro: Studiu: Lupii mutanți de la Cernobîl au devenit rezistenți la cancer, iar asta poate fi cheia în lupta contra bolii.

5. Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică metodologia care prevede înscrierea în clasa a IX-a, în anul şcolar 2024 – 2025, a elevilor cu rezultate bune la olimpiade şcolare naţionale sau la concursuri internaţionale. Aceştia se vor putea înscrie fără a susţine probele examenului de evaluare naţională. (News.ro)

6. Rusia este pe cale să se impună în războiul din Ucraina datorită unei rezerve mai mari de efective, capacităţii complexului său militar-industrial de a produce mari cantităţi de arme şi muniţii şi sprijinului material oferit de ţări precum Coreea de Nord sau China, a avertizat luni şeful serviciului militar de informaţii norvegian. (G4Media)

7. NATO nu poate fi o „alianţă a la carte”, a reacționat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, după declarațiile controversate ale fostului președinte american Donald Trump, care a sugerat că SUA nu va mai apăra ţările Alianţei Nord-Atlantice care nu-și plătesc cheltuielile militare. (Digi24)

8. Egiptul a anunțat Israelul că va suspenda acordurile de la Camp David care în 1979 au pus capăt îndelungatelor conflicte dintre cele două ţări, dacă prin ofensiva militară îi va forţa pe palestinienii din Fâşia Gaza să treacă graniţa în Egipt. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Un startup numit Aware folosește inteligența artificială pentru a urmări în timp real discuțiile angajaților, prin intermediul mesajelor postate în cadrul unor servicii de comunicare precum Slack și Teams. Soluțiile acestuia sunt deja folosite de mari companii, printre care se numără  Walmart, Delta Air Lines, T-Mobile, Chevron, Starbucks, Nestle și AstraZeneca. (CNBC)

9. Legendele hard-rock AC/DC, care nu au mai concertat pe Bătrânul Continent de opt ani, se vor întoarce pentru un turneu european în 2024 cu Brian Johnson la voce, a anunțat luni trupa australiană. (G4Media)

10. Polițiștii i-au dat un răspuns deputatului AUR Adrian Axinia, care a făcut sesizare privind dispariția președintelui Klaus Iohannis. Aspectele sesizate nu se confirmă, au răspuns polițiștii de la Secția 17, după aproape o lună. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia a transferat primele arme nucleare în Belarus – Cronica serii
România a înregistrat în mai 2020 cel mai mic număr de decese din această lună în ultimii șapte ani – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău