SalivaDirect, un test care detectează rapid, în 3 ore, noul coronavirus, a fost aprobat de autoritățile americane – Cronica Știrilor Pozitive

1. Noi studii arătă că celulele sistemului imunitar stochează informații despre noul coronavirus pentru a putea lupta cu el la o eventuală nouă infectare. Acest lucru se întâmplă inclusiv la cazurile ușoare. (NYTimes)

2. SalivaDirect, un test care detectează rapid, în 3 ore, noul coronavirus, a fost aprobat de autoritățile americane. Spre deosebire de alte teste care folosesc saliva pentru a detecta virusul, materialele necesare pentru acest test costă $5. (WSJ)

3. Numărul pacienților declarați vindecați ieri, la nivel global, 227.243, a fost mai mare decât numărul cazurilor noi.

4. Numărul pacienților declarați vindecați la nivel global a depășit 14,5 milioane.

5. Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat la Digi24 că este probabil ca „circa jumătate de milion de oameni din România să fi trecut deja prin boală”. Rafila a spus că în momentul apariției unei astfel de infecții virale, cum este și coronavirusul, „numărul de cazuri diagnosticate este mult mai mic decât numărul real de cazuri pentru că foarte multe persoane sunt asimptomatice sau fac forme ușoare care nu îi determină să nu se prezinte la medic”. (Link)

6. Guvernul a modificat Programul IMM Invest, majorând plafonul de garanţii de la 15 la 20 miliarde de lei şi la subvenţionând dobânda pentru o perioadă de 8 luni, de la intrarea în program. (News.ro)

7. Autoritățile locale vor avea la dispoziție 100 milioane de euro, asigurați din fonduri europene, pentru achiziția a 500.000 de laptopuri și tablete, necesare pentru începerea anului școlar în contextul pandemiei de coronavirus. Aceste tablete și laptopuri se adaugă achiziției celor 250.000 de tablete cu conexiune la internet, proiect estimat la 150 milioane de lei și asigurat din fonduri bugetare. (Profit.ro)

8. Israel a anunţat că a ridicat măsurile de carantină în cazul persoanelor venite din 20 de ţări considerate “verzi”. (News.ro)

9. Afacerile din comerțul cu ridicata s-au majorat cu 4%, în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2019, cea mai importantă contribuție la această creștere provenind comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii. (Profit.ro)

10. Viteza medie de transfer date prin internet fix și mobil a crescut, la nivel național, arată Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Viteza medie de download la nivel național pentru internetul fix a crescut cu 10% față de anul 2018, până la 148,95 Mbps. (Profit.ro)

11. Taxele pentru eliberarea permiselor auto şi paşapoartelor se pot plăti prin ghiseul.ro, după ce Guvernul a adoptat o Hotărâre în acest sens. (News.ro)

12. Într-o declarație istorică, Israel și Emiratele Arabe Unite au promis că vor normaliza relațiile dintre cele două state. Acordul a fost stabilit joi, fiind al treilea dintre Isral și un stat arab, după Egipt și Iordania. (TimesofIsrael)

13. Bahrain şi Oman ar putea fi următoarele state din Golf care să urmeze exemplul Emiratelor Arabe Unite şi să normalizeze relaţiile cu Israelul, a declarat duminică ministrul israelian pentru Informaţii. (News.ro)

14. Apple va lansa primul pachet care include mai multe servicii în luna octombrie. Se pare că acesta se va numi “Apple One” și va fi compus, în versiunea de bază, din Apple Music și Apple TV+. În pachetele superioare se vor regăsi și alte produse, precum News+ și un serviciu de fitness virtual. (Bloomberg)

15. Figuri publice din Lituania solicită organizarea unui lanț uman până la granițele cu Belarusul, în semn de solidaritate. Un lanț uman similar a avut loc în 1989, întins din Vilnius și până în Tallinn, cunoscut drept Baltic Way, prin care s-a cerut independența față de Uniunea Sovietică. (Ziare)

16. Decarbonizarea poate rezolva criza locurilor de muncă și criza climatică. Griffith (notă: Saul Griffith, câștigător al „Genius Grant” MacArthur și CEO al grupului de cercetare Otherlab) spune că potențialul noilor locuri de muncă face ca decarbonizarea să fie răspunsul corect la două dintre problemele urgente cu care ne confruntăm: o catastrofă climatică iminentă și o economie în pragul prăbușirii, cu o mare nevoie de locuri de muncă. Și el spune că dacă reacționăm, am putea realiza totul în următorii 15 ani – o cronologie care este necesară dacă dorim să limităm creșterea temperaturii globale între 1,5 și 2 grade Celsius. Ar fi nevoie de mult efort, dar nu mai mult decât mobilizarea pe care a văzut-o lumea în timpul celui de-al doilea război mondial. (marketplace.org)

17. Principalele obiective turistice din Rio de Janeiro, între care şi celebra statuie Iisus Mântuitorul, pot fi vizitate din nou, începând de sâmbătă, după cinci luni în care accesul a fost interzis din cauza pandemiei de coronavirus. (News.ro)

18. Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 1, a câştigat turneul de categorie WTA International de la Praga, după ce a învins-o, în finală, cu 6-2, 7-5, pe belgianca Elise Mertens, locul 23 WTA şi cap de serie numărul 3. Acesta a fost primul turneu disputat de Simona Halep din februarie, după întreruperea circuitului feminin cauzată de pandemia de coronavirus. (News.ro)

Din Cronica de Carte:

19. Un librar din Hong Kong și-a găsit refugiul în Taiwan, reînființându-și, în Taipei, librăria, care a devenit un simbol al democrației locale și un ”far al unei societăți libere” (New York Times);

20. Revenit după infectarea cu coronavirus (aflat la un moment dat chiar în comă), scriitorul Michael Rosen va publica un nou volum, cu titlul de ”Rigatoni The Pasta Cat” (Bookseller);

21. E Ink Corporation, o companie din Taiwan, a prezentat un nou model de e-book reader, care se deschide ca o carte și pe care poți lua notițe cu un stilus (The Verge);

22. Baileys va re-lansa în aceste zile cărți clasice în format electronice, cu numele reale ale scriitoarelor care au publicat inițial cărțile sub pseudonim masculin, precum ”Middlemarch”, de Mary Ann Evans (aka George Eliot) (Bookseller);

23. Societatea Autorilor Britanici organizează o strângere de fonduri pentru scriitorii din UK, iar țelul este să strângă 400.000 de lire sterline pentru a-i redistribui apoi spre aceștia (ActuaLitte).

Fotografia diminetii – Simona Halep a sărit îmbrăcată în apele Râului Vltava după ce a câştigat Praga Open:

Ți-ar mai putea plăcea
Taj Mahal s-a redeschis ieri, după șase luni de închidere – Cronica Știrilor Pozitive
România a urcat 10 poziții în “Topul celor mai bune locuri în care să fii în timpul pandemiei” – Cronica Știrilor Pozitive
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău