Scandal în familia Șoșoacă. Soțul refuză să fie demis de Diana Soșoacă din funcția de primvicepreședinte al partidului SOS – Cronica dimineții

1. Vaccinurile anti Covid au fost legate de creșteri reduse ale afecțiunilor neurologice, ale sângelui și ale inimii în cel mai amplu studiu global, realizat până acum, care a analizat riscurile acestor vaccinuri. Evenimentele rare includ un risc mai mare de inflamație a inimii, la vaccinurile de tip ARNm de la Pfizer/BioNTech și Moderna, și un risc crescut de apariție a unui tip de cheag de sânge în creier după imunizarea cu vaccinul AstraZeneca. De asemenea, vaccinul AstraZeneca a generat un risc crescut de sindrom Guillain-Barre, o tulburare neurologică în care sistemul imunitar atacă în mod eronat sistemul nervos periferic. (Bloomberg)

2. Prețurile a nouă categorii de produse alimentare de bază din lista celor pentru care se aplică un adaos comercial plafonat s-au mărit în ianuarie față de decembrie cu până la 3%. (Economica)

3. Compania Națională Romtehnica, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale, a încheiat un acord-cadru pe 4 ani pentru cumpărarea de rachete antitanc, fără licitație. Valoarea totală a achiziției se ridică la peste 358 milioane lei plus TVA. (Profit.ro)

4. Duminică, Israelul și-a oficializat opoziția față de ceea ce a numit „recunoașterea unilaterală” a unui stat palestinian și a declarat că orice acord de acest fel trebuie să fie obținut prin negocieri directe. (G4Media)

Din Cronica de Carte: Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an. Dintre cei care citesc, cei mai mulți sunt din mediul urban – aproape 40%, în vreme ce în mediul rural, numărul celor care citesc este de doar puțin peste 18%. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de carte. (Euronews)

5. BP, Shell, Chevron, ExxonMobil și TotalEnergies, cele mai mari cinci companii petroliere occidentale din lume, au realizat profituri de $281 miliarde de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022. (TheGuardian)

6. Economia subterană a Germaniei a crescut anul trecut, ajungând la €463 miliarde, mai mult decât tot PIB-ul României, și echivalentul a aproape 11% din PIB-ul Germaniei. (Link)

7. Autoritățile germane, americane și ruse au discutat înainte de moartea lui Navalnîi despre schimbul liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi cu Vadim Krasikov, un asasin rus condamnat la închisoare pe viață în Germania, a relatat ziarul german Bild. (Hotnews)

8. Chinezii au călătorit mai mult, cu ocazia noului an chinezesc, decât înainte de pandemie, în 2019. Aproximativ 474 de milioane de călătorii interne au fost efectuate în timpul festivalului de opt zile, în creștere cu 34,3% față de anul trecut. Turiștii au cheltuit aproape 632,7 miliarde de yuani ($87,95 miliarde) în vacanțe, o creștere de 47,3%, în ritm anual. Călătoriile interne au înregistrat o creștere cu 19% față de aceeași perioadă din 2019, în timp ce cheltuielile au crescut cu 7,7%. (CNBC)

Din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea, locul 22 WTA, s-a calificat în turul doi al turneului de categorie WTA 1000 de la Dubai. Ea a învins-o pe sportiva din SUA, Sofia Kenin, numărul 45 mondial, scor 6-3, 7-6 (2), într-o oră şi 43 de minute.

9. Premiile BAFTA au fost decernate, duminică, la Royal Festival Hall din Londra, unde au fost anunţate cele mai bune filme şi cele mai bune interpretări ale anului, potrivit Academiei Britanice. La cea de-a 77-a ediţie, „Oppenheimer” a câştigat marele premiu, în total obţinând şapte trofee. Christopher Nolan a fost ales cel mai bun regizor iar la categoriile de interpretare au strălucit: Cillian Murphy şi Emma Stone (roluri principale), respectiv Robert Downey Jr. şi Da’Vine Joy Randolph (roluri secundare). (News.ro)

10. Dumitru-Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a reacționat la suspendarea din funcția de prim-vicepreședinte al partidului SOS, chiar de către soția sa. El spune că a aflat de această decizie „ilegală” din presă și ține să precizeze că proiectul SOS România a fost ideea lui, fiind de altfel și „principalul organizator al partidului”. Dumitru-Silvestru Șoșoacă susține că decizia „este de neînțeles” și „nu se pot accepta acțiunile abuzive” ale senatoarei „împotriva membrilor și liderilor din partid”. (Digi24)

Fotografia dimineții – Polițiștii din Moscova rețin o femeie care ținea în mână o pancartă pe care scria „Ucigași” în timpul unei adunări în memoria liderului opoziției Alexei Navalny. Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Raport Facebook: Un articol despre posibilitatea ca vaccinul împotriva coronavirusului să ducă la deces a fost cel mai popular link din SUA la începutul anului – Cronica dimineții
Bianca Andreescu a câştigat US Open – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău