Școala ar urma să se desfăşoare online acolo unde mai mult de 75% din paturile din spitale sunt ocupate cu pacienți bolnavi de Covid-19 – Cronica dimineții

1. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a abilitat ministerele Educaţiei şi Sănătăţii să modifice ordinul comun care reglementează desfăşurarea cu prezenţă fizică a cursurilor şcolare astfel încât aceasta să fie permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital pentru pacienţii cu infecţie COVID. Astfel, şcoala ar urma să se desfăşoare online acolo unde mai mult de 75% din paturi sunt ocupate. (News.ro)

2. Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că, din 26 ianuarie, începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani. Platforma informatică permite deja programarea, dar vaccinarea se poate face şi fără programare. (News.ro)

3. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, joi, devansarea dozei de booster, de la şase luni la patru luni, iar această modificare va fi disponibilă din data de 17 ianuarie. (G4Media)

Din Cronica de Business: Vânzările de mașini electrice din China au totalizat 3 milioane anul trecut, iar estimările pentru acest an arătă o dublare, până la 6 milioane. (Bloomberg)

4. Datoria externă totală a României a crescut cu 6,430 miliarde euro la 133,23 miliarde euro, la finalul lunii noiembrie 2021, de la 126,8 miliarde euro în decembrie 2020, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). (News.ro)

5. Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu a anunțat, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că încheierea financiară a anului 2021 arată că deficitul este mai mic decât cel prognozat și a crescut colectarea la buget, veniturile din decembrie fiind mai mari între 5 și 7 miliarde față de media dinainte. (Profit.ro)

Din Cronica de Turism: Intenția turiștilor din 5 piețe cheie din întreaga lume pentru a călători în 2022 este mai mare decât numărul de călătorii efectuate în 2019, în ultimul an pre-pandemie. Astfel, 71% dintre americani afirmă că vor călători în acest an, comparativ cu 63% în 2019, în timp ce în Marea Britanie procentul a crescut de la 72% la 78%. În schimb, turiștii europeni intenționează să cheltuiască mai puțini bani pe călătorii în acest an comparativ cu 2019. (Hotel News Resources)

6. Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat că nu există un cadru legal prin care românii să nu îşi poată plăti facturile la energie sau gaze şi să nu sufere penalităţi. El a adăugat că trebuie creat un cadrul legal de către Executiv, printr-o ordonanţă de urgenţă, de exemplu care să poată amâna astfel de plăţi. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Consumatorii au cheltuit $170 de miliarde pe aplicații mobile anul trecut, cu 19% mai mult decât în 2020. La nivel global, au fost descărcate 230 de miliarde de aplicații, cu 5% mai mult decât în urmă cu un an. (TechCrunch)

7. Curtea Supremă a Statelor Unite a respins obligativitatea vaccinării impusă de administrația Biden pentru toți angajații companiilor private cu minim 100 de salariați. Curtea a aprobat vaccinarea obligatorie pentru angajații din Sănătate. (WSJ)

8. Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, a anunţat o scurtare a perioadei de carantină a bolnavilor de Covid-19, în Anglia, de la şapte zile la cinci zile, în baza unui test negativ, cu scopul de a ”minimiza” impactul acestor carantine asupra economiei. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 15 WTA şi favorită 14, va evolua cu poloneza Magdalena Frech, locul 105 mondial, în primul tur la Australian Open, conform tragerii la sorţi de joi. În turul trei, Halep ar putea evolua contra britanicei Emma Răducanu, care joacă în prima manşă cu americanca Sloane Stephens. News.ro

9. Australia şi-a egalat recordul pentru cea mai fierbinte zi din istoria măsurătorilor sale meteorologice. Temperatura înregistrată joi în Onslow, un oraş din statul Australia de Vest, 50,7 de grade Celsius, a egalat recordul de căldură din această ţară, stabilit în anul 1962 într-o localitate din statul Australia de Sud. (BBC)

10. Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost reţinut de DNA, după audieri, în dosarul în care el şi alte 21 de persoane, între care directori din instituţii subordonate Primăriei Sectorului 5, sunt urmăriţi penal pentru achiziţii nelegale, supraevaluate, făcute de Economat Sector 5. (News.ro)

Fotografia dimineții – Mai multe persoane au protestat împotriva premierului britanic Boris Johnson, după ce acesta a participat la o petrecere în lockdown. Tolga Akmen/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
La jumătatea acestui an, în România erau angajați oficial 84.936 de salariați străini, din 178 de ţări – Cronica dimineții
BNR: Anul acesta salariile din mediu privat vor crește moderat – Cronica dimineții