Scriitorii Mathias Enard, Mihail Șișkin, Oliver Jens Schmitt și Laurent Gounelle vin la București – Cronica de Carte

1. Patru scriitori străini importanți vor fi prezenți săptămâna viitoare în București:

  • Mathias Enard, câștigătorul premiului Goncourt, va avea două întâlniri cu cititorii români: luni, 7 octombrie, de la 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, în dialog cu Marius Constantinescu (Eveniment) și marți, 8 octombrie, de la 19.00, la Institutul Francez din București, într-o dezbatere pe tema România între Occident și Orient (Eveniment);
  • tot marți, 8 octombrie, Mihail Șișkin, considerat cel mai important autor rus contemporan, are o întâlnire cu publicul și o sesiune de autografe la Ateneul Român, începând cu ora 19.00 (Eveniment);
  • profesorul de istorie sud-est-europeană Oliver Jens Schmitt va fi prezent miercuri, 9 octombrie, la București, la  Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o dezbatere intitulată „1989-anul schimbării?“ (Eveniment);
  • Laurent Gounelle vine la București pentru a lansa cel de-al patrulea roman al său, Îți promit libertatea (Editura Trei). Întâlnirea cu scriitorul francez va avea loc joi, 10 octombrie, de la ora 19,00, la Librăria Cărturești Verona (Eveniment).

2. Ana Blandiana a fost recompensată cu Premiul „Cununa de Aur” 2019, distincţia principală a festivalului de poezie de la Struga, Macedonia, unul dintre cele mai cunoscute festivaluri ale genului din lume. Singurul român care a mai primit această distincție a fost Nichita Stănescu. (News.ro)

3. „Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu este unul dintre cele opt romane rămase în cursa pentru Prix Médicis étranger 2019, după a doua selecţie a juriului. Câștigătorul va fi anunțat pe 8 noiembrie. (News.ro)

4. Un nou club de carte în București, ”Club de carte – Literatura pe tocuri”, va avea prima întâlnire pe 8 octombrie, începând cu ora 18:30, în Librarium TNB. Romanul dezbătut: ”Cum să furi o inimă cu un sărut”, de L.J. Shen, de la Epica Publishing House. (Eveniment)

5. Activista Greta Thunberg a semnat un contract pentru a fi publicată în SUA, cu cele două cărți ale sale. Prima este o carte de discursuri, intitulată ”No One Is Too Small to Make a Difference”, iar al doilea volum reprezintă memoriile sale, scrise împreună cu familia, sub titlul ”Our House Is on Fire”. (Washington Post)

6. Cel mai important premiu de literatură din lume, Premiul Nobel, va fi anunțat joi, 10 octombrie, după ora 15. Anul acesta va fi o dublă premiere, pentru anii 2018 și 2019, după ce anul trecut Premiul Nobel pentru Literatură nu a fost acordat, din motive organizatorice. (NobelPrize)

7. Printre cele mai bune 10 romane care au rescris istoria, așa-numitele romane contrafactuale, într-o anchetă realizată de Book Marks, se numără cărți precum ”Omul din castelul înalt”, de Philip K. Dick, ”Complotul împotriva Americii”, de Philip Roth sau ”Ruta subterană”, de Colson Whitehead. (BookMarks)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, ”The Water Dancer”, de Ta-Nehisi Coates (o dramă); în mod similar, la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, autobiografia lui Demi Moore, semnalată deja în Cronica de carte, ”Inside Out”. Multe noutăți în top în această săptămână, din care semnalăm: la ficțiune, o saga de familie, ”The Dutch House”, de Ann Patchett; la non-ficțiune, ”The United States of Trump”, de Bill O’Reilly, a ajuns direct pe locul 2. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

  • Mama îmi spune că am o viață frumoasă, de Ana Maria Sandu, Editura Polirom
  • Deborah, de Cătălin Mihuleac, Editura Humanitas
  • Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos, de Simona Antonescu, Editura Polirom
  • Simetria dorințelor, de Eshkol Nevo, Editura Humanitas Fiction
  • Viață sălbatică, de Richard Ford, Black Button Books
  • Oamenii. Scurtă istorie despre cum am stricat totul, de Tom Phillips, Editura Trei

10. Pe scurt, din lumea literară:

  • Un nou muzeu consacrat lui Kurt Vonnegut s-a deschis în Indianapolis, orașul său natal (Open Culture);
  • O colecție inedită, redescoperită, de eseuri ale lui Viktor Frankl, autorul cunoscutei cărți despre experiențele personale din lagărele de concentrare naziste ”Omul în căutarea sensului vieții”, va fi tradusă și publicată în limba engleză în iunie 2020 (BookSeller);
  • Biografia oficială a lui Stephen Hawking va fi scrisă de Graham Farmelo, cel care a publicat anterior și o biografie a renumitului fizician Paul Dirac. Data preconizată de apariție: tocmai în 2024 (BookSeller);
  • Următorul proiect al lui Quentin Tarantino este o carte. ”O carte despre un bărbat care iubește filmele” (Vice);
  • Ian McEwan a câștigat, în Islanda, Premiul Literar Internațional Halldór Laxness, numit astfel după singurul islandez care a câștigat, până acum, Premiul Nobel pentru Literatură (Grapevine).

Fotografia ediției: Coperta cărții The Ballad of Songbirds and Snakes, un prequel la Jocurile Foamei, ce va apărea în mai 2020. Sursa: Publishers Weekly.

Ți-ar mai putea plăcea
Damon Galgut este câștigătorul Premiului Booker, iar Mohamed Mbougar Sarr al Premiului Goncourt – Cronica de carte
A șaptea ediție a Festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim“ – Cronica de Carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău