Secretar de Stat: “România nu își poate permite să renunțe rapid la producția de energie electrică pe bază de cărbune” – Cronica dimineții

1. Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat că joi seara, după moţiunea de cenzură va face o propunere oficială către foştii colegi de la PSD pentru refacerea unei majorităţi fără Viorica Dăncilă şi Mihai Fifor. Ponta a spus că are o propunere de premier care nu este membru de partid, dar care a muncit în guverne. (News.ro)

2. Criticat dur de către aliații Republicani pentru retragerea din nordul Siriei, președintele Trump a amenințat Turcia, aliat NATO, că-i va distruge economia dacă va depași limitele. “Dacă Turcia face ceva ce eu, în măreața și inegalabila mea înțelepciune, consider că este în afara limitelor, o să distrug complet și o șterg orice urmă din economia Turciei (Am mai făcut asta)”, a scris Trump pe Twitter. (Axios)

3. Din punct de vedere al competitivității, regiunea București-Ilfov este similară Vienei sau Praga, dar are punctaje inferioare la subindicatori precum stabilitatea macroeconomică, sistemul de educație obligatoriu, sănătatea, eficiența pieței muncii, sofisticarea afacerilor etc. București-Ilfov este singura regiune românească încadrată în cel mai înalt stadiu de dezvoltare (5). (Cursdeguvernare)

4. România este departe de a-şi atinge ţintele de eradicare a sărăciei. Atingând nivelul de 16,4% în 2019, rata persoanelor (cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani) care au părăsit timpuriu sistemul de învăţământ şi de formare profesională rămâne una dintre cele mai ridicate din UE. În zonele rurale, rata este de 27,1%, iar în rândul populaţiei rome de 77%. 38,7% dintre copiii cu vârsta de până la 15 ani sunt analfabeţi funcţional. Nivelul sărăciei şi al excluziunii sociale din zonele rurale este mai mare de două ori faţă de cel din oraşe. (Adevarul)

Una din Cronica de Business: WeWork ar putea concedia până la 2.000 de angajați, după săptămâni de probleme legate de listarea pe bursă și presiuni din partea investitorilor. (Bloomberg)

5. România nu își poate permite să renunțe rapid la producția de energie electrică pe bază de cărbune, pentru îndeplinirea obiectivelor europene de combatere a efectelor schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de CO2. Acest lucru ar pune în pericol securitatea energetică a țării, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei. (Profit.ro)

6. Bursa de la Hong Kong a abandonat oferta de preluare a celei de la Londra pentru $36,6 miliarde. (WSJ)

7. Danemarca și alte 10 state membre UE au cerut implementarea unei strategii care să aibă ca scop eliminarea motoarelor diesel și benzină, inclusiv prin interzicerea vânzării acestora, începând cu 2030, pentru a combate schimbările climatice. (Profit.ro)

8. Jeff Daniels îl va interpreta pe James Comey, fostul director FBI, într-o miniserie produsă de CBS. Brendan Gleeson, cunoscut din seria Harry Potter, îl va interpreta pe Donald Trump. Serialul are la bază memoriile fostului director FBI. (HollywoodReporter)

Promo: Celebrul economist american Nouriel Roubini, care a prezis cu doi ani înainte criza financiară din 2008 și este astăzi unul dintre cei mai renumiți analiști la nivel mondial, vine în România pentru a participa la o conferință ce va fi organizată de Profit.ro pe 11 noiembrie. Detalii și bilete aici.

9. Și echipa masculină de gimnastică a României a ratat calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Tokio după ce s-a clasat pe locul 24 din 25 de echipe în calificările de la Campionatul Mondial de la Stuttgart. Marian Drăgulescu, calificat în finală la sărituri, este calificat şi la JO de la Tokyo (News.ro). Alte știri din sport găsiți în Cronica Sportivă.

10. Turiștii pot vizita camera de control a fostei centralei nucleare de la Cernobîl. Aceștia trebuie sa poarte căști, măști și echipament de protecție. (CNN)

Fotografia dimineții – Vladimir Putin în taigaua siberiană. Kremlin Press Service/Handout/Anadolo Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu australian: Persoanele infectate cu Covid-19 au o memorie imună care le protejează timp de cel puțin 8 luni de o nouă infecție – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Al doilea caz de vindecare completă a virusului HIV

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău