Secretarul de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Suprafaţa terenurilor împădurite din România creşte de la an la an – Cronica Știrilor Pozitive

1. Secretarul de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Gelu Puiu, a declarat că suprafaţa terenurilor împădurite din România creşte de la an la an, în prezent fiind peste 7 milioane de hectare împădurite. (News.ro)

2. O femeie de 37 de ani, care avea Covid-19, a născut la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Elena Doamna” din Iaşi patru băieţi care sunt perfect sănătoşi. Cazul reprezintă o premieră pentru medicina din România. (Link)

3. Novavax a anunțat rezultatele testelor clinice finale pentru vaccinul său anti Covid-19, dezvoltat pe o tehnologie care nu este mRNA:
– 100% protecție împotriva cazurilor grave
* 96% eficiență pentru protecția la infectare generată de tulpina originală a noului coronavirus. Este cel mai mare procent înregistrat la un vaccin anti Covid-19, până în prezent. (Link)

4. Medicul Alexandru Rafila estimează că imunitatea la coronavirus în România este în acest moment de cel puțin 20%. În opinia medicului este foarte probabil să fie necesară vaccinarea perioadică, poate nu anuală. Întrebat de ce, dacă 20% din oameni au trecut prin boală, unii nu au dezvoltat anticorpi, medicul a afirmat sunt persoane la care sistemul imun nu este reactiv: „Imunitatea prin boală durează între 3 și 6 luni, cu excepția celor care au avut forme grave, unde anticorpii sunt mai mulți. Vaccinarea oferă o protecție, sperăm noi, de 1-2 ani”. (Hotnews)

5. Vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficienţă de 97% împotriva cazurlor simptomatice şi formelor grave de covid-19, arată un studiu realizat în Israel în condiţii reale, publicat joi, care îmbunătăţeşte datele deja cunoscute despre proprietăţile acestui vaccin. (News.ro)

6. Uniunea Europeană autorizează utilizarea vaccinului împotriva covid-19 al laboratorului american Johnson & Johnson (J&J), a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. Ursula von der Leyen a anunţat această autorizare după unda verde, cu puţin mai înainte, a Agenţiei Europene a Medicamentuluin. Vaccinul J&J prezintă mai multe avantaje logistice. El se administrează într-o singură doză, spre deosebire de vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford, administrate în două doze, la un interval de câteva săptămâni. De asemenea, el poate fi păstrat timp de trei luni la temperatura unui frigider obişnuit, ceea ce-i uşurează distribuirea. (News.ro)

7. Pentru prima oară în ultimele 5 luni, numărul cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus a scăzut, în SUA, sub 50.000 pe zi. Și numărul deceselor a scăzut cu 20% în ultimele două săptămâni. SUA a înregistrat un vârf de peste 250.000 cazuri zilnice la mijlocul lunii ianuarie. (Axios)

8. GlaxoSmithKline și Vir Biotechnology au anunțat că soluția lor bazată pe anticorpi reduce riscul spitalizărilor și deceselor, pentru bolnavii de Covid-19, cu 83%. (Bloomberg)

9. Scutirea de plata impozitului specific pentru sectorul HoReCa, decisă inițial până în luna martie, va fi prelungită până în vară. (Profit.ro)

10. Ford pregătește transformarea uzinei din Craiova într-una „electrificată”. Compania americană va produce automobile exclusiv electrice, în 2030. Stuart Rowley, președintele Ford of Europe, a confirmat într-un interviu pentru Automotive News, faptul că uzina din România se află pe lista unităților ce se vor „electrifica”. (Profit.ro)

11. Parlamentul European a votat, joi după-amiază, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”. (G4Media)

12. Pâinea neambalată nu constituie un vector de răspândire și de transmitere a virusului Sars-Cov-2, arată reprezentații Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care au avut o întâlnire cu principalele asociații patronale din domeniul alimentar din România. (Profit.ro)

13. Oamenii de știință au creat un instrument de testare pentru COVID-19, care, cu ajutorul inteligenței artificiale, identifică corect persoanele infectate doar după felul în care sună tusea. Antrenat pe baza a peste 8.000 înregistrări audio cu pacienți care tușesc, dintre care 2.000 având COVID-19, DeepCough3D a arătat în teste o acuratețe de 98% în identificarea celor care au contractat virusul. (TheNextWeb)

14. Directorii generali ai unora dintre cele mai mari companii americane sunt mult mai optimiști acum, în ceea ce privește economia, decât erau în trimestrul 4 al anului trecut. Conform răspunsurilor la un sondaj, planurile pentru angajări noi au crescut cu 30%, planurile pentru investiții noi cu 16%, creșterea estimată a vânzărilor a crescut cu 17%, iar estimarea în privința creșterii PIB-ului SUA este de 3,7%, adică un procent dublu comparativ cu cel din Q4 2020. (Axios)

15. Un nou studiu sugerează că este posibilă călătoria cu viteză mai mare decât cea a luminii fără particule care există doar în teorie, cu densități negative. Cercetătorii au realizat că există configurații ale curbării spațiu-timpului care pot face viabil FTL-ul cu surse convenționale de energie. Conform acestei teorii, o călătorie până la Proxima Centauri (cea mai apropiată stea) și înapoi ar dura ani în loc de milenii. (Phys)

16. Aterizarea unei aeronavei TAROM cu 116 pasageri la bord în Mombasa a fost subiect de Breaking News în Kenya, presa prezentând sosirea turiştilor români drept un semnal pentru redeschiderea turismului. (News.ro)

Fotografia dimineții – Ryo Kimura, care și-a pierdut o parte din familie în tsunamiul din 2011, își aruncă fiica în aer în aer la zece ani de la dezastrul din Fukushima, Japonia. Kim Kyung-Hoon/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
România a înregistrat, miercuri, un record de vaccinări în decurs de 24 de ore, fiind administrate 94.354 de doze – Cronica Știrilor Pozitive
Zero decese în Spania generate de Covid-19 – Cronica Știrilor Pozitive

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău