Miniştrii de Externe rus şi ucrainean se vor întâlni în Turcia, la sfârşitul săptămânii – Cronica serii

1. Codul Muncii este pregătit să fie modificat de reprezentanții actualei puteri prin introducerea săptămânii de lucru de 4 zile, în loc de 5 zile. În cazul angajaților cu normă întreagă, durata de muncă va fi însă de 10 ore pe zi, în loc de 8 ore, în limita a 40 de ore pe săptămână. În acest mod angajații ar beneficia de 3 zile libere săptămânal. (Profit.ro)

2. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că nu există un risc în privinţa aprovizionării populaţiei cu alimente, precizând că ţările care vor limita exportul de cereale în contextul războiului din Ucraina sunt Ungaria, Bulgaria şi Serbia. (Hotnews)

3. Deputatul PNL Robert Sighiartău a scris, luni, pe Facebook, mesajul: ”De miercuri fără mască la şcoală!”, el explicând, ulterior, la comentarii, că, ţinând cont că starea de alertă va fi ridicată, purtarea măştii va deveni o recomandare. (News.ro)

Extra: Miniştrii germani ai Finanţelor şi de Externe se opun unei interziceri a importurilor de gaze naturale şi petrol din Rusia în cadrul unor noi sancţiuni. (News.ro)

4. Guvernul a împrumutat în primele două luni ale anului 32,6 miliarde de lei (6,6 miliarde de euro) de la bănci și investitori prin vânzarea de obligațiuni, în principal prin intermediul a două emisiuni derulate pe piața externă în ianuarie. (Profit.ro)

5. Prețul spot al gazelor tranzacționate luni pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a atins un record absolut în România, de peste 1.200 lei/MWh (242 euro/MWh), ca urmare a situației geopolitice tensionate care a condus la o explozie a prețurilor pe piața europeană. Pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, un MWh cu livrare în ziua de marți, s-a tranzacționat și la un preț maxim de 288 euro/MWh. (Profit.ro)

6. Rusia a confirmat luni o întâlnire a miniştrilor de Externe rus, Serghei Lavrov, şi ucrainean, Dmitro Kuleba, în Turcia, la sfârşitul săptămânii. Este întâlnire la acest nivel de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie. (News.ro)

Din Cronica de Business: Prețul gazelor naturale a ajuns de 5 ori mai mare în Europa comparativ cu SUA, în principal ca efect al invaziei ruse din Ucraina. (Link)

7. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni agenţiei Reuters că acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk. Peskov a precizat că aceste condiţii au fost aduse la cunoştinţa conducerii de la Kiev. (Digi24)

8. Autorităţile ruse au întocmit o listă cu ţări ”ostile” Rusiei, cărora cetăţenii şi companiile ruseşti le pot rambursa datoriile în ruble, o monedă care s-a depreciat cu 45% începând din ianuarie. Anunțul a fost făcut de guvernul rus. Pe această listă de ţări, întocmită în baza unui decret prezidenţial emis de către Vladimir Puțin vineri, se află, între altele, Uniunea Europeană (UE), Australia, Regatul Unit, Canada, Monaco, Coreea de Sud, Statele Unite, Elveţia şi Japonia. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Honda și Sony anunță crearea unui joint venture, care va produce mașini electrice. Livrările vor începe în 2025. Sony va completa expertiza auto a Honda cu tehnologii de mobilitate și infotainment. (CNN)

9. Netflix nu mai este disponibil în Rusia, serviciul de streaming fiind suspendat ca urmare a invadării Ucrainei. În Rusia, unde are în jur de 1 milion de abonați, Netflix oprise deja achizițiile și producțiile, anunțând, totodată, că nu va difuza producțiile de propagandă ale Moscovei, așa cum prevede o nouă lege. (News.ro)

10. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) s-a poziționat clar față de conflictul din Ucraina, caracterizându-l luni într-un comunicat oficial drept ”război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent”. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
BNR a crescut rezervele valutare cu 4,5 miliarde de euro în ultimele 12 luni – Cronica serii
Curtea Constituţională a României a respins sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău