Șeful Pentagonului i-a cerut omologului său rus un armistiţiu ”imediat” în Ucraina – Cronica dimineții

1. Secretarul american al Apărării Lloyd Austin i-a cerut vineri omologului său rus Serghei Şoigu un armistiţiu ”imediat” în Ucraina, în prima lor convorbire la telefon de la începutul războiului rus, a anunţat Pentagonul. (News.ro)

2. Guvernul și Banca Națională au renunțat să mai menționeze o dată anume ca obiectiv de aderare a României la Zona Euro, susținând acum că își „axează eforurile” pe revenirea socio-economică după pandemia COVID-19, dar și pe reducerea efectelor negative ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Bulgaria și-a stabilit data de 1 ianuarie 2024 ca obiectiv de trecere la moneda euro. (StartupCafe)

3. Datoria externă totală a României a crescut în primele trei luni cu 721 milioane euro, la 135,33 miliarde euro, de la 134,61 miliarde euro, la finalul lunii decembrie 2021, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). (News.ro)

4. Consumul de energie electrică al populației a fost mai mic cu 4,4% în perioada ianuarie-martie 2022, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

Din Cronica de Divertisment: Peste 170 de muzee, case memoriale și galerii de artă din întreaga țară vor participa sâmbătă, 14 mai, la evenimentul Noaptea Muzeelor. În București vor fi deschise publicului în noatea de sâmbătă spre duminică peste 50 de muzee, în timp ce la Cluj-Napoca și-au anunțat participarea 13 muzee. Aceasta va fi cea de-a 18-a ediție a evenimentului. (Hotnews)

5. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri seară, că realitatea din momentul de faţă va obliga România să renegocieze PNRR, mai ales că asistăm la o creştere a preţului la materialele de construcţii. Având în vedere această creştere, vom fi puşi în imposibilitatea de a realiza indicatorii din plan, crede Boloş. (News.ro)

6. Argentina, unul din cei mai mari exportatori de grâu, a devenit prima țară din lume care autorizează plantarea grâului modificat genetic. (Profit.ro)

7. Washingtonul „lucrează pentru a clarifica poziţia Turciei”, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că va bloca aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, a spus vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. (Digi24)

8. Preşedintele francez Emmanuel Macron – care declara luni că, pentru a pune capăt Războiului din Ucraina, pacea trebuie construită astfel încât Rusia să nu fie umilită – încearcă ”în zadar” să dialogheze cu omologul său rus Vladimir Putin, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta consderă că ”nu este corect” ca şeful statului francez să fie pregătit, în opinia sa, ”să facă concesii diplomatice” Rusiei. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Echipa feminină Minaur Baia Mare evoluează, sâmbătă, de la ora 19.00, în Danemarca, împotriva echipei Viborg, în semifinalele turneului Final Four al EHF European League. În celălalt meci se vor întâlni Ikast şi Bietigheim. Finalele, mare şi mică, sunt programate duminică, de la orele 19.00, respectiv 16.30.

9. Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că speră să înarmeze un milion de luptători în timp ce țara se pregătește pentru „faza unui război de durată”. (Digi24)

10. Statele Unite sunt „profund deranjate” de „intruziunea poliției israeliene” la funeraliile jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh, a declarat vineri șeful diplomației americane, Antony Blinken. În timp ce sicriul părăsea Spitalul Sfântul Iosif din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al orașului ocupat și anexat de statul evreu, poliția israeliană a intervenit și a încercat să disperseze o mulțime care flutura steaguri palestiniene. Sicriul era cât pe ce să cadă din mâinile purtătorilor, care au fost împinși de poliție. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Confruntarea dintre poliția israeliană și palestinienii care purtau coșciugul cu corpul jurnalistei Al Jazeera, Shireen Abu Akleh. Maya Levin/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Dragnea anunta o ordonanta de urgenta pe legea offshore
Dosare de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți decedați la secția ATI COVID a spitalului județean din Sibiu – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău