Șeful personalului militar israelian a declarat că armata revizuiește planurile de a destabiliza programul nuclear al Iranului – Cronica Externă

Europa

1. Uniunea Europeană a solicitat companiei farmaceutice AstraZeneca să trimită mai multe doze din vaccinul său COVID-19 din fabricile britanice, în contextul unui conflict cauzat de insuficiența dozelor de vaccin. Comisarul european pentru sănătate a declarat că firma a greșit când a spus că acordul său cu UE nu este obligatoriu. Ea a precizat că fabricile britanice, care nu au experimentat probleme de producție, au fost parte din acord și trebuie să livreze. AstraZeneca ar fi anunțat săptămâna trecută că UE va primi cu 60% mai puține doze decât cele promise în prima parte a anului 2021. (BBC)

SUA

2. În timpul primei convorbiri telefonice de la inaugurarea președintelui american, Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au agreat să extindă tratatul New START, ultimul acord de control al armelor nucleare rămas între cele două țări, pentru încă cinci ani (NYTimes). Tratatul urma să expire pe data de 5 februarie. Ambele camere ale parlamentului rus au votat în unanimitate astăzi pentru extinderea acordului. (AP)

3. Aproape toți senatorii republicani, cu excepția a cinci senatori, au votat împotriva avansării cu procesul de acuzare a fostului președinte Donald Trump. Votul a indicat că Senatul nu pare convins să îl condamne pe Trump pentru incitarea unei insurecții la Capitoliu la începutul lunii. Procesul este suspendat până cel puțin pe 9 februarie. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

4. Șeful personalului militar israelian a declarat că armata revizuiește planurile de a destabiliza programul nuclear al Iranului, iar o revenire în acordul nuclear Iranian ar fi ”greșită”. Comentariile au părut în contradictoriu cu președintele SUA Joe Biden, care a declarat că va reîncepe negocierile cu Iran pentru a resuscita acordul nuclear, din care fostul președinte Donald J. Trump a retras Statele Unite. (Haaretz)

Bonus: Administrația președintelui SUA Joe Biden plănuiește restaurarea ajutorului pentru palestinieni și redeschiderea misiunilor diplomatice care au fost închise de către administrația precedent, a declarat ambasadorul în funcție la Națiunile Unite al SUA, Richard Mills. Mills a reafirmat de asemenea sprijinul SUA pentru o ”soluție reciproc agreată a două state”. (NYTimes)

Asia

5. Oficialii chinezi au declarat că interdicția Indiei asupra a cincizeci și nouă de aplicații chinezești, inclusiv aplicația de distribuire video TikTok, violează regulile Organizației Mondiale a Comerțului (Reuters). Guvernul Indian a decis luna aceasta să mențină interdicția aplicației TikTok. Compania din Beijing care deține aplicația, ByteDance, a anunțat astăzi că va reduce angajații din India. (CNN)

6. Testele clinice pentru vaccinul COVID-19 creat de compania americană Moderna au început în Japonia (Link). Niciun vaccin COVID-19 nu a fost aprobat în țară până acum, întrucât presupune testarea locală. Pfizer a început o testare în luna octombrie. (FT)

7. Autoritățile din Khirghistan l-au arestat pe fostul premier Mukhammedkalvi Abylgaziev pentru acuzații de corupție. Acesta a fost prim ministru între 2018 și 2020, când a părăsit funcția în contextul unei creșteri abrupte a cazurilor de COVID-19. (Link)

Africa

8. Președintele Nigeriei Muhammadu Buhari a înlocuit comandanții militari de top ai țării, în contextul unor solicitări repetate de a proceda astfel, întrucât Nigeria asistă la o creștere a crimelor, inclusiv răpiri și atacuri ale insurgenților. (Link)

America Latină

9. Departamentul de Justiție al SUA a revocat așa-numita politică de toleranță-zero implementată de administrația Trump, sub care autoritățile au arestat și condamnat pe oricine era prins trecând granița dintre SUA și Mexic fără autorizație. Politica a determinat separarea a mii de familii. (AP)

10. Președintele Peru Francisco Sagasti a anunțat că Lima, capitala țării, și alte câteva regiuni vor fi închise până cel puțin pe 14 februarie, din cauza creșterii cazurilor de COVID-19 în toată țara. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Banca Angliei a estimat că economia Marii Britanii se va reduce cu 9.5% în 2020, cu aproape 5% mai puțin decât proiecția inițială – Cronica Externă
Secretarul de stat american Mike Pompeo: Abordarea tradițională din ultimii cincizeci de ani cu privire la China a eșuat – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău