Sindicaliștii din sănătate amenință cu greva generală – Cronica dimineții

1. Peste 130.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie, care începe luni cu proba la Limba şi literatura română. Probele scrise din prima sesiune a Bacalaureatului 2023 se vor desfăşura în perioada 26 – 29 iunie, în 464 de centre, a transmis Ministerul Educației. (Digi24)

2. Consiliul de Coordonare al Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” a decis continuarea protestelor în urma nemulţumirilor cadrelor medicale privind numărul mare de gărzi, inclusiv în timpul orelor libere. Sindicaliştii anunţă că 1.128 de medici au aderat la protestul ”Demisia din din contractele de gărzi suplimentare” şi prezintă calendarul actualizat al protestelor. Din 27 iulie, se poate ajunge la grevă generală. (News.ro)

3. La sfârșitul anului 2022, datoria publică a statelor UE era deținută în principal de sectorul instituțiilor financiare (în cea mai mare parte băncile comerciale) rezidente din 14 state membre ale UE pentru care sunt disponibile date, conform biroului european de statitistică, Eurostat. 53% din datoria României e denominată în valută. (Cursdeguvernare)

4. Preşedintele AUR, George Simion, a nominalizat duminică, la Sibiu, trei dintre candidaţii partidului pentru alegerile europarlamentare din 2024: Avram Fiţiu, Cristian Terheş şi Gheorghe Piperea. (Digi24)

Din Cronica Spațială: Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au publicat un studiu potrivit căruia Pământul s-a format ca planetă într-un interval de numai câteva milioane de ani, deși opinia generală până acum era ca procesul a durat aproximativ 100 de milioane de ani. Studiul susține că apa de pe Pământ a apărut din grăunte milimetrice de praf, și nu ca urmare a impactului cu asteroizi și comete care aveau apă. (Universe Today)

5. Rebeliunea eşuată condusă sâmbătă în Rusia de liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, relevă „fisuri reale” la cel mai înalt nivel al statului rus şi o sfidare la adresa autorităţii preşedintelui Vladimir Putin, a declarat duminică secretarul american de stat Antony Blinken. (G4Media)

6. Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu există indicii care să arate că gruparea mercenară Wagner se retrage din zonele de conflict după ce liderul său, Evgheni Prigojin, a acceptat să plece în Belarus. (Bloomberg)

7. Cel puțin 65 de țări datorează Chinei sume care depășesc 10% din datoria lor externă totală. (Link)

8. Partidul conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis a câştigat clar alegerile generale de duminică din Grecia şi se aşteaptă să obţină majoritatea absolută în Parlament, potrivit rezultatelor parţiale. Noua Democraţie obţinuse o victorie zdrobitoare și în alegerile generale din 21 mai, dar cu 40,8% din voturi şi reprezentare proporţională integrală, nu a reuşit să atingă pragul pentru a forma un nou guvern pe cont propriu. (News.ro)

Din Cronica de Carte: „Valea păpușilor”, de Jacqueline Susann (la noi, la Editura Lira), „Strigă-mă pe numele tău”, de André Aciman (Editura Polirom), „Sub vulcan”, de Malcolm Lowry (Editura Litera), și „Cartea verii”, de Tove Jansson (Editura YoungArt), sunt printre cele mai bune 50 de cărți de vară din toate timpurile. (Literary Hub)

9. Pentru prima oară, un candidat al partidului de extremă dreapta Alternativă pentru Germania a câștigat alegerile locale, după alegerile duminică desfășurate într-o regiune din estul Germaniei. Victoria confirmă ascensiunea acestui partid, creditat cu procente record la nivel național. (AbcNews)

10. Loteria Română a anunţat, duminică seară, că s-a câştigat cel mai mare premiu din istoria jocului Loto 6/49, în valoare de peste 10 milioane de euro. Biletul, în valoare de aproape 470 de lei, a fost jucat la o agenţie din Bucureşti. (News.ro)

Fotografia postată de corespondentul BBC la Moscova în timpul revoltei trupelor Wagner:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciolacu: Cu Ciucă preşedintele PNL „sută la sută postul de prim-ministru, în mai 2023, va reveni PSD” – Cronica dimineții
România a ajuns sâmbătă la un grad de umplere de 80% al depozitelor sale subterane de înmagazinare a gazelor naturale – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău