Sindicatele din învăţământul preuniversitar au organizat o grevă de avertisment azi – Cronica serii

1. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în urmă cu o zi a fost făcut cel mai mare număr de teste pentru depistarea SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei. „Am ajuns la 90.000 de teste într-o zi, estimez că această creştere a testării va continua, vom ajunge, cred, până la finalul săptămânii viitoare bine peste 100.000 de teste efectuate şi, implicit, va creşte şi numărul de persoane detectate”, a arătat el. Rafila consideră că „facilitarea testării va duce la controlul pandemiei”. (News.ro)

2. Sindicatele din învăţământul preuniversitar au organizat o grevă de avertisment miercuri, aproximativ 175.000 de cadre didactice din 4.000 de şcoli oprind activitatea între orele 11.00 şi 13.00. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de „refuzul” guvernanţilor de a negocia cu aceştia unele solicitări, între care cea legată de acordarea salariilor de bază şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie. (News.ro)

3. Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că este tardivă o lege privind certificatul verde, în acest moment, pentru că este o Ordonanță de urgență în vigoare în acest sens. De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu aruncă responsabilitatea la PSD și-l acuză pe Rafila că a renunțat la discutarea acestuia în Parlament. (Hotnews)

4. Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri la Palatul Cotroceni planul național de combatere a cancerului, o strategie necesară pentru accesarea unor fonduri europene destinate sănătății în valoare de 4 miliarde de euro. (G4Media)

Din Cronica de Business: BP a anunțat că rețeaua de stații rapide pentru reîncărcarea bateriilor de la vehiculele electrice e pe punctul de a deveni mai profitabilă decât stațiile pe combustibil. (Reuters)

5. Guvernul a decis să reintroducă, până la 31 martie, șomajul tehnic de 75% din salariu mediu brut pentru angajați și de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pentru alte categorii profesionale în cazurile în care activitatea acestora este restricționată de măsuri impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus. (Profit.ro)

6. Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a acuzat că Gabriela Firea distribuie informaţii false când spune că bucureştenii vor plăti 980 lei pe gigacalorie, deoarece preţul total este de 860 lei per gigacalorie, urmare a scăderii TVA. (News.ro)

7. Guvernul a ieșit să se împrumute în dolari de pe piețele internaționale, cu două emisiuni de obligațiuni, pe 5 și 10 ani, în cadrul cărora oferă investitorilor și posibilitatea să preschimbe, cu noile titluri, obligațiuni mai vechi, din 3 emisiuni anterioare, scadente în februarie 2022, august 2023 și ianuarie 2024. (Profit.ro)

8. Bugetarii vor avea o minivacanţă anul acesta începând de miercuri, 30 noiembrie şi până duminică 4 decembrie, după ce Guvernul a decis ca ziua de vineri 2 decembrie să fie zi liberă, punte între zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, care sunt sărbători legale, şi zilele de weekend. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Opt state europene au anunțat până acum că vor reduce durata de valabilitate a certificatului de vaccinare de la 12 luni la 9 luni, pe baza recomandărilor formulate de Uniunea Europeană. Pe listă figurează Austria (din 6 decembrie), Cehia (ianuarie 2022), Islanda (15 ianuarie), Olanda, Letonia, Grecia, Irlanda și Elveția (toate din 1 februarie). Cel mai probabil, și alte state europene vor reduce durata de valabilitate a certificatului de vaccinare. (Schengen Visa Info)

9. Dezvoltatorii imobiliari care construiesc blocuri cu mai mult de șase apartamente în municipiul Cluj-Napoca nu vor mai putea dota locuințele cu centrale individuale pe gaz, potrivit unei decizii luate marți de Consiliul Local. (G4Media)

10. Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Parlamentul European a votat rezoluţia care cere aderarea României la spaţiul Schengen – Cronica serii
Sondaj: Aproape jumătate dintre români consideră că situația lor s-a înrăutățit față de anul trecut – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău