Sinteza săptămânii 11-17 Ianuarie 2021

Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă pentru Cronica.ro de Paul Alexandru.

Acum că am trecut peste episodul Trump ori peste alte teme care să ne distragă, putem discuta despre ceva la care speram de aproape 1 an: vaccinarea, care poate încetini și opri pandemia.

De la nu vrem la nu putem în câteva zile

Despre bani, numai de bine.

Datoria externă a României a crescut în perioada ianuarie – noiembrie cu peste 10 miliarde euro, industria prelucrătoare a pierdut doar în noiembrie aproape 7% din volum, iar media pensiilor speciale e de la 4000 la 20.000 lei/lună, în funcție de post. 

Metehne vechi și noi 

Fosta senatoare PSD Roxana Pațurcă a fost numită de ministrul Educației la șefia Inspectoratului Școlar Călărași. Când a aflat din presă despre declarațiile mai vechi ale acesteia despre președintele Klaus Iohannis (“Este un penal cu imunitate absolută”), Cîmpeanu a pus-o repede pe liber. Ea rămâne,totuși, membru PNL.
Deși era sigură că va fi secretar de stat în Educație, Vlad Voiculescu anunță că Violeta Vijulie nu va mai conduce Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Aceasta afirmase  în urmă cu o zi că Nelu Tătaru trebuie să revină la Ministerul Sănătății.
Iar dacă vă interesează, iată niște stenograme despre cum se impart fotoliile ministeriale. „Am reusit si io, pa niste cai, sa o lipesc pe Oana undeva. O sa va-ntrebe domn’ prim ministru daca sunteti de acord„. Cîțu a dat afară din guvern mai mulți apropiați ai lui Orban, iar Rareș Bogdan întoarce și el armele: cere demisia lui Ludovic de la șefia PNL.
USR-PLUS e mai degrabă ocupat cu un nou scandal intern, la împărțirea funcțiilor din ministere.

Prea multă justiție strică

Liviu Dragnea a scăpat de dosarul „Brazilia” din cauză că fapte s-au prescris sau probele au fost insuficiente.
DNA a clasat și dosarul Moisescu-Chiliman după ce, în 2015, DNA Ploiești i-a reținut și acuzat pe cei doi că ar fi primit comisioane de 8 milioane de euro pentru contracte.
Marian Zlotea, condamant la închisoare, a reușit să fugit din ţară. Fostul europarlamentar PDL și șef al Autorității Sanitar-Veterinare obliga angajații instituției să cotizeze bani la partid.
Procurorul Doru Stoica, care a clasat parțial dosarul 10 august, cere din nou să se pensioneze, iar un procuror din Craiova este acuzat că fura bani și bijuterii aflate sub sechestru în dosarele pe care le investiga.
La 8 luni de la scandalul Plush Bio nu avem niciun vinovat, tinere care nu au fost chemate la audieri, iar produse pentru ten încă sunt mai apar la TVR. 
Secția Specială încă există. Înalta Curte a desființat ancheta demarată de Adina Florea împotriva procurorilor DNA din cazul Ponta-Blair.

Ți-ar mai putea plăcea
Sinteza săptămânii 8-14 martie 2021
De la începutului anului, în judeţul Constanţa au fost găsite 3.000 de tone de deşeuri – Sinteza săptămânii 7-13 Iunie 2020
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău