Sonda spațială Juno a realizat o hartă în infraroșu a satelitului Ganymede – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au identificat un fragment de stea care se îndreaptă spre marginea galaxiei Calea Lactee cu o viteză de 3.2 milioane de kilometri pe secundă. Steaua a primit numele LP 40-365 și se află în prezent la circa 2.000 de ani lumină de Pământ. Cercetătorii cred că fragmentul de stea a fost inițial o pitică albă care s-a “dezintegrat” în urma exploziei unei supernove. (Space)

2. Astronomii australieni au descoperit un nor format din electroni care plutesc în spațiu sub forma a “două fantome care dansează”. Explicația oferită este că astronomii au descoperit două galaxii cu găuri negre supermasive în centrul fiecăreia dintre ele. Cele două găuri negre eliberează “jeturi de electroni care iau forme grotești din cauza vântului intergalactic”. (Futurism)

3. Sonda spațială Juno a realizat o hartă în infraroșu a lui Ganymede, unul dintre sateliții planetei Jupiter, cu ajutorul instrumentului Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM). Harta a fost realizată pe baza datelor obținute de la 3 treceri pe lângă Ganymede, dintre care cea mai apropiată a fost la numai 1046 de kilometri de satelit. Harta în infraroșu a fost realizată la 10 ani de la lansarea sondei Juno spre Jupiter în anul 2011. (Universe Today)

4. Roverul Perseverance de pe planeta Marte a încercat să colecteze primele probe de rocă marțiană, pe care ar fi trebuit să le sigileze într-un tub. Datele transmise către Pământ au relevat însă ulterior că tubul este gol, semn că, dintr-un motiv sau altul, Perseverance nu a reușit să colecteze probele. NASA susține că eșecul are drept cauză duritatea neașteptat de mică a rocilor din zona de colectare. Rover-ul are 43 de tuburi pentru colectarea probelor, iar obiectivul oficial este colectarea a 20 de probe de rocă. (JPL)

5. NASA a realizat o hartă 3D pe baza imaginilor preluate de elicopterul Ingenuity în timpul celui de-al 10-lea zbor pe planeta Marte. Eliocopterul a ajuns la o altitudine maximă de 12 metri și a realizat 10 imagini în regiunea Raised Ridges din Craterul Jezero. Imaginile inedite ar putea oferi noi indicii pentru cercetători cu privire la eventuala prezență a apei pe Marte în trecutul geologic al planetei. (Space)

6. “Trafic aglomerat” în zona planetei Venus: două sonde spațiale au trecut pe lângă planeta Venus la interval de numai 33 de ore. Este vorba despre sonda spațială Solar Orbiter, care are ca destinație finală Soarele și este rezultatul unui proiect comun între NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA), și despre sonda BepiColombo, care se va îndrepta spre planeta Mercur și este realizată în cadrul unui parteneriat între ESA și Agenția Spațială Japoneză (JAXA). Ambele sonde și-au activat instrumentele de la bord în timpul trecerii pe lângă Venus, iar datele obținute vor fi făcute publice în curând. (EarthSky)

7. Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong susțin că este foarte posibil ca probele de rocă analizate de rover-ul Curiosity din Craterul Gale de pe planeta Marte să fi fost depozitate în zona respectivă în urma furtunilor de nisip pe parcursul a milioane de ani. În prezent, opinia general acceptată este că în Craterul Gale a existat în trecutul geologic un lac și că probele de rocă analizate din acest crater reprezintă sedimente ale acelui lac. O astfel de noutate are potențialul de a schimba radical percepția cercetătorilor despre datele obținute în urma analizării rocilor respective. (Universe Today)

8. Oamenii de știință consideră că au obținut noi indicii cu privire la asteroidul cu un diametru de aproape 10 kilometri care a lovit Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani și care a cauzat dispariția dinozaurilor. Astfel, cercetătorii consideră că impactul a fost provocat de un asteroid primitiv de la marginea centurii de asteroizi dintre Marte și Jupiter, acolo unde se află așa-numiții asteroizi întunecați, cu o compoziție chimică ce reflectă foarte puțină lumină. (Science Alert)

9. NASA va încheia dezvoltarea unor noi costume de astronauți cel mai devreme în august 2025, astfel că cel mai probabil planul de a trimite oameni pe satelitul natural al Pământului în 2024 în cadrul programului Artemis va fi amânat, potrivit unui document oficial al administrației americane. Documentul menționează că planurile actuale ale NASA în această privință “nu sunt fezabile”. La lansarea programului Artemis, NASA și-a asumat ca obiectiv să trimită din nou oameni pe Lună în 2024, țintă confirmată de fostul președinte Donald Trump. Noul președinte Joe Biden a confirmat că va sprijini dezvoltarea programului Artemis, însă în același timp a refuzat să menționeze dacă ținta stabilită pentru 2024 va fi respectată. (The Verge)

10. China a început să lucreze la un sistem de aterizare cu echipaj uman pentru viitoarele sale misiuni pe Lună. Anterior, China și-a anunțat ambiția de a dezvolta noi vehicule de lansare și o navetă spațială capabilă să trimită oameni pe Lună, însă acum este pentru prima oară când cercetătorii din această țară anunță că lucrează la dezvoltarea unui sistem de aterizare cu echipaj uman. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
O eclipsă parțială de soare va fi vizibilă din România în 10 iunie – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit cel mai luminos pulsar din afara galaxiei noastre – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău