Sondaj: 1 din 5 copii din cadrul UE a declarat că este nefericit și îngrijorat pentru viitorul său – Cronica dimineții

1. Comisiile parlamentare de buget-finanțe au întocmit, sâmbătă, raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe 2021, coaliția de guvernare neaceptând niciun amendament din partea opoziției. Parlamentul urmează ca, după dezbaterile generale de luni, să dea marți votul final asupra bugetului de stat. (Profit.ro)

2. Pandemia de COVID-19 a împins copii și tineri din Europa și din afara ei spre situații de stres și incertitudine. Un nou studiu realizat de către organizații din domeniul drepturilor copilului a relevat că 1 din 5 copii din cadrul UE care au luat parte la sondaj a declarat că este nefericit și îngrijorat pentru viitorul său. (Hotnews)

Una din Cronica de Mediu: NASA a surpins dezintegrarea, la Polul Sud, a celui mai mare iceberg din lume, în 11 alți ghețari de dimensiuni medii. Impactul asupra ecosistemului din zonă, în curs de evaluare. (NASA.gov)

3. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat sâmbătă seară că va propune ca elevii din anii terminali, din clasele a VIII-a şi a XII-a, să meargă fizic la cursuri şi în cazul în care şcoala intră în scenariul roşu. Ministrul Educaţiei a motivat că examenele naţionale vor fi cu prezenţă fizică, iar o posibilă evaluare în sistem online ar putea da naştere la fraudă. (News.ro)

4. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat că peste 18.000 de persoane se programează, în medie pe oră, pentru vaccinare, iar 109.800 de persoane s-au programat pe platforma online pentru a se vaccina în noile cabinete deschise pentru administrarea serului produs de Pfizer BioNTech. (News.ro)

5. Raluca Turcan a anunţat că Ministerul Muncii va veni cu un proiect de modificare a legii salarizării care va conţine câteva principii de bază: cum se calculează salariile în plată, ce tipuri de sporuri pot fi eliminate, ce sporuri pot fi acordate în sumă fixă şi ce alte salarii mai pot fi incluse pe grilă. Ministrul a precizat că va apela şi la consultanţă de profil şi anume Banca Mondială, cât şi alţi parteneri care să dea garantia că proiectul va fi varianta cea mai echitabilă privind salarizarea. (News.ro)

Una din Cronica Spațială: Asistenta Hayley Arceneaux de la spitalul de pediatrie St. Jude Children’s Research Hospital din statul american Tennessee va deveni în acest an cea mai tânără persoană din Statele Unite care ajunge în spațiu. Vindecată de cancer osos, Arceneaux a fost aleasă pentru prima misiune spațială civilă din istorie, condusă și finanțată de miliardarul american Jared Isaacman, CEO-ul procesatorului de plăți Shift4 Payments. Arceneaux va deveni cu această ocazie și prima persoană cu proteză care ajunge în spațiu. Misiunea a primit numele Inspiration4 și va dura câteva zile, timp în care capsula va înconjura Pământul la fiecare 90 de minute. (Associated Press)

6. Vaccinul într-o singură doză, împotriva Covid-19, dezvoltat Johnson & Johnson, a fost autorizat pentru folosirea în regim de urgență în SUA. Este al treilea vaccin, după cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Modernă, care obține autorizarea în SUA. Compania a anunțat că primele milioane de doze vor fi livrate săptămâna următoare. (WSJ)

7. Guvernul ceh a anunţat că le impune cehilor, începând de luni, o interdicţie de deplasare în afara departamentelor în care îşi au reşedinţa, în contextul în care rata contaminării cu noul coronavirus pe cap de locuitor este cea mai mare din lume. Executivul a impus purtarea obligatorie a măştii afară, atât în zone locuite, cât şi la locul de muncă, şi a închis toate şcolile, grădiniţele şi magazinele care vând produse considerate neesenţiale. Cehii sunt autorizaţi să iasă din cartierul în care locuiesc doar pentru a se duce la serviciu, la medic sau să-şi îngrijească rudele şi numai cu un documente care să dovedească acest lucru. Cumpărăturile sunt posibile doar în departament, iar practicarea sportului şi plimbărilor numai în localitatea de reşedinţă. Ministrul ceh de Interne Jan Hamacek a anunţat că aceste măsuri rămân în vigoare timp de trei săptămâni, şi a precizat că poliţia va efectua controale aleatorii. (News.ro)

8. Comisia germană de vaccinare ia în calcul să recomande vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani cu vaccinul împotriva Covid-19, dezvoltat de AstraZeneca-Oxford, după ce un studiu din Scoţia a arătat că acesta este eficient în cazul bătrânilor. Anunțul a fost făcut de preşedintele comisiei, Thomas Mertens. (News.ro)

Una din Cronica Sportivă: S-au tras la sorți meciurile de pe tabloul principal al turneului WTA 250 de la Lyon, care se va desfășura între 1 și 7 martie. România are trei reprezentante, care vor juca astfel în primul tur: Sorana Cîrstea – Nina Stojanovic (Serbia, nr. 95 WTA), Mihaela Buzărnescu – Kristina Mladenovic (Franţa, nr. 51 WTA) și Irina Bara – Stefanie Vögele (Elveţia, nr. 122 WTA). (Tenisite)

9. În scrisoarea anuală către acționarii Berkshire Hathaway, Warren Buffett a numit progresul în America „lent, neuniform și adesea descurajant”, dar și-a păstrat optimismul pe termen lung. “Ne păstrăm aspirația constituțională de a deveni o uniune mai perfectă ”, a scris Buffett. “Concluzia noastră rămâne aceeași: nu pariați niciodată împotriva Americii”. Buffett, care a primit ambele doze de vaccin, a spus că speră să convoace o reuniune anuală, la care să se participe fizic, în 2022. (Link)

10. Într-un raport despre piața muncii după pandemie, agenția McKinsey estimează că 45 de milioane de angajați din SUA vor fi înlocuiți de roboți până la finalul acestui deceniu. Anterior, estimarea era de 37 de milioane. Schimbările generate de pandemie, mai puține călătorii în scop de business și mai multe ore lucrate de acasă, precum și o accelerare a digitalizării și a folosirii Inteligenței Artificiale, vor influența înlocuirea mai rapidă și în număr mai mare a forței de munca umane cu roboți. McKinsey estimează că în pofida acestor schimbări, numărul locurilor de muncă va crește, însă creșterea va fi aproape exclusiv pentru locurile de muncă foarte bine plătite. (Axios)

Fotografia dimineții – O oaie pierdută a fost găsită după 5 ani în Lancefield, Australia. 35 de kg de lână au fost obținute după ce a fost tunsă. Edgar’s Mission/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Șeful Ford România avertisment dur pentru Guvern: vrem dezvoltarea infrastructurii
Ludovic Orban: 30% din economia României este afectată – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău