Sondaj: 6 republicani din 10 cred că alegerile prezidențiale din noiembrie „i-au fost furate” lui Trump din cauza fraudelor electorale – Cronica Externă

Europa

1. Europa, puternic criticată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru ritmul lent de vaccinare împotriva COVID-19, rămâne cu mult în urmă în cursa de administrare a vaccinului, potrivit unui bilanţ publicat de AFP. În general vorbind, americanii se descurcă de trei ori mai bine decât Uniunea Europeană, cu cele 27 de state membre. În timp ce 11,7% din populaţia UE este la primă doză de vaccin, procentul în cazul SUA se ridică la 30%. Doar 5% dintre cetăţenii UE au fost vaccinaţi cu a doua doză de vaccin, faţă de 15,9% din populaţia aflată de cealaltă parte a Atlanticului. (Digi24)

2. Rezultate parţiale ale alegerilor legislative din Bulgaria confirmă luni o victorie a conservatorilor premierului Boiko Borisov, însă amploarea votului de protest – împărţit de mai multe partide – deschide o perioadă de instabilitate. Partidul GERB al lui Borisov se claseză primul, cu aproximativ 25% din voturile exprimate, urmat de un nou partid populist – Există Un Astfel Popor (ITN) – care ar fi obţinut peste 18% din voturile exprimate. ”Rezultatele expirmă o profundă fragmentare a societăţii. Nicio majoritate clară nu se degajă, iar GERB îşi datorează victoria doar grijii faţă de stabilitate a alegătorilor”, a declarat Antoni Galabov de la Noua Universitate Bulgară. În aceste condiţii, premierul în exerciţiu Boiko Borisov, în vârstă e 61 de ani, le-a întins duminică seara mâna opozanţilor săi, care nu şi-au dezvăluit deocamdată intenţiile, ceea ce anunţă negocieri dificile. Borisov propune, într-o declaraţie postată pe Facebook, formarea ”până în decembrie” a unui guvern care să fie alcătuit din experţi, în vederea ”traversării crizei Covid-19 şi mergerii înainte”. (News.ro)

3. Echipajul unui submarin danez a fost observat făcând un grătar pe puntea navei în weekendul Paștelui catolic, în timp ce nava se afla la suprafața în apropiere de Marea Britanie. Marinarii au fost văzuți și fotografiați de către localnicii din Mount Bay relaxându-se pe puntea navei. (TheIndependent)

SUA

4. La trei luni după ce o mulțime de susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul pentru a încerca să anuleze rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie, aproximativ jumătate dintre republicani cred că asediul a fost în mare parte un protest non-violent sau a fost opera unor activiști de stânga „care încercau să-l facă pe Trump să arate rău ”. Concluzia apare într-un sondaj Reuters/Ipsos care mai arată că 6 republicani din 10 cred că alegerile prezidențiale din noiembrie „i-au fost furate” lui Trump din cauza fraudelor electorale pe scară largă. Tot 60% dintre republicani consideră că Donald Trump ar trebui să candideze din nou în 2024. (AlJazeera)

Rusia

5. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat o lege care îi permite să candideze pentru încă două mandate prezidențiale, ceea ce deschide calea pentru o potenţială rămânere a sa la Kremlin până în 2036. (Hotnews)

6. Kremlinul spune din nou că trupele mobilizate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare, respingând astfel preocupările exprimate de NATO și administrația americană. „Armata rusă transferă militari pe teritoriul Rusiei în direcţia pe care o consideră necesară, pentru a garanta securitatea ţării. Nu trebuie să fie nimeni alarmat”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Tass. „Rusia nu reprezintă ameninţări pentru nicio ţară din lume, nu reprezintă ameninţări nici pentru Ucraina”, a adăugat Peskov. NATO și-a exprimat preocuparea privind suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei. (Digi24)

Orientul Mijlociu

7. Zece amirali turci în retragere au fost arestaţi luni, la o zi după publicarea unei scrisori deschise – semnată de 104 foşti ofiţeri – în care este criticat un plan al şefului statului Recep Tayyip Erdogan de construire a unui canal la Istanbul, care ar putea, avertizează ei, să constituie o ameninţare la adresa libertăţii navigaţiei. Procuratura Generală din Ankara a anunţat că cei zece amirali în retragere au fost plasaţi în arest preventiv. (News.ro)

8. Autorităţile iraniene au arestat un ”spion israelian”, dezvăluie site-ul Clubul Tinerilor Jurnalişti, care citează un oficial de Ministerul iranian al Informaţiilor.
”Un spion israelian a fost arestat în provincia iraniană Azerbaidjanul de est (…)”, scrie site-ul. ”Alţi spioni care erau în contact cu servicii de informaţiiale mai multor țări au fost de asemenea arestaţi”, potrivit aceleiaşi surse. (News.ro)

Asia

9. India a înregistrat luni peste 100.000 de contaminări cu noul coronavirus – un bilanţ zilnic ”record” -, a anunţat Ministerul Sănătăţii, un prag pe care-l depăşeşte pentru prima oară de la începutul pandemiei covid-19. În afara Statelor Unite, nicio altă ţară din lume nu a mai înregistrat un bilanţ zilnic al contaminărilor cu noul coronavirus de peste 100.000. (News.ro)

10. Vietnamul şi-a reînnoit conducerea luni, în timpul unei sesiuni a Adunării Naţionale, alegându-l pe Nguyen Xuan Phuc, până acum în fruntea guvernului, în funcţia de preşedinte al ţării, şi pe Pham Minh Chinh în funcţia de prim-ministru. Noul șef al guvernului a studiat în România, a lucrat la Ambasada Vietnamului de la București şi cunoaşte relaţia dintre cele două ţări. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia plănuiește să-și construiască prima sa bază năvală din Africa – Cronica Externă
Suedia riscă să fie listată ca țară ai cărei cetățeni nu pot călători în alte state – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău