Sondaj Gallup: România se află pe locul 9 în lume după procentul populației adulte care are “great jobs” – Cronica dimineții

1. România se află, conform unui sondaj anual realizat de Gallup, pe locul 9 în lume după procentul populației adulte care are “great jobs”. 8% dintre romani au locuri de muncă permanente și sunt implicați în activitatea desfășurată. Deasupra noastră se afla doar Emiratele Arabe Unite, SUA, Mongolia, Kuweit, Estonia, Malta, Noua Zeelandă și Filipine. Nicaragua, Danemarca, Mexic, Suedia și Slovenia au procent similar cu cel din România. (Link)

2. Partidul Conservator, condus de premierul Boris Johnson, obţine 368 de locuri în Parlament, o majoritate confortabilă, în urma alegerilor legislative din Marea Britanie, conform exit-poll-urilor. Rezultatul îi oferă lui Johnson condiţii pentru a-şi îndeplini promisiunea de a scoate Regatul Unit din UE până la 31 ianuarie 2020. Jeremy Corbyn și-a anunțat retragerea din poziția de lider al Partidului Laburist.  (News.ro)

3. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a vorbit despre „regizori” ai incidentelor din 10 august 2018, spunând că aceştia au fost oameni din sistem, în legătură cu politicienii care au decis intervenţia în anumite etape în anumite moduri şi premeditând-o în modul de organizare”. „Voi propune premierului schimbarea unor şefi ai Jandarmeriei”, a anunţat Vela. (News.ro)

4. Peste 100 de membri USR au cerut conducerii partidului să revină asupra deciziei de excludere a Olimpiei Ardelean, acuzând „execuții politice” ale celor care s-au manifestat critic față de conducerea partidului. (Hotnews)

5. Senatul american a votat o rezoluție care recunoaște genocidul Turciei asupra armenilor, care a avut loc  între 1915 și 1923. (Axios)

Una din Cronica de Business: Compania saudită Aramco a devenit prima entitate listată la bursă care atinge o capitalizare de $2 trilioane. (The Independent)

6. Armata americană are în plan să investească în mine și exploatări miniere care să-i asigure necesarul de minerale rare pentru producția de armament. Ar fi prima investiție financiară comercială a Pentagonului, de la Proiectul Manhattan, care a dus la dezvoltarea bombei atomice. (Reuters)

7. Investitorii care au pariat pe cafea sau petrol au avut randamente de peste 30% de la începutul anului. O listă detaliată care cuprinde un top al celor mai bune investiții pe acest an o găsiți în WSJ. (Link)

8. China a trimis la închisoare cel puțin 48 de jurnaliști anul acesta, depășind Turcia în topul celor mai opresive țări pentru exercitarea profesiei. Cel puțin 250 de jurnaliști au fost încarcerați anul acesta, în scădere față de anul trecut. (Reuters)

9. Apa este prezentă pe 14 din cele 19 exoplanete confirmate până în prezent, relevă un nou studiu. Din păcate prezenta vaporilor de apă pe aceste planete este în cantități limitate. (Phys)

10. Doar 2% dintre turci consideră SUA drept cel mai important aliat. 46% dintre respondenți au indicat Statele Unite ca țara ce reprezintă cea mai mare amenințare pentru Turcia, în viitor. (Link)

Bonus: CFR Cluj s-a calificat în șaisprezecimile Europe Cup după ce a învins aseară, la Cluj, pe Celtic Glasgow. Performanța clujenilor este remarcabilă ținând cont de grupa dificilă în care au jucat, Lazio și Rennes fiind echipele trimise acasă. Mai multe din sport în Cronica Sportivă.

Ți-ar mai putea plăcea
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Banca Transilvania a devenit cea mai mare bancă din România

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău