Sondaj global: Aproape 60% dintre tinerii abordați au spus că se simt foarte îngrijorați sau extrem de îngrijorați de schimbările climatice – Cronica dimineții

1. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat marți seara că, dacă nu va fi vaccinarea obligatorie în instituțiile cu expunere publică, atunci va fi impusă cel puțin testarea periodică, explicând că, dacă se îmbolnăvesc angajații din instituțiile esențiale, nu mai are cine să lucreze, cine să trateze pacienții. (G4Media)

2. Un nou sondaj realizat la nivel global arată profunzimea anxietății pe care mulți tineri o simt în legătură cu schimbările climatice. Aproape 60% dintre tinerii abordați au spus că se simt foarte îngrijorați sau extrem de îngrijorați de schimbările climatice. Peste 45% dintre cei chestionați au spus că îngrijorările legate de climă le-a afectat viața de zi cu zi. Trei sferturi dintre ei au spus că viitorul este înspăimântător, iar peste jumătate (56%) au declarat că omenirea este condamnată. (BBC)

3. Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, a declarat că România trebuie să adere la Spaţiul Schengen deoarece a demonstrat că este o ţară serioasă în ceea ce priveşte protejarea frontierelor, iar extinderea şi reformarea acestuia va fi unul din subiectele preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene ce va începe în ianuarie 2022. (Digi24)

4. Inflația anuală în SUA rămâne ridicată, la nivelul lunii august fiind de 5,3%. Ritmul creșterii s-a mai diminuat, 0,3% față de iulie, comparativ cu 0,5%, cât a fost în iulie, sau 0,9% cât a fost în iunie. (WSJ)

5. Olanda a anunţat marţi relaxarea restricţiilor legate de pandemia COVID-19, inclusiv sfârşitul distanţării sociale dar şi implementarea unui „permis COVID” pentru a intra în baruri, restaurante şi la festivaluri. (G4Media)

6. Vânzările din retailul chinez au crescut luna trecută cu 2,5%, comparativ cu august 2020. Creșterea este mult sub nivelul estimat de analiști, de 7%. (CNBC)

Extra: În ultimii trei ani, cercetările interne efecuate de Facebook au arătat că Instagram le generează probleme adolescenților. Studiile au examinat modul în care folosirea Instagram afectează baza de tineri utilizatori, adolescentele fiind cele mai afectate. 32% dintre adolescente au spus că, atunci când se simțeau prost cu corpul lor, Instagram le făcea să se simtă mai rău. (WSJ)

7. Japonia a vaccinat 63,6% din populație cu cel puțin o doză de vaccin anti Covid-19 depășind SUA, deși vaccinarea a început mult mai târziu, în aprilie. Cu 63,1% din populație vaccinată cu cel puțin o doză, SUA ocupă acum ultimul loc în rândul țărilor G-7, după Franța, Canada, Italia, Marea Britanie, Germania și Japonia, raportat la procent populație vaccinată. (Bloomberg)

8. Apple a prezentat noua serie iPhone 13. Noua serie este compusă din patru telefoane. În ordinea dotărilor şi a preţurilor, acestea sunt iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro şi iPhone 13 Pro Max. Conform Apple, ecranul noilor iPhone-uri are 800 de nits, fiind cu 28% mai luminos decât versiunea anterioară. (Profit.ro)

9. Două companii care activau pe piața furnizării de curent electric și gaze din Marea Britanie au anunțat că-și opresc activitatea începând de azi. Cele două, care deserveau aproximativ 570.000 de clienți, nu-și mai pot onora contractele în condițiile creșterilor de prețuri, uneori de la o zi la alte, la energie și gaze naturale. Săptămâna trecută alte două companii au ieșit de pe piața din aceleași motive. (Bloomberg)

10. Partidul Māori a lansat o petiție pentru a schimba numele oficial al Noii Zeelande în Aotearoa, te reo Māori, denumire în limba indigenă a țării. Actual nume, Noua Zeelandă, a fost dat de olandezi. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Studiu: 59% dintre adolescenții americani au fost agresați sau hărțuiți online
Revenire puternică a bursei americane după ce președintele Trump a declarat starea de urgență natională – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău