Sondaj: Peste 60% dintre români cred că pandemia a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii – Cronica dimineții

1. Peste 60% dintre români cred că pandemia de Covid19 a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii. În plus, aproape 30% dintre ei cred că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare, potrivit unui sondaj de opinie. (Profit.ro)

2. Preşedintele Klaus Iohannis este menţionat de DPA printre posibilii candidaţi la funcţia de secretar general al NATO, care va rămâne vacantă în septembrie anul acesta, când se încheie mandatul lui Jens Stoltenberg. Fostul premier britanic Theresa May, premierul olandez Mark Rutte, premierul eston Kaja Kallas, fostul comisar UE pentru politică externă Federica Mogherini şi preşedintele român Klaus Iohannis au fost evocaţi drept posibili candidaţi pentru şefia NATO. (News.ro)

3. Vicepreşedintele USR Cătălin Drulă a declarat că momentul în care preşedintele Dacian Cioloş a ameninţat cu demisia dacă nu-i este susţinut programul politic a fost ”destul de şocant”. Drulă, care este vicepreşedintele USR cu cele mai multe voturi, a precizat că, dacă va fi cazul, va prelua conducerea formaţiunii, așa cum prevede Statutul USR. (News.ro)

Din Cronica de Business: Meta/Facebook a pierdut $251 de miliarde din valoare după ce acțiunile au scăzut cu 26% într-o singură zi. Este cea mai mare scădere înregistrată vreodată de o compania americană, la nivelul unei zile. (Bloomberg)

4. Ministerul Mediului a anunțat lansarea programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, de vineri putând fi create conturile de utilizator. Pentru Rabla Clasic prima de casare este de 6.000 lei și de 9.000 de lei în cazul predării a două autovehicule uzate, iar la Rabla Plus trebuie casată o mașină care să îndeplinească anumite condiții de vechime, pentru cumpărarea uneia noi. (Profit.ro)

5. De luni, românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur cu dobânzi de până la 5,35%, cele mai mari de la lansarea Programului. (News.ro)

6. Procurorii DNA Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de Mihai Chirica, edilul municipiului Iași. În urma acestei măsuri, el nu mai poate desfășura activitatea de primar, deoarece faptele de care este acuzat au legătură cu această funcție. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Falcon 9 a depășit mai vechile Soyuz-U și Delta II ca număr de lansări succesive reușite. Racheta celor de la SpaceX are 111 lansări consecutive reușite și se pregătește de cea cu numărul 112. În fapt, din 139 de lansări, Falcon 9 are la activ una singură eșuată. (ArsTechnica)

7. Rusia și China au cerut, într-o declarație comună emisă, ca NATO să-și înceteze expansiunea. Rusia a anunțat că sprijină pe deplin poziția Chinei privind Taiwanul și că se opune independenței acestui stat. (Reuters)

8. Austria a devenit vineri prima ţară din Europa care a introdus vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 pentru persoanele adulte, după ce preşedintele Alexander Van der Bellen a semnat legea. Măsura referitoare la vaccinarea obligatorie în Austria prevede ca persoanele fără certificat de vaccinare sau derogare să fie sancţionate cu amenzi care pornesc de la 600 de euro. Verificările privind vaccinarea obligatorie vor începe de la 15 martie. (News.ro)

Din Cronica Sportiva: Săritorii cu schiurile Andrei Feldorean şi Daniel Cacina sunt primii sportivi din România care vor intra în competiţie, sâmbătă, la Jocurile Olimpice de la Beijing. Cei doi vor evolua în calificări, începând cu ora 08.20. De la 11.45, în proba feminină, calificări, va evolua şi Daniela Haralambie. La sanie, în manşa 1 individual, va evolua, de la ora 13.20, Valentin Creţu. Manşa a doua este prevăzută de la ora 14.50.

9. Economia Statelor Unite a adăugat 467.000 noi locuri de muncă în ianuarie, mult peste așteptările analiștilor. (NYTimes)

10. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a respins vineri o posibilă candidatură la președinția României din partea AUR, după ce și George Simion, și Claudiu Târziu l-au nominalizat ca posibil candidat. (G4Media)

Fotografia dimineții este de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, din Beijing. Xinhua/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
OMS: Ieri s-au înregistrat 106.000 noi cazuri de infectare cu noul virus, cel mai mare număr înregistrat la nivelul unei zile – Cronica dimineții
Donald Tusk i-a mulţumit lui Klaus Iohannis pentru o preşedinţie „energică şi de succes” a Consiliului Uniunii Europene – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău